Projekt - kamera doma vidna preko spleta

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Najprej bi kupil kamero.
Če je potrebno bom kupil tudi dodatni računalnik s čim nižjo lastno porabo.
Sedaj imam prenosnik, ki ga nebi lavfal 24/7.

Kasneje bi želel tudi, da bi nekako zaznal premikanje v vidnem polju in ob tem posnel kakšno sliko ali dve in poslal mail ali kaj podobnega.

Zanima me tudi, kaj moram narediti, da bi videl kamero preko spleta od zunaj (ali pa naprimer dostopal do mojega računalnika).
Kaj naj vprašam googla?

Lep pozdrav,
Peter

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
IP kamera je odgovor zate
wink-1.gif
Za delovanje ne rabiš računalnika, zna pošiljati slikice na email, pa še preko interneta lahko pogledaš kaj se dogaja v stanovanju.

L.p. Igor

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
To kar rabiš itak dela vsak software (recimo Blueiris imam jaz). IP kamera je kul ker ne rabi drugega, problem je da je cena ene IP kamere toliko kot cena videokartice in štirih CCTV kamer, če imaš kam v računalnik to potunkat. Jaz imam recimo 4 kamere v bajti, ki gredo na zajemno kartico, to kar rabiš pa potem software postori - lahko nastaviš posnetek na določen čas, pa kombiniraš s premikom slike, pa nastaviš občutljivost "senzorja premika", pa da je premik alarm in ti potem snema pogosteje nekaj časa, pa da ti fotke potem shranjuje, pa da ti jih takoj pošlje preko FTP-ja na oddaljeno lokacijo (če ti bodo vdrli in kaj odnašali bo šel zraven tudi računalnik s posnetki, tako da...). Skratka CCVT dnevno/nočno IR kamero dobiš že za 50-70eur, pa še ene toliko je kartica (oz. več, odvisno od tega koliko frame-ov zajema na sekundo). Če rabiš po en frame na minuto na kameri potem je tanajcenejša dobra, edino na to pazi da bo dejansko delala s software-om. Če pa vzameš 4-kanalno s 100fps (25 na sekundo po kanalu), potem je pač mal dražja, pa še mašina mora biti dobra da vse skupaj shranjuje. Čeprav pri 4h kamerah pri posnetku na minuto ti v ene 14 dneh nabije toliko slik da fajlsistem ne gre nikamor več (tam več desettisoč slik v eni mapi je nightmare že za kopirat, kaj šele kaj drugega).
Moj nasvet: probaj si sposodit kako web kamero za chat - zihr poznaš koga k jo ima. Pa software-a za tako reč je kolikor hočeš - pa sprobaj pri ločljivosti web kamere za začetek, da boš videl če sploh to rabiš. Kamero na usb od računalnika, pa potem nastavi s software-om to kar hočeš. Naj ti drugi kak sw predlagajo, ampak sem ziher že videl sw ki to zna z web kamero narediti - pozabil kateri sw bi bil za web kamero - probaj to za začetek, potem boš pa videl ali rabiš kaj resnejšega ali se boš tega naveličal po enem tednu - v tem primeru smo ti na forumu prihranili par sto ojrov in daš raje za en pošten pir...

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
predvsem je odvisno zakaj imaš namen to uporabiti.... Ip kamere dobiš dokaj ugodno, sploh kakšne enostavne (tam za 60 €). Kolegu sem jih nekaj postavil v kafiču, da lahko pogleda, kaj se dogaja, tudi iz morja ali kjer pač se trenutno nahaja. To mu je bila edina želja. In je zadovoljen v nulo. V takšnih primerih je brezveze postavljati videosnemalni sistem. Če pa rabiš arhiv, e to je pa druga zgodba!

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Da malo ponucam temo. Na ebayju je malo morje IR-kamer. Ve kdo, če so sploh kaj uporabne? Take sem namreč videl tudi v šparu, cena je skoraj podobna = cca. 70 EUR na komad.

Recimo tole. Sicer je komplet, ampak kamere so podobne. Je kvaliteta nočne slike vsaj malo gledljiva? Obstajajo tudi ene podobne, ki pošiljajo signal brezžično. Je ta "wireless" zanesljiv?

Mislil sem eno tako naredit na vhodu bajte, ker na vratih line ni in je niti nima smisla delat.

Ko malo tako gledam ebay, se najdejo zanimive cene. Primer.
Če so tiste za 70 na komad res uporabne, potem te cene malo smrdijo.
No, pričakujem mnenja izvedencev.
wink-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Za videofon sicer dobiš prav namenske domofone/videofone. Dvomim da ko pozvoni boš na računalnik laufal pogledat. Sicer tako niti ni dobrega pravila za nočno gledanje. V službi imamo npr. en tip dome kamer, pa so zanič podnevi in ponoči, doma imam pa drug tip dome kamer (praktično ista cena, samo ir ledice so na ohišju in ne okoli objektiva v krogu, kjer celo odsev ponoči blešči) in sem presenečen kako dobra in dejansko uporabna je slika tako podnevi kot ponoči. Skratka kot noč pa dan, pa ista cena. Po mojem je za prevert preden kupiš.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Jaz bi imel en majhen displej na hodniku, ki bi kazal samo to sliko pred vrati. Če greš nekomu odpret, greš itak mimo.
wink-1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Ja sej to sem mislil oz. predlagal. Bauhaus, Baumax.... Ne me vprašat kolk sem dal - pozabil, notri je kot telefon z zaslonom (ČB sicer, dobiš barvne), zunaj je zvonec s kamero. Dela bp, imam pa žično povezavo. Dobiš tako barvne kot ČB kamere in displaye, pa tudi brezžično verzijo - samo itak moraš zunanjo enoto tud napajat nekako.