Moj odgovor glede možnosti povečanja performans najbolj kritičnih delov kakšnega programa se je nanašal na neko trditev, da v .NET tako vse teče pod istim okoljem in se prevede v IL in da je zato vseeno v katerem jeziku programiraš. To namreč ni čisto res.
Podobno tudi izven .NET-a ne drži, da so vsi jeziki glede performans enakovredni, čeprav se na koncu tudi vsi prevedejo v strojno kodo procesorja, ki se nato izvaja neodvisno od izvornega jezika.
Seveda je najbolje, da je unsafe kode čim manj in res samo v najbolj kritičnih odsekih, če je res potrebno, vendar gre tu bolj za princip, da ta možnost sploh obstaja, da je možno tudi direktno komuniciranje s sistemom mimo .NET-a.
Prav z vsakim jezikom v .NET to ni mogoče, s C# pa gre tudi to, zato ima v tem okolju vlogo nekakšnega sistemskega jezika.
Sicer sem pa že pred tem napisal, da sta moja najbolj priljubljena jezika Python in Ruby, nekoliko manj pa Java in C# (ki sta si mimogrede zelo podobna).
Ta tema se je začela z vprašanjem, kateri jezik bi bil najprimernejši za začetnika.
C++ je zagotovo preveč zakompliciran in nepregleden in za začetnika torej popolnoma neprimeren, saj ga lahko "ubije" že takoj na začetku.
Java ali C# sta že veliko boljša kandidata, še vedno pa menim, da sta Python ali Ruby najboljša za predstavitev osnov programiranja in abstraktnih idej, ki naj bi vsakemu programerju postale na prijeten način čimbolj domače.