račun na firmo...

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Imam vprašanje.
V določeni trgovini lahko dobim robo ceneje, če jo vzamem na firmo kot pa če jo kupim kot fizična oseba (veleprodajni rabat). Zdaj me pa zanima, če sem v kakšnem prekršku, če te račun (z podatki o moji firmi) vržem vstran in kupljeno zadevo uporabljam v zasebne namene?
Hvala za odgovore.

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Mah plačaj z gotovino in račun v smeti....
In nisi v nobenem prekršku! Dobro, razen, če je to kuljeno v tujini in si dobil brez ddv-ja! potem pa si v prekršku!

Lp

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ne, po mojem da nisi. Meni so to celo predlagali v eni trgovini z elektro materialom (redna stranka), ko sem tam kupoval za osebno uporabo, saj imamo kot firma tam večji popust, kot pa bi mi ga lahko dal prodajalec.

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Mah plačaj z gotovino in račun v smeti....
In nisi v nobenem prekršku! Dobro, razen, če je to kuljeno v tujini in si dobil brez ddv-ja! potem pa si v prekršku!

Lp

Kupljeno pri nas na gotovino, plačano z DDVjem. Nebi rad, da se zgodi čez par let, da pride kak inšpektor in vpraša, kje je račun, ki sem ga dobil v trgovini XY...
Gre pa za praktično isto situacijo kot pri @Mare77

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.296
7.061
113
pri taščici
V neki trgovini(poznal prodajalca) sem dobil rabat tako da je racun pisal na nekega x privatnika ki je imel visok rabat glede na nabavljeno kolicino. Glede na to da je bilo najbrz takih kupcev kot jaz vec, se mu je kolicina nabave visala in tako tudi rabat. Win win situacija zame in za privatnika. Slabse edino za trgovca, ampak to ni moj problem.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Goran_82 pravi:
Imam vprašanje.
V določeni trgovini lahko dobim robo ceneje, če jo vzamem na firmo kot pa če jo kupim kot fizična oseba (veleprodajni rabat). Zdaj me pa zanima, če sem v kakšnem prekršku, če te račun (z podatki o moji firmi) vržem vstran in kupljeno zadevo uporabljam v zasebne namene?
Hvala za odgovore.

Ni problema.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.028
153
63
Ne zavajajte deda.

Če kupiš na davčno, moraš to tudi poknjižit. Lahko delajo navzkrižne kontrole in ti inšpektor zlista vse tvoje račune iz npr. merkurja. Tiste ki nisi knjižil, bo predvideval da si jih uporabil za fuš in ti napisal kazen ter pavšalno obdavčitev.

Na to foro so dobili kar nekaj obrtnikov, vem za nekaj primerov. No, če pa kdaj pa kdaj kako malenkost vzameš, pa po moje ni tak problem.

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Ne zavajajte deda.

Če kupiš na davčno, moraš to tudi poknjižit. Lahko delajo navzkrižne kontrole in ti inšpektor zlista vse tvoje račune iz npr. merkurja. Tiste ki nisi knjižil, bo predvideval da si jih uporabil za fuš in ti napisal kazen ter pavšalno obdavčitev.

Na to foro so dobili kar nekaj obrtnikov, vem za nekaj primerov. No, če pa kdaj pa kdaj kako malenkost vzameš, pa po moje ni tak problem.

In če jst pridem v merkur in rečem: "original račun prosim na recimo "peter klepec ...." zadevo plačam z gotovino. A misliš, da ne bom dobil? A bo kdo zahteval osebno izkaznico? štempilko? No povem ti, da ne!

Ja delajo se lahko navzkrižne kontrole samo v takšnem primeru vsaka kazen pade, ker ti NIHČE ne more dokazati, da si ti kupoval! Druga zgodba pa je če plačaš s poslovnega računa.

Smo imeli en tak razgovor z revizorko pa se je samo nasmejala s čim se ukvarjamo...

Če imaš drugačne informacije bi se pa priporočal!

Ker iz prakse ti lahko povem, da se to ZELO veliko koristi pri trgovcih. Pač pogledaš malce kdo so veliki kupci zahtevaš račun na njega, plačaš z gotovino, dobiš pa njegov rabat
evil.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Hja... če bi bila želja po dokazovanju resna, je to še vseeno izvedljivo - vsaka resna firma ti ob izdaji blaga da za podpisat dobavnico in bi lahko potem recimo sodni grafolog preveril pisavo.

Teoretično.
grin1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Ne zavajajte deda.

Ne govori neumnosti. Dobili so tiste, ki so si račune poknjižili, potem pa ni bilo zalog, ker so delali na fuš. Vsak lahko vzame račun na katerokoli davčno, ampak račun kot tak nima nobenega pomena, dokler ni knjižen na taisto davčno.