Programski jezik(i)

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
888
25
28
Ljubljana
Vem da je stvar v dolocenih primerih potrebna. Samo nastej mi (oz naj jih on) komercialne pojekte, katere je delal , pri katerih brez tega ne gre.

Drugo pa glede preformans, ce bi se samo na to gledalo najboljse da zacnemo vsi v ASM pisat.

Moje mnenje glede unsafe kode. Ce bi programerji, ki jo tako veselo tlacijo cisto povsod, toliko casa kot porabijo za branjenje zakaj jo uporabljajo porabili za iskanje napak (raznih memory leak-ov, dodatnih "funkcijonalnosti" programov,...), pa bi bilo "zivljenje" (popravljanje kode za njimi) precej lepse.

lp

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Moj odgovor glede možnosti povečanja performans najbolj kritičnih delov kakšnega programa se je nanašal na neko trditev, da v .NET tako vse teče pod istim okoljem in se prevede v IL in da je zato vseeno v katerem jeziku programiraš. To namreč ni čisto res.
Podobno tudi izven .NET-a ne drži, da so vsi jeziki glede performans enakovredni, čeprav se na koncu tudi vsi prevedejo v strojno kodo procesorja, ki se nato izvaja neodvisno od izvornega jezika.

Seveda je najbolje, da je unsafe kode čim manj in res samo v najbolj kritičnih odsekih, če je res potrebno, vendar gre tu bolj za princip, da ta možnost sploh obstaja, da je možno tudi direktno komuniciranje s sistemom mimo .NET-a.
Prav z vsakim jezikom v .NET to ni mogoče, s C# pa gre tudi to, zato ima v tem okolju vlogo nekakšnega sistemskega jezika.

Sicer sem pa že pred tem napisal, da sta moja najbolj priljubljena jezika Python in Ruby, nekoliko manj pa Java in C# (ki sta si mimogrede zelo podobna).

Ta tema se je začela z vprašanjem, kateri jezik bi bil najprimernejši za začetnika.
C++ je zagotovo preveč zakompliciran in nepregleden in za začetnika torej popolnoma neprimeren, saj ga lahko "ubije" že takoj na začetku.
Java ali C# sta že veliko boljša kandidata, še vedno pa menim, da sta Python ali Ruby najboljša za predstavitev osnov programiranja in abstraktnih idej, ki naj bi vsakemu programerju postale na prijeten način čimbolj domače.

KrNeki99

Fizikalc
3. sep 2007
888
25
28
Ljubljana
no saj potem sva kar podobnega mnenja. Ce si prej delal v C++ si se portal na C#, ce si VB6 si se portal na VB.net, ce si .... Zadeva je pa "skoraj" identicna.
UnSafe koda pa je tam bolj zaradi navajenosti ljudi na njo kot pa zaradi kaksne resne potrebe (ali po tvoje zaradi principa). Kriticne odseke pa lahko spises v poljubne jeziku in jih imas v locenem namespace-u.

lp

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Da malo osvežim temo, kaj se bolj splača učiti? No malo za hobi, malo za res. Časi so taki, da zna vse prav pridit, pa še kmalu
rolleyes-1.gif

C# je dosti bolj podprt in veliko tutorialov sem našel tukaj http://msdn.microsoft.com/en-us/beginner/bb308735.aspx

Java je pa bolj bogo vse skup http://www.javaomatic.com/

No to sem dobil, na kosmati živali http://www.academicsuperstore.com/products/VTC/248984/730916
cheer.gif

Število knjig se pa tudi bolj nagiba k C#. No z vidika, da sam predelaš stvari.

Nekje sem slišal, da na dolgi rok ima večje možnosti, da preživi Java.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Glede dokumentacije in tutorialov bi jaz rekel da je ravno obratno - torej da za Javo obstaja dosti več kot za C#.
Jezika sta praktično enaka. Če se še malo pošalim, je C# dejansko kopija Jave (Microsoftu niso pustili prirejati Jave, zato je šel razvijat svoj jezik).

Ker letos smo na faksu pri enem predmetu delali v C# in smo s sošolci ugotovili da je zelo malo uporabnih primerov in dokumentacije (ta pa je itak samo ona na MSDN).

Drugače pa je za windows okolje bolj primeren C#, mogoče je tudi malenkost bolj user friendly, čeprav imaš tudi za javo dobra orodja s katerimi več ali manj samo klikaš (za enostavne stvari, se razume).

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
OpenOffice ni resen software ?
Pa da ne omenjam razvijalskih orodij za javo, ki so prav tako večinoma napisane v javi.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
No, s tem, da je java več uporabljena pač govoriš bedarije. Noben resen software ni napisan v javi, v c# pa marsikater. Je pa res, da se java veliko uporablja pri spletnih tehnologijah in aplikacijah.

Java se uporablja več saj se ne pojavlja samo na PCih (mobiteli,...). Pa marsikateri resen software je napisan v Javi (npr.: Eclipse, NetBeans, Aptana, Azureus Vuze,...)

dejc22

Zelenc'
19. avg 2007
24
0
1
Jezika sta praktično podobna... tko da prehod iz enga na drugega nebi smelo predstavljati večjih težav. Je pa res, da ko se 1x na vadiš na enga raje delaš v njem. Meni osebno je .net razvoj bolj priljubljen, drugemo pa java, tako da je za vse nekaj
smile-1.gif
Tutorial imaš ogromno za oba prog. jezika, advance stvari pa boš moral sam naštudirati in si izdelati kontrole, kar je vsekakor uporabno. Probaj pa delati na ponovljivosti, da ne pišeš 2x iste kode.

dejc22

Zelenc'
19. avg 2007
24
0
1
Odvisno za kaj potrebuješ aplikacijo, če želiš da teče tudi na linuxih boš naredil v Javi.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Noben od omenjenih ni resen. Resen software je npr. Autocad, Visual Studio, Photoshop... In nič od tega ni napisano v Javi, ne vem pa če to lahko rečeš za C# ali kako verzijo c++.

hysterical-1.gif

In kje si našel standard, ki določa kaj so "resni" programi?
bonk.gif
Eclipse, NetBeans sta čisto na nivoju npr. Visual Studia. Če ti ne poznaš programov še ne pomeni, da niso "resni". Se pa strinjam, da je več takih "obsežnejših" programov napisanih v C++.

Pa nikjer ni nobeden trdil, da je java ohinsploh ter, da je boljša od c#. Ti pa trdiš, da je c# boljši, zakaj že? Isti drek... Pač, če si goreč pristaš MS-ja pa pejt c#.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Noben od omenjenih ni resen. Resen software je npr. Autocad, Visual Studio, Photoshop... In nič od tega ni napisano v Javi, ne vem pa če to lahko rečeš za C# ali kako verzijo c++.

Ti pa res znaš najti primere. Noben od omenjenih programov niti približno ni pisan v .Net. C++ nima verzij, so samo različni prevajalniki, jezik je pa en. V enterprise okolju je pa veliko softwarea pisanega v javi. Tako je na primer ves software od IBM-a in Oracle-a, pisan v javi. Tu gre za software, ki poganja mega korporacije z miljoni zaposlenih. Če to ni resen software pa res ne vem, kaj je.

C# je čisto vredu, ima pa eno hibo, dela samo na windowsih. Da se ga poganjati tudi na drugih sistemih preko monota, samo performančno tu še vedno zaostaja za MS implementacijo. Če hočeš pisati program, ki bo delal na windowsih, linux-u , OSX, Solaris-u, HP-UX-u, ... je java še vedno najboljša izbira. V enterprise svetu ni vse microsoftovsko, tako kot je desktop.

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Spet si neki pameten:) Enkrat se pri meni u službi oglasi, boš videl kaj delamo, pa boš potem pametoval naprej. Predvidevam, da boš prvič videl tehnologije, o katerih še nisi slišal, kaj šele videl. Bo šlo? Morda te preseneti tudi kakšen zanimiv certifikat...

Nazadnje urejeno: