Radiator trese

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Imam podoben problem.

V petek zmontirali novi pomivalni stroj (vgradni), a glej ga zlomka, ohišje kar lepo požgečka, ko se primeš.

Probal sem z piskačem pomeriti ohišje stroja in ozemljitev vtikača in je OK. Nisem pa ugotavljal naprej.
Verjetno bi moral preveriti še vtičnico?

Bom za vikend probal še zamenjati vtikač za 180° in vklopiti nazaj (menjava faze in nule). Drugače pa mislim z nekakšnim kablom povezati ohišje stroja in radiator, ki je zraven.

Zanimivo je, da trese samo med obratovanjem. Dotaknil sem se ga potem, ko je bil ugasnjen in me ni nič streslo.
Me pa zanima, kaj bi bilo, če bi se ga dotaknil med izbiranjem programa (pomivalni stroj prižgan ampak ne pomiva). No to sledi šele za vikend
frown-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
To je pa verjetno manjko ozemljitve. Kovinska ohišja strojev so večinoma ozemljena, če nimaš v vtičnici ozemljitve stroj malo žgečka. Za foro sicer lahko preveriš žgečkanje če primeš še za pipo (mogoče prej z voltmetrom zmeri razliko napetosti)!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In rešitev z ozemljitvijo na radiator te pripelje na izhodišče tega threada.
aplauz.gif

Če gre za odvajanje "statične elektrike" potem radiator ni problem. V bistvu je tole še najboljša oblika ozemljitve, razen če imaš okrog hiše skopan jarek in v njem zakopan konkretni valjanec. Problem je ko se začne te ozemljitve delat po domače in vsakič drugače, potem pa dobiš kmalu neko čudno situacijo ko lahko po nesreči zavariš kakšno stvar ali pa ko vse naprave po malem tresejo.

Pa kolikor poznam naokoli so z ozemljitvami POVSOD težave, sploh v hišah. Najmanj težav in najceneje je če vržeš ozemljitve iz sistema (v vseh vtičnicah izoliraš ozemljitveni vodnik), druga in edina prava rešitev je pa da se naredi KOMPLET sistem ozemljitve tako kot je potrebno.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
To s pralnim strojem in radiatorjem preverjeno deluje, če gre res za žgačkanje in ne za preboj.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
To s pralnim strojem in radiatorjem preverjeno deluje, če gre res za žgačkanje in ne za preboj.

Abomination1

Pripravnik
22. okt 2012
298
0
16
Če je statika pač nebo več treslo, če pa preboj, bo pa vrglo ven varovalko. Bom vsaj vedel, če je kaj narobe.

V vsakem primeru Win-Win kombinacija, ali pač?

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ksz
Da razčistimo: če so porabniki brezhibni, ne morejo in ne smejo ne trest ne "žgečkat". Drugo, v objektu morajo biti vsi kovinski deli, ki lahko pridejo pod napetost, med seboj galvansko povezani in povezani na ozemljilo. Tako, da v primeru okvare( pojav napetosti) na delih, ki so dostopni-ohišja ipd. pride do odklopa varovalnega elementa. (varovalka, zaščitna stikala) Če ti pogoji niso izpolnjeni, je treba pregledati el. instalacijo. To so vizualni pregledi , meritve instalacije in porabnikov.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.100
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:
Ok, vem, stara tema, ampak ko sem pogooglal sem jo nasel.

Ko sem se prejle pogovarjal po telefonu (GSM) ki je priklopljen na polnilec (oz usb kabel v racunalnik) sem se slucajno dotaknil radiatorja - ki me je veselo zrukal. Sem izmeril napetost z multimetrom med kovinskim ohisjem telefona in radiatorjem (multimeter nastavljen na 200v izmenicno) ter momentarno pokaze tudi 55V (verjetno spica tudi vec, ki pa je multimeter ne zazna). Bom izmeril tudi na masi vticnice, samo da najdem podaljsek.

Hisa ima plinsko pec za centralno, priklopljena je pumpa ki poganja vodo po ceveh za radator. Bojler sanitarne vode je elektricni, vendar ko deluje centralna pec greje bojler, bojler pa je izklopljen iz omrezja (to moram se preveriti..). Kako se lotiti iskanja krivca?

hvala in lp, Anze
Pomeri še napetost med polnečim telefonom in ozemlitivijo v vtičnici.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.100
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Pa ne more bit telefon pod napetostjo? kakšno pa? če polnilc prebija bo tlf crknil takoj, a ne..
Nič ne bo crknilo, ker je zadeva samo na nekem potencjalu proti zemlji. Krogotok ni sklenjen.

Zna se prenašati preko kondenzatorjev, ki povezujejo primar in sekundar, če je polnilc/napajalnik čudno izveden.
Pri računalniškem napajalcu, če imaš slabo maso, lahko dobiš 110V na ohišje
evil.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Pa ne more bit telefon pod napetostjo? kakšno pa? če polnilc prebija bo tlf crknil takoj, a ne..
Nič ne bo crknilo, ker je zadeva samo na nekem potencjalu proti zemlji. Krogotok ni sklenjen.

Zna se prenašati preko kondenzatorjev, ki povezujejo primar in sekundar, če je polnilc/napajalnik čudno izveden.
evil.gif

tocno tako. ti novi stikalni usmerniki in kovinska ohisja telefonov, to ne gre skupaj. potem se pa folk cudi, zakaj jih ruka ko se pogovarjajo in filajo telefon istocasno ...

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
Imam podoben problem.

V petek zmontirali novi pomivalni stroj (vgradni), a glej ga zlomka, ohišje kar lepo požgečka, ko se primeš.

Probal sem z piskačem pomeriti ohišje stroja in ozemljitev vtikača in je OK. Nisem pa ugotavljal naprej.

Bom za vikend probal še zamenjati vtikač za 180° in vklopiti nazaj (menjava faze in nule). Drugače pa mislim z nekakšnim kablom povezati ohišje stroja in radiator, ki je zraven.

Zanimivo je, da trese samo med obratovanjem. Dotaknil sem se ga potem, ko je bil ugasnjen in me ni nič streslo.
Me pa zanima, kaj bi bilo, če bi se ga dotaknil med izbiranjem programa (pomivalni stroj prižgan ampak ne pomiva). No to sledi šele za vikend
frown-1.gif

imas v vticnici izvedeno nicenje ali imas ozemljitev v objektu?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:

evil.gif

tocno tako. ti novi stikalni usmerniki in kovinska ohisja telefonov, to ne gre skupaj. potem se pa folk cudi, zakaj jih ruka ko se pogovarjajo in filajo telefon istocasno ...
17758-icon_confused.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik Abomination1 pravi:
Imam podoben problem.

frown-1.gif

imas v vticnici izvedeno nicenje ali imas ozemljitev v objektu?
Kaj ima to veze?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:

evil.gif
Priklopi fazo namesto + (plusa) pa poročaj..

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
E - napaka. To se zgodi če nimaš ozemljitve. Slaba "masa" verjetno pomeni slaba "nula" - to ni, ne more in ne sme biti vzrok problema. Razen pri ničenju, kar pomeni da je inštalacija starejša od cca 35 let.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Točno tako, le da dodajam da "žgečka" lahko tudi pri brezhibnih porabnikih. Sploh novejših. Razni blok kondenzatorji v stikalnih napajalnikih, filtri v pralnih strojih itd - vsi so vezani na ozemljitev. Če je ni, potem se ohišje nabije na cca 110 voltov (tudi ohišje računalnika kot primer), brez da bi bilo kaj narobe. Ko se zadeve dotakneš, te "požgečka", ker se naboj izprazni, ni pa ŠE napake ki bi te "položila".

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Varovalko skuri v TN sistemu. V T-T sistemu praktično nikoli, sploh pa ne pri gradnji, kjer so za ozemljitev uporabili meterski ostanek vodovodne cevi (ko ga po 30+ letih ni več spljoh).

jest5

Guru
18. avg 2007
26.100
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
E - napaka. To se zgodi če nimaš ozemljitve. Slaba "masa" verjetno pomeni slaba "nula" - to ni, ne more in ne sme biti vzrok problema. Razen pri ničenju, kar pomeni da je inštalacija starejša od cca 35 let.
Pod maso sem imel v mislih ozemljitev.
tongue-1.gif