Prodaja/nakup zemljišča

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
To je res, če npr. iz lokacijske informacije izhaja, da gre za kmetijsko zemljišče, je treba upoštevati določbe ZKZ, ki urejajo promet s kmetijskimi zemljišči, itd. in tam je res dovolj objava na oglasni deski. Tu sem mogoče spregledala dejstvo, da gre za kmetijsko zemljišče, ali pač? ZSZ pa uporabljamo pri prodaji nezazidanega stavbnega zemljišča. Namembnost je pa itak zapisana v zemljiški knjigi.

In ker je bila že vložena prošnja za odkup, se orientiramo po obligacijskem zakonu, ker je odkupna pravica obligacijska. Lahko je dogovorjena tudi povsem samostojno in ne v zvezi z neko predhodno prodajo. Upravičenec lahko na podlagi izgovorjene odkupne pravice izjavi, da želi stvar odkupiti. V posledici takšne upravičenčeve izjave, mora zavezanec stvar oz. lastnino prenesti na upravičenca, ta pa mora zavezancu plačati kupnino. Zavezanec je prav zaradi tega v bistvu v zelo neprijetnem položaju (tako kot sem že omenila prej), pa čeprav je lastnik stvari, saj mora nenehno računati s tem, da bo upravičenec odkupno pravico realiziral. To pa pomeni, da je zavezanec v primeru realizacije odkupne pravice zavezan opraviti prenos lastninske pravice na upravičenca.

Odkupna pravica predstavlja po večinskem stališču oblikovalno pravico, kar pomeni, da z enostransko izjavo volje odkupnega upravičenca, nastane pravno razmerje (prodaja, kot zavezovalni posel), ki je podlaga za prenos lastninske pravice na upravičenca.

lp

BigBoss

Pripravnik
12. okt 2007
192
0
16
Posavje
Jah, načeloma ima sosted pravico kupit parcelo pred tabo za isto ceno.
Ti moraš ponudit več.
Tuki gre po načelu, da ti mora bit vseeno komu prodaš, če nudi več. Če pa dva nudita enako, ima prednost sosed.
Nč, še enkrat se da na občino novo ponudbo zopet za 1 mesec in če sosed ne zviša svoje ponudbe, je parcela tvoja.
S tem se varuje kao pravica soseda.

Sem vprašu punco (študentka prava), ki je povedala, da ima prodajalec pravico prodati tistemu, ki ponudi več.
Vidva se načeloma ne bi smela dogovoriti vnaprej.
Po temtakem laho ti zvišaš svojo ponudbo in če sosed ne izenači, je parcela tvoja.

Očitno bo potrebna profesionalna pravna pomoč

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Potem sem si prav razlagal.
Jaz se zanimam za parcelo, prodajalec je dal oglas na upravno enoto, državo zemlja ne zanima, zanima pa soseda ki bi jo kupil za takšno ceno. Ker mi gre prodajalec na roko (in še zaslužil bo) hoče ponovit postopek z višjo ceno.

Danes sem ga poklical kako in kaj in je rekel da ima časa 60 dni da sklene pogodbo preden zastara. Tako da bo potrebno počakat par mesecev in ponovit postoprk z višjo ceno.

BB_Maister

Pripravnik
27. jul 2007
60
0
6
Na vlogo za prodajo zemljišča naj prodajalec napiše pod opombe "kupec znan", to namreč v večini primerov odvrne potencialne "padalce". Iskreno upam da ti bo uspelo!!!

lp

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Mislim da bo. Sem zrihtal/dnar dela čudeže.
grims-1.gif