Programski jezik(i)

Cuchu

Pripravnik
1. jul 2008
56
0
6
za compom
z8.invisionfree.com
Pozdravljeni!

Razmišlam da bi se ob študiju(elektro) začel učiti še en programski jezik, ki bi mi koristil kasneje v moji stroki
V mislih sem imel C++(mi ga je predlagal sodelavec na elektro firmi).
Zanima me katera knjiga ali kakšni drugi vodiči so dobri za začetek, da osvojim osnove, ker nimam nobenega predznanja.
Ali naj se raje lotim kakšnega drugega jezika?

Še kakšen koristen nasvet, ker vsak začetek je težak
wink-1.gif
?

LP

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Mogoče kak učbenik iz kakšne računalniške srednje šoli ali pa mogoče celo iz faksa (pri obeh jemljejo snov od začetka, tako da ni panike).
Drugače pa obstaja tudi knjiga c++ for dummies (ne vem če je prevedena v SLO), pa ta link je še kar.

Glede same izbire jezika pa ni nekega problema, ko obvladaš enega, se boš hitro naučil tudi ostale (osnovne zanke in stavki so praktično identične). Je pa fajn da že v štartu izbereš tistega, ki ga boš kasneje največ uporabljal.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
mogoče bi bilo bolje, da se naučiš Visual Basic.
jaz ga npr. dosti uporabljam zadnje čase za programiranje VBA skript v autocadu, wordu, excelu...
skratka če boš kdaj v prihodnosti delal kake avtomatizirane postopke, ti bo kaj takega prišlo zelo prav. knjige pa si lahko sposodiš v bližnji knjižnjici. v knjižnici LJ-moste sem videl, da imajo knjigo za začetnike za C++ in VB

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
C++ bo dober za začetek, ker boš kasneje lahko nadaljeval v C#.
cheer.gif

Ko boš pa C# obvladal mi pa pošlji PM, pa dobiš šiht za muchos dineros.
grims-1.gif

Cuchu

Pripravnik
1. jul 2008
56
0
6
za compom
z8.invisionfree.com
saj ubistvu mi je sodelavec predlagal tudi visual basic, pa mi je biu c++ bolj domač
smile-1.gif

končna odločitev kerga se bom začel učiti pa itaq še ni pada...zbiram info., predvsem glede knjig ker vem da jih je dosti

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če greš na FE, si lahko v naprej pogledaš zapiske predavanj, ki se berejo kot nekakšen učbenik, tako da osnove si lahko pogledaš tukaj: Klik na .pdf
Sicer pa si lahko pogledaš za uvod tudi snov prvega semestra, ki je bolj tako-tako... nima toliko veze z samim programiranjem, je pa poučno, če si čisto čisto na začetku. Sicer pa računalništvo štarta "z nule"
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
A je C# še bolj kompliciran ???
Kolk sem slišal ni, torej bi bilo bolje kar takoj na C# it. (ugibam)

Razen tega: Java über alles.
Proti njemu zgleda C++ kot stroj za mučenje.
(saj veste: C++ je v bistvu vic Stroustrup-a, na katerega je padlo največ folka v zgodovini)

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ja po moje bi bilo tudi najboljše iti takoj na C#, .NET je ql, ker lahko takoj začneš delati console aplikacije, windows apps, spletne strani, aplikacije za Windows Mobile...

hgard

Guru
22. jul 2007
4.096
590
113
Če misli kariero nadaljevati na elektro področju (recimo programiranje mikrokontrolerjev) potem pride c++ bolj v poštev. Ali pa celo čisti c oz. razni asemblerji tam kjer ne obstojajo prevajalniki.

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
glede na to, da želiš c++ in da nimaš nobenega predznanja, ti svetujem to knjigo KLIK. stane le 10€, v njej pa so na najbolj preprost način razložene vse osnove jezika c++ (for,while zanke, if stavki, razredi, polja, kazalci, branje in pisanje iz datotek itd,.) šele ko boš te osnove osvojil, si nabavi kakšno bolj strokovno knjigo, sicer te bo vse skupaj minilo že prvi dan. drugače pa se tudi meni zdi, da je skoraj boljše, da se posvetiš javi, ker je to le bolj "splošen" jezik in se v firmah zelo pogosto uporablja. pa tudi zelo podobna je c#, ki se pogosteje uporablja kot kakšen c++, ki je že nekoliko zastarel

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Edsger Dijkstra famously said, "The use of Cobol cripples the mind; its teaching should, therefore, be regarded as a criminal offense."

Za učenje programiranja uporabi raje kak scriptni jezik, top range sta Python in Ruby
Vse kar je le moteče pri učenju, prevajanje, dolgočasne deklaracije in podobna navlaka odpade.
Ideje lahko takoj implementiraš v teh 'ultra high' nivojskih jezikih in jih v interpreterju takoj preizkusiš..

Ko pa obvladaš ideje algoritmov, se ni problem naučiti še kakšnega C++, c# ali jave, ki so le malo bolj štorasti in zahtevajo nekaj več 'administrativnega dela' kot interpretirani jeziki.

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Še ena od Dijkstre:
"It is practically impossible to teach good programming to students that have had a prior exposure to BASIC: as potential programmers they are mentally mutilated beyond hope of regeneration."

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Java je zelo v redu za učenje, zdaj, če Java ne pride v poštev potem mislim, da bo najboljše kar C++, poleg tega imaš za C veliko literature.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
cheer.gif

Ko boš pa C# obvladal mi pa pošlji PM, pa dobiš šiht za muchos dineros.
grims-1.gif

aja?
shocked-1.gif
na kerem področju? poslovne/finančne aplikacije? networking? asp.net?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Poslovne aplikacije. Če znaš C# in bi lahko delal v LJ mi pošlji PM.

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Literature je danes za vse programske jezike veliko.

Za lažjo predstavo je najboljša kar primerjava kode. Dva primerčka v javi in pythonu:

Koda:
java:
-------------------------------------------------------------------------
public class HelloWorld
{
    public static void main (String[] args)
    {
        System.out.println("Hello, world!");
    }
}

python:
print "Hello, world!"

pa še en primer:

java:
public class Employee
{
    private String myEmployeeName;
    private int    myTaxDeductions = 1;
    private String myMaritalStatus = "single";

public Employee(String EmployeName)
    {
        this(employeeName, 1);
    }

public Employee(String EmployeName, int taxDeductions)
    {
       this(employeeName, taxDeductions, "single");
    }

public Employee(String EmployeName,
           int taxDeductions,
           String maritalStatus)
    {
       this.employeeName    = employeeName;
       this.taxDeductions   = taxDeductions;
       this.maritalStatus   = maritalStatus;
    }
    ...

python:
class Employee():

def __init__(self,employeeName, taxDeductions=1, maritalStatus="single"):

self.employeeName    = employeeName
        self.taxDeductions   = taxDeductions
        self.maritalStatus   = maritalStatus
        ...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Kode pride manj pri pythonu, ampak za učenje je Java boljša, lažje je razumeti kodo (kar je pri učenju seveda zelo pomembno), lažji je prehod na druge jezike, ker si navajen "trdote" jave, pa tudi naučiš se pisati lepšo kodo v, ker je več pisanja in ti s tem pride v kri čitljivo oblikovanje, ker se pač drugače težko znajdeš... Na primer, če vzameš zgornj primer, mislim, da nekdo, ki se je naučil najprej jave ne bo imel nikakršnih težav pri razbiranju kode napisane v pyhthonu, za obratno pa nisem tako prepričan.

mihi

Pripravnik
14. apr 2008
222
0
16
Zakaj potem ne kar v assemblerju?
Tu je še več pisanja (in treniranja mišic) in po vseh prestanih mukah, postane branje kode v drugih jezikih kot dopust na Bahamih.

Trend programskih jezikov bi moral iti v smeri večje konciznosti, večje moči izražanja in spodbujati razmišljanje o problemu, ki se ga rešuje, ne pa, da se večino časa posveča muham jezika - ali so ali niso vsi oklepaji na broju, ali kaj ni dobro deklarirano in podobni sintaktični nesmisli, ki, kot dokazujejo mnogi moderni jeziki, sploh niso neko nujno zlo.

Zato je za učni jezik bolje izbrati takega, ki spodbuja razmišljanje o samih algoritmih, ne pa o sintaktičnih morah, ki nimajo nobene veze s samim problemom in ga le zamegljujejo, ker razmišljanje usmerjajo stran od bistva.