Prsut v kosih/ cetrtinka

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
Kupim cetrinko krasovega prsuta pa se mi razletava kot bi neke kose mesa skupaj zlepili s starim,slabim lepilom. Wtf? Oziroma bi ga pred prodajo s sekirco malo naklali kot drva, potem pa zapakirali v vakum
Sem pojambral znanki ki dela tudi na delikatesi pa pravi nic novega. Tudi pri tistem za 30 evrov/kg.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.110
7.017
113
btk, glavno da je okus takšen kot mora biti, saj se gre za hrano ne sliko ki jo imaš na steni.

ali pač?
 

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.926
113
na temni strani lune

Naj bi bilo kao prepovedano, ampak
sprasujem se.gif
 

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Napačno četrtinko si kupil, drugič moraš vzeti tisto, ki ni izkoščičena.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.504
5.049
113
Ugibam, da je na trgu težko dobiti dovolj staro svinjo, kjer taca ni po drugi strani prevelika in premastna. Za suhomesnate izdelke je bolje, da žival ni premlada.
 

kwa1

Fizikalc
12. jul 2013
437
33
28
Kupil si najcenejši pakiran pršut....to da je "zbit" iz kosov ni nič novega....predvsem kak uvožen....

Nisem vedel da tudi naš Kras tako pakira
confused-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
Pa ce znanka na delikatesi ravno tako preklinja, pa ceprav reze prsut za 30 evrov po kili, na masini ki stane najbrz 10x vec kot moja.
Daj povej kater prsut naj kupim da se ne bo razletel. Ker ce se mi bo razletaval kot lego kocke ga dobijo v trgovino nazaj. Skozi IZLOZBO.
En kos ga bom pa se zate kupil. Ti bos iz njega pa naredil narezek za alter piknik.
 
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
btk, glavno da je okus takšen kot mora biti, saj se gre za hrano ne sliko ki jo imaš na steni.

ali pač?

Povej ti to tistim kuharjem.na tv, ki 3/4 pozornosti posvetijo izgledu, cetrtino pa okusu.
Imas prsut, dobis obiske potem pa das na mizo neke kocke mesa.WTF. bolje da kupim posebno za 2evra po kili.se vsaj nareze.
bonk.gif
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.553
4.703
113
Prezentacija ni pomembna za svinje pri koritu ali "športnike", ki 16x na dan mečejo vase riž in piščančka.

Ostali pač (v primeru pršuta) radi jemo zelo tanko rezane, primerno zložene liste pršuta in ne pol kile žagovine.

Nasvet za odpiralca teme...raje kupi primerno znamko pršuta (vsaj Parma, San Daniele,..) v primerni delikatesni trgovini. Boš veliko bolj užival. Ne le, da je večima teh izdelkov v naših velikih trgovinah slabih, večkrat so tudi napačno skladiščeni in zelo napačno rezani.
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
V Šepuljah (pršutarna Kras) so nam razložili, da se pršut najlepše reže, če ga hranimo v zmrzovalniku in pred rezanjem pustimo cca 1 uro na sobni temperaturi.

Za OP pa kot so ti rekli, četrtinke so izkoščičeni deli, oz. "ostanki" od na lističe rezanih kosov, ki za to niso uporabni (beri ne pridejo lepe šnite), žal tudi v boljših trgovinah včasih za rezanje porabijo te kose in cena je potem "akcijska".
Sam večkrat kupim narezan "pršut" (se zaradi porekla imenuje drugače) v Eurospinu in moram rečt, da če se potrudim in prebrskam dve ali tri škatle, najdem 3, 4 pakete z odličnimi rezinami, ravno prav mastnega in na tanko narezanega pršuta. Ga pa moraš pred razpakiranjem pustit na sobni temperaturi, ker drugače se potrga - ja pri ceni 7-8€ na kilo ne morejo dat noter še lističev papirja.
 

luciano

Guru
3. okt 2011
1.858
886
113
MB
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kupim cetrinko krasovega prsuta pa se mi razletava kot bi neke kose mesa skupaj zlepili s starim,slabim lepilom. Wtf? Oziroma bi ga pred prodajo s sekirco malo naklali kot drva, potem pa zapakirali v vakum
Sem pojambral znanki ki dela tudi na delikatesi pa pravi nic novega. Tudi pri tistem za 30 evrov/kg.

Dober tek!
smile-1.gif
Ni ravno za pršut, ampak nikoli se ne ve....

Klik
 

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Sam večkrat kupim narezan "pršut" (se zaradi porekla imenuje drugače) v Eurospinu in moram rečt, da če se potrudim in prebrskam dve ali tri škatle, najdem 3, 4 pakete z odličnimi rezinami, ravno prav mastnega in na tanko narezanega pršuta. Ga pa moraš pred razpakiranjem pustit na sobni temperaturi, ker drugače se potrga - ja pri ceni 7-8€ na kilo ne morejo dat noter še lističev papirja.

to misliš tiste pakunge po 300g?
tega sem tudi sam enkrat slučajno vzel za probo in moram priznat, da je bil precej boljši kot vsi iz Merkatorja po 20+ €/kg... sem pa potem enkrat ponovil vajo (ko je bil še v super sobotni akciji) pa sem bil zelo razočaran (predebelo narezan, pa tudi okus ni bil enak) ... mogoče bi res moral prebrskat 2 - 3 škatle tako kot praviš...
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Pepe: zmrzovalniku.

Luciano: če tega ne želite/jo naj postavijo samo po en paket na polico, dokler pa so tam tri odprte škatle, pa bom zbiral, ker tako kot sem napisal na škatlo sta mogoče dva trije lepi paketi, ostalo je našniclano.

Abeta: ja tiste. Kot rečeno - brskaš, pa paziš da ni preluknjana embalaža, pa barva maščobe mora bit bela, ne rumena.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.657
2.585
113
Prsut - tisti kos je zagotovi bil od PELOZ-a. Problem je v razkoščičevanju - ko jemljeo kost ven. Tam nič ne pazijo.
Ja ni vseeno kateri kos. Tisti, ki nakazuje golenico - kračo - ni pravi.
Ostala dva sta OK. Torej en del lep polkrožen naturel del.. Lahko da so kosi manjši in ni možno videti s katerega konca je.
Najraje kupim narezanega. Pa še tam so 'suha stegna' preveč suha.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.978
6.867
113
pri taščici
Pa saj sem gladek, pa ne bom kraco kupoval za prsut. Sem lepo kupil zgornji del stegna pa se je rezina razletela vsaj na kakih 5 koncev. A so imeli kaksne vajence pri auslezvanju oziroma po slovensko razkosticenju? A sem prav napisal?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
auslezvanju oziroma po slovensko razkosticenju? A sem prav napisal?

Po moje nisi.
wink-1.gif
Auslesen, auslezanje = razkoščičenje, tudi izrezovanje.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.657
2.585
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pa saj sem gladek, pa ne bom kraco kupoval za prsut. Sem lepo kupil zgornji del stegna pa se je rezina razletela vsaj na kakih 5 koncev. A so imeli kaksne vajence pri auslezvanju oziroma po slovensko razkosticenju? A sem prav napisal?
Ja, ja vem. Po tvojem opisu te razumem. Torej takole DA
In da razumem te. Tudi meni se je prosuto kar razletelo. Slabo izrezana kost. Sem že dobil pršut z Madžarskim veterinarskim žigom.
Prav zaraditvojega primera se stegno reže na poseben način
Tole je pa razrez ne sušenega kosa stegna
Potem se ta surovi suši in pride do drobljenja.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.110
7.017
113
Citat:
Uporabnik Janez40 pravi:
Prezentacija ni pomembna za svinje pri koritu ali "športnike", ki 16x na dan mečejo vase riž in piščančka.

Ostali pač (v primeru pršuta) radi jemo zelo tanko rezane, primerno zložene liste pršuta in ne pol kile žagovine.

Nasvet za odpiralca teme...raje kupi primerno znamko pršuta (vsaj Parma, San Daniele,..) v primerni delikatesni trgovini. Boš veliko bolj užival. Ne le, da je večima teh izdelkov v naših velikih trgovinah slabih, večkrat so tudi napačno skladiščeni in zelo napačno rezani.

Dobro no, če pa delaš iz hranjenja ne vem kakšen obred in preseravanje, potem pa v primeru pršuta itak edini pravi način, da imaš celotno stegno doma, nek japonski pičkohvatni nož za jurija in lepo pred gosti režeš na mikron natančno.