Radiatorji topli le po 3/4

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.492
1.869
113
na temni strani lune
No kot sem v naslovu teme napisal, nekje tretjina radiatorjev je topla le na okoli 3/4 površine. Pravzaprav ne topla, vrela, vse ostalo je na otip samo mlačno.

Probal sem z odzračevanjem ipd, vendar ni nekega drastičnega premika na bolje. Ima kdo kakšno idejo, prej kot pokličem majstra.

Aja peč je Sime, kuri se na trdo gorivo, imam 3 črpalke vezane na sistem in vse so na max.

P.S.
Kako zajebano je zamenjati regulator vleka, brez mojstrove pomoči (star se mi je polomil, nov stane cca. 30€, majstr je verjetno še enkrat toliko.)

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.492
1.869
113
na temni strani lune
Radiatorji so topli po vrhu do recimo zadnjih 3 reber čez celo, zadnja 3 rebra so pa od polovice dol občutno hladnejša in se zelo počasi segreje.

Tlaka v sistemu je za 2 bara, ko pritisk naraste, malenkost čez.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Hmm, čudno, razen, če nisi odzračeval pri izklopljeni črpalki.

Nimam idej, odzračevanje in dovolj velik tlak bi morala pomagati pri takih simptomih. 2 bara sta po mojem dovolj.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
ali črpalke delujejo?
Če črpalke ne delujejo, potem deluje na tak način, da se topla voda dviga in izpodriva hladno vodo. In to je počasneje in tudi radiatorji, ne vsi, ampak tisti, ki so na koncu vej, se ne segrejejo v celoti.

Jaz sem imel tako težavo, ampak samo eno črpalko v sistemu in ko sem jo z ''šravfencigarjem'' (izvijačem) mal zavrtel, ker je bila malce zarjavela, je začela delovati in radiator je bil v trenutku vroč - seveda poraba kurilnega olja je narasla zaradi delovanja črpalke.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.821
6.784
113
pri taščici
pec ni kriva za delno mrzle radiatorje. Vsaj moja logika tako pravi.
Pri nekem kolegu so imeli pumpo narobe zvezano. Poleti je laufala, ko si zakuril pec se je ugasnila. In tako vec let. Kaksno mnenje imam o takih instalaterjih si lahko mislis.
Pumpa ima vsaj dve ali celo tri hitrosti. Na kateri hitrosti imas?
Imam premalo teorije in prakse in premalo podatkov da bi ti zagotovil preko neta resitev problema

I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz tudi mislim, da črpalke ne delajo, tako kot je Maurice rekel. Črpalka čez poletje miruje in potem zastane. Treba jo je pognati.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
ksz
po mojih izkušnjah v osnovi potrebuješ troje: dovolj vode (da ni zračnih žepov v sistemu - odzračevanje itd), dovolj pritiska, da potisne vodo v zgornja nadstropja (pri meni nekaj čez 1 bar - enocevni sistem - klet, pritličje, nadstropje, mansarda) in seveda toplo vodo.
nekaj od prvih dveh fali.

Preveri še spodnje ventile, s katerimi reguliraš pretok skozi radiator. A ti pretok le omejujejo - ne bi bili 1/4 hladni,... le celi hladnejši.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.492
1.869
113
na temni strani lune
Hvala za toliko odgovorov.

No vode je v sistemu po moje dovolj (2 bara, nekaj več ko se vklopijo črpalke). Črpalke po moje delajo, ker radiatorji se segrevajo, vendarle ne v celoti. Črpalke so nastavljene na 3, maximalno hitrost.

Dopuščam pa možnost da je v sistemu preveč zraka. Na kakšen način je najbolje odzračiti sistem da bo zaleglo in da bo učinkovito.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Če je zgornji del radiatorjev topel, spodnji pa ne, pomeni, da je premajhen pretok. (če bi bil zrak v radiatorju, bi bil samo spodnji del topel)
Za pritisk v sistemu se pa vzame hidrostatični pritisk med najvišjo in najnižjo točko sistema, npr. za 10 m (9,7 m bolj natančno) 1 bar + 0,3 bar za temperaturne razlike + 0,2 bar za ekspanzijsko posodo.
Če imaš 10 m visoko hišo, potrebuješ 1,5 bar pritiska v sistemu. Vse kar je več, samo obremenjuje sistem. Tole sem napisal bolj za info, ni treba pretiravati s pritiskom.

Pri tebi je v glavnem premajhen pretok radiatorske vode.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.492
1.869
113
na temni strani lune
Ojla.

Črpalke slišim kadar se vklopijo oz. izklopijo. Morda bo res držalo da je premali pretok. Sicer so vklopljeni cca. 3 oz. max 4 radiatorji od 12 kolikor jih premore hiša.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
odzrači radijatorje.. kupiš kljuæek.. in greš po vrsti...
na koncu preveri tlak (kočina vpde + črpalke); 2bar je mogoče res preveč... a ne pomaga če je zrak v sistemu.

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
Preveri ekspanzijsko posodo, mogoče je, da pušča membrana in pade pritisk. Vprašanje je , kje je merilec pritiska. Če je takoj po črpalki, bi se ob zagonu črpalke moral povečati pritisk vsaj za 1/2 atm.Če se ne zgodi nobena sprememba ob zagonu črpalke potem skoraj gotovo ti črpalka stoji in je samo konkretno vroča. Odvij tisti vijak na njej in preveri ali se vrti osovina. Če črpalka dela bi se v minuti morali radiatorji močno segreti. Preveri tudi spodnji ventil pri radiatorjih...morda je priprt. Lahko pa je zaštekal tudi zgornji ventil...to se rado zgodi. Snemi termostatsko glavo na zgornjem ventilu in potegni z kombinirkami tisto kovinsko palčko ven (kot kovinski zobotrebec cca 5 mm dolg) na ventilu. Tudi to je pogosta napaka pri starih ventilih. Drugače je 1.5 pritiska več kot dovolj. Pri tebi pa sigurno ni pretoka...išči v tej smeri.

I

Izbrisan uporabnik #9334

No, le poglej črpalke, če delajo. Na črpalki je velik kromiran vijak, ki ga odviješ z večjim šraufencigerjem ali kar kovancem, kar koli že. Iz luknje bo pritekla vroča radiatorska voda, kar je prav. S srednjim izvijačem pojdi v luknjo in boš takoj videl, če se rotor vrti. Če se ne, ga z izvijačem obrni in črpalka bo takoj potegnila. Potem pa zapreš črpalko nazaj s tistim vijakom. Vsega skupaj bo izteklo za kakega 0,5 dl vode, kar ni nič narobe.
Po moje imaš tu problem, lahko pa da je kdo šraufal po ventilih v kotlovnici in odprl baypas ventil mimo črpalke, potem bi bil podoben efekt. Zraka v radiatorju nimaš, ker je vroč zgoraj.

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
bi sem ogoče jaz kar pridružil tej temi, v 2 radiatorjih od 5 se sliši, kako se pretaka voda, odzračeval sem že najmanj 5x in noveč videti ali slišati da bi zrak uhajal, še ima kdo kakšno idejo?

virtualman

Pripravnik
20. avg 2008
79
0
6
jv slovenija
kar je napisal Demz je res, a pri tem bodi previden. Če se črpalka ne vrti ( os miruje) jo res treba z izvijačem zavrteti, pri tem pa se lahko delček osi zlomi ( je tak material kot ferit). Če z zmerno močjo ne moreš obrniti, je bolje razstaviti črpalko in rotor zavrteti z roko. Pred tem moraš seveda zapreti ventila tik nad in pod črpalko,ki bi jih moral imeti, da ne bo poplave. Če pa se črpalka vrti je pa zagotovo problem v ventilih na radiatorju. Samo vse te napake se pojavljajo ponavadi na začetku sezone, ko se šele prične z ogrevanjem. Ne morem verjeti, da si šele zalaufal centralno. Aha, sem se spomnil še eno možnost zakaj morda črpalka ne deluje ( se ne vrti)...morda je kondenzator fuč, ki je v črpalki.
Uglavnem, če je dovodna cev topla in se črpalka vrti, radiator pa ni dovolj topel..pomeni zaštekan ventil na radiatorju...zgornji ali spodnji

Nazadnje urejeno:

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Še en odgovor iz lastne prakse - problem je mojster rešil tako da je zamenjal originalno-prejšnjo črpalko za švohnejšo ker je kao preveč pretoka blo. Vem da je slišat čudno ampak od takrat naprej ni problema. Tako da lahko poiskusiš najprej zmanjšat hitrost na črpalki pa boš videl.