puf v kafani

Sedejson

Pripravnik
31. jul 2010
107
0
16
Zdravo,

torej z družinskim podjetjem smo prevzeli tudi manjši lokal. Pred nami je bila praksa s pufanjem v kafani vaških posebnežev. Evro tu evro tam, brez problema. Nakar se je cela ta scena malce preveč razpasla, in so te evri zrasli tudi po več sto evrov vsak mesec. Nastane začaran krog, iz katerega se ne stranka ne mi ne izvlečemo.
uf-1.gif

Sam sem 'prevzel' kafič v glavnem pred dobrima dvema mesecema, in ker enostavno ne prenašam več tega, bi to prakso rad ukinil oziroma zmanjšal na minimum. Problem nastane, ker morem loviti po celmu kraju ljudi, ki so ostali dolžni, drug problem pa je, da je kelnarci težko dopovedat, da naj se zoperstav 60 letnmu pijančku ko ji ta zabrus ''zapiš me, prnesem jutr''.
stupid-1.gif

Kaj torej narest s takim, ko pride, naroči, počasti pol kafane, nato pa reče da nima denarja, prinese jutr... Vsakega, ki prestop prag lokala, pa tudi ne mislim spraševati, če imajo s sabo denar, da lahko plačajo pivo ali dva?!?! Enostavno ne razumem ljudi, ki ve da ima v denarnci luknje, pa vseeno visi po kafanah...
stupid-1.gif

O.K., se zgodi, vsak kdaj pozabi, in ni panike. Ampak kaj naredit, ko oseba, ki se predstavi kot uglajen gospod, se ga je že večkrat videlo v kafani, se zapiše 3 dni zapored (vsakič itak pri drugi kelnarci) in izgine neznano kam?
confused-1.gif

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Kelnarco, ki ne uboga ukaza šefa, nogiraš. Saj ni nenadomestljiva.
Računaš vsako rundo sproti, dokler ne spoznaš ljudi osebno.

S tem imaš večino problemov rešenih. Je pa jeba loviti ljudi za dolgove, sožalje.

Sedejson

Pripravnik
31. jul 2010
107
0
16
Najhuje je, ker ljudje, ki naj bi jim zaupal, na koncu največkrat ostajajo z 100eu+ dolgovi...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
O.K., se zgodi, vsak kdaj pozabi, in ni panike. Ampak kaj naredit, ko oseba, ki se predstavi kot uglajen gospod, se ga je že večkrat videlo v kafani, se zapiše 3 dni zapored (vsakič itak pri drugi kelnarci) in izgine neznano kam?
confused-1.gif
Osebje naj ima enostavno navodila, da naj pokasira takoj. Taki stranki se pove, da tako ne gre in da v nasprotnem slučaju kličete policijo.
Kelnarce imajo ves čas telefone po rokah, naj ga pa še slika.
Na puf se enostavno ne daje, nikomur.
Jaz sem tudi imel svoj čas bife, enostavno nisem začel s to prakso. Ko kdo jamra, da drugje pa dajo, mu lepo rečeš, naj gre kar tja.

Ni potrebe po nesramnosti, samo malce odločnosti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Lej če nekdo naredi v gostilni 100EUR+ dolg (sploh če naroča samo zase) ne more bit oseba vredna zaupanja (pa je lahko tvoj fotr, kolega ali pa prijazna deklina). Če kdo plačuje rundo za vse pa da nima denarja pa lepo takoj zaračunat "omizju" vsakemu posebej pa naj oni namlatijo šaljivca.

Sicer pa ja, stari oštirji znajo dokaj veliko psiholoških zvijač kako pjančke obrat za puf in jim hkrati naredit še slabo vest, vseeno pa pridejo vedno znova nazaj. Moraš pa bit človek za to, vedet moraš kdaj kdo dobi denar (plača, penzija, ...) in kdaj je v psihičnem stanju da ta denar zahtevaš in ga tudi dobiš. Linja kdaj se boš pjančku zameril je pa tanka, tako da dejansko v takih primerih gre za "jebeni biznis".

I

Izbrisan uporabnik #488

dolžnikom več ne postrežeš, dok dolg ni plačan, simpl

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.119
4.090
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
confused-1.gif
Osebje naj ima enostavno navodila, da naj pokasira takoj. Taki stranki se pove, da tako ne gre in da v nasprotnem slučaju kličete policijo.
Jaz sem tudi imel svoj čas bife, enostavno nisem začel s to prakso. Ko kdo jamra, da drugje pa dajo, mu lepo rečeš, naj gre kar tja.

S tako prakso mali bifeji in vaške gostilne propadejo. Pjanci so tam zato ker jim omogčaš pufanje in ker so s tem vezani nate .. če jih odjebeš, ne pride več nikoli, pa tudi ostalim se s tako prakso zameriš. Pri nas recimo (ok vukojebina pač) ja čisto normalno da "te zapišejo", koneckoncev dostikrat folk pride pit pa nima niti denarnice s sabo (gozdarji, kmetje, drugi delavci) ali pa se plačuje kakšne runde pa zmanjka "fonda" ne da bi sploh kdo vedel da je zmanjkalo vsem denarja!

Ja sem bil tudi že kdaj zapisan, še večkrat smo pa kakšno gajbo odnesli za po poti in jo naslednji dan vračali (polno jasno)!
grin1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-380
113
kzs...

ja, če človeku ne zaupaš, mu poračunaš ko pride runda več kot 5€. Tako se izgoneš problemu "nimam denarja" itn...

Moje mnenje je pa tako:

če so to redne stranke, ki 15. ali 10. ali ko pride plača/penzija poravnajo svoj dolg mi ni problem. Imamo tud pri nas nekaj takih. Če pa po enem mesecu ni €, ne dobi več za pit... Pri pijančkih in lokalcih se nimaš kej bat - plačal bo, ker drugam ne more it. Ali je predaleč, ali je družba druga...

skratka, treba je vzpostavit jasna pravila in potem se je treba tega držat... tud kelnarce morajo biti dosledne.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
confused-1.gif

S tako prakso mali bifeji in vaške gostilne propadejo. Pjanci so tam zato ker jim omogčaš pufanje in ker so s tem vezani nate .. če jih odjebeš, ne pride več nikoli, pa tudi ostalim se s tako prakso zameriš. Pri nas recimo (ok vukojebina pač) ja čisto normalno da "te zapišejo", koneckoncev dostikrat folk pride pit pa nima niti denarnice s sabo (gozdarji, kmetje, drugi delavci) ali pa se plačuje kakšne runde pa zmanjka "fonda" ne da bi sploh kdo vedel da je zmanjkalo vsem denarja!

Ja sem bil tudi že kdaj zapisan, še večkrat smo pa kakšno gajbo odnesli za po poti in jo naslednji dan vračali (polno jasno)!
grin1.gif

467716-post_slo.gif

Dobro napisano. Bife bo najbolje špilal tako kot do zdaj. Če se boš šel to da če nima denarja, naj ne pije, jih bo šlo pol domov. Tako pa med mesecm malo potrpiš, ko so pa plače/penzije pa lepo poročaunaš. Pa tudi če te kdaj kdo nategne, ni to taki minus za lokal, kot bi ga naredil da nehaš dajati na puf. Pa kor sem govoril z oštirji niti ni problem, slej ko prej se vse plača, saj te vaški itak nimajo itak drugam oziroma se o vsakem vse ve in enkrat bo že moral plačat.

Je pa pri takem vodenju lokala problema da moraš malo "noter", torej poznat folk, kdaj kakšno rečt z njimi in jih, tako kot že piše zgoraj, malo "pogruntat". Tak bar bo živel z vasjo in živel bo dobro. Kje v mestu ali v kakšnem okolju z več pretoa (ali južnih bratov) se pa tudi jaz tega ne bi šel.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.803
1.605
113
Emona / Carnium
Lokalci imajo zemljišča. Samo osnutek pogodbe pripraviš in ko hoče še eno rundo, mu daš za podpisat
evil.gif

Seriously: gre za odvisnike in odvisnikom se ne posoja, daje in zaupa.
Ne vem za kakšen pajzel gre ampak, če so do sedaj v lokal zahajali na "ta kratke" in pire, ga spremeni v kavarno in s tem boš (počasi) pridobil drugačno klientelo...v kavicah je pa itak muchos denero.
Poznam eno bejbo, ki se gre vodenje lokalov in na začetku tudi sama streže...she's got some serious skills...poleg dekolteja
grin1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Pri nas so isti patroni. Pa gre za LJ. Bemfke, za morje, za stave, za loto, za cike, za vse je, za kafe pa per pa ni. Naceloma vsi placajo, jim je pa treba morit. In meni bi to dopizdilo ze prvi teden. Nema, ce kafana bazira na pufu je ni vredno imet. fertik. Iz istih principov gre oz. je slo marsikaj v maloro. Pjanc tebi dolzan, ti dobavitelju, ta proizvajalcu, na koncu zaradi takih prdne nekdo ali vec njih, prej ali slej. Bos dobil placano, ko dobim jaz placano je ta fenomen pri nas. Glej, meni kruha nihce ne da na puf, ne bencina, ne cevljev. Nema tega. Pa zaloga ne stima, skratka same mucke. Jaz sem rekel v takem primeru ali ne dam za pit ali pa ko dobi placo naj prinese kes, zapisemo in odstevamo, ko zmanjka se pipca zapre. Amen, naj pa on kreditira. Itak imas pa dve sorte ljudi po kafanah, ki delajo probleme, lokalne pijandure in pa lokalne biznismene, ki sklepajo posle v kafani. Slednji so se najhujsi, vse bi, vse imajo v resnici pa najvecji revezi.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Včasih sem vodil bife na faksu -tak študentski, vse bolj volontersko in za mali denar.
Na puf ni problema, za šankom je bila velika tabla pa te zapišemo gor, vsem na oči.

Zelo, zelo, zelo redko smo koga morali napisat, se je koj našel drobiž!

Sedejson

Pripravnik
31. jul 2010
107
0
16
No, mogoče sem 'preteral' ko sem napisal vaški lokal. Gre le za 'kavarno' ki pa je do pred enega leta bila bolj kot ne pajzl z rednimi pijančki (dokler se ni prenovila). Mesto ima 10k ljudi, tako da prav za luknjo ne gre, tudi lokalov je dosti, kjer se lahko folk podruži, zato to, če ga k meni nebo nima kam it, nažalost odpade.

S tablo bi sigurn začel, je pa tko kot je nekdo omenil, najverjetneje to dvorezen meč, s katerim lahko veliko več kot kakšen puf, izgubiš...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Dobra tale s tablo. S strankami kaj pa plačujejo "enkrat mesecno" pa se psokusas zmenit da z plafuje vnaprej in ne za nazaj. Je pa res da je to problem zaceti in da je treba se pogovoriti o tem s predplacnikom.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Sej se je včasih reklo da piješ "na kredo"....torej so te napisali na tablo vsem na oči
wink-1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Svetujem v eni solidni gostilni...., ko se je po prenovi odprla so vsi vaški pijančki prilezli preveriti ponudbo ??? Kako se jih rešiš ??? Ja na puf nič in pa dvigneš ceno piva in ta poceni vin..... Takoj so začeli jamrati in šli nazaj v pajzl, kjer so že prej bili redne stranke in ja vsi zadovoljni.