Račun in "specifikacije" nakupa

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Zdravo!

Iz davčnega vidika, če kupim recimo določen izdelek, ali mora biti na računu naveden točen izdelek ali je pod opisom neka pavšalna beseda. Recimo, da kupim uniorjev izvijač št.6 ali je dovolj, da na računu piše izvijač ali mora pisati konkretno?

Sprašujem, ker mi je nekdo včeraj stopil na živc. Ker se je določena trgovina selila sem bil primoran kupovati pri sosedu (da ne govorim, da sem prej plačeval za izdelek dober euro, sosed hotel 6 eur, nazadnje dal 3, ker se mi je mudilo). Da tip robo in jasno nobenega računa. Majstr račun, aha, ok. Nakar mi izda račun za nekaj tretjega. Recimo, kupim zračni filter, on mi uradno zaračuna menjavo filtra. Nakar popizdim in gre na roke popravljat račun v računalniku in napiše filter. Nič kaj, kateri. In me zanima, je to ok ali ne. Ker me mika, da ga naznanim pristojni službi. Kao imajo oni že od nekdaj tko porihtano. Aja, filtri so pa vsi ista cena, ne glede na firmo. Mi je sumljivo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.552
2.947
113
v lokalni ostariji
to, da je ista cena je pač njegova odločitev...

to, da je pa na račun napisal storitev ne pa artikla ki ga je prodal je pa prekršek kolikor vem

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
No sej to me zanima, ampak ali mora bit točen izdelek na računu ali je lahko zgolj pavšalen izraz. Za ceno mi je jasno, ampak, če nimaš v računalniku vpisanih tipov filtrov recimo kako hudiča imaš narejeno zalogo, če imaš samo filtre, ki so vsi isti (cena, znamka itd.).

Ker ne gre nekje za nekoga bogu izza nogu ampak je na frekventni lokaciji mi je zanimivo, da se upa to počet.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
če nima pošlihtanega skladišča oz zalog je to njegov problem in ne problem države oz davkarije.
enako s cenami. lahko vse prodaja po 1 € ali pa pa po 100 € če mu gre skozi.
pač ne kupuj tam
druga zadeva pa je zaračun storitve, ki je ni opravil, namesto prodanega artikla. tu pa že nekaj smrdi

North

Pripravnik
9. sep 2008
52
0
6
Takšen prodajalec zagotovo nima ustrezno "porihtanih" zadev in ga lahko naznaniš. Sem 99% ziher, da bo DURS ali pa tržna našla kakšne nepravilnosti.

Pa ne glede na to, kako se bo tole slišalo... Le glej, da se mati narava kakorkoli ne obrne proti tebi. Saj veš, žanješ tisto kar poseješ
grims-1.gif

P.s. Takšni primeri kot je tvoj so nazorni pokazatelj dejstva, da tisti, ki v sodobni družbi dela pošteno, najbolj "nasrka". Žalostno, a resnično.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ravno prejšnji teden sem zavrnil račun občine, kjer bivam. Dobil sem namreč račun z opisom "urejanje družinskega groba". Halo, od kdaj pa lahko meni občina ureja družinki grob, kdo jim je to naročil?
Kolikor vem, ti lahko zaračunajo grobarino, ali najem groba oziroma parcele, lahko zaračunajo urejanje pokopališča, ne pa mi prosim pošiljati računa za "urejanje družinskega groba".
bonk.gif

Bomo videli, kaj lahko sedaj pričakujem ...