Prodaja/nakup zemljišča

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Zanimal sem se za nakup parcele. S prodajalcem sva se dogovorila za ceno in on je zrihtal papirej in vse skup oddal na občino kje je po zakonu čakako en mesec preden lahko dokončno kupim parcelo.
In sedaj do problema. Ko je prvi sosed zvedel da se prodaja ta parcela je izkoristil predkupno pravico da bi sam odkupil parcelo. Zanima me kakše je sedaj postopek da se vse skupaj prekliče in ponovi postopek z drugo višjo ceno.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Nekvalificirano trdim, a ne vem, če lahko sedaj prodajalec spreminja ceno. Ponudba je bila dana, včasih je morala biti na oglasni deski krajevne skupnosti in sosed ima predkupno pravico.
Mislim, da imaš zelo malo možnosti, če je sosed zagret, da prideš do nje.

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Ja ponudba je visela na oglasni deski en mesec. Zanima me kako je s tem če se prodajalec premisli,da enostavno prekine postopek prodaje zemljišča.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Seveda lahko prodajalec prekliče prodajo, navede tehten razlog in konec. A ti si ostal brez. Naslednjič bo pa zopet enako. Zato sem napisal, da se brez poštenega dogovora vseh treh stvar ne bo rešila.

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
V mislim sva imela ponovitev prodaje z višjo ceno.Mislim da 100 % višja cena nebo zanimiva za druge.
Željo imava da bi bila soseda.
Je kakšna časovna omejitev pri ponovitvi postopka? V spominu mi je obdobje 6 mesecev.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Če predkupni upravičenec (sosed) v 30 dneh ni bil pravilno (pisno) obveščen o prodaji zemljišča pod enakimi pogoji, kot je bilo ponujeno tebi, ima pravico razdora kakršne-koli pogodbe med tabo in prodajalcem. Če je ponudba visela na oglasni deski, to pomeni da jo je sosed imel možnost kupiti po navedeni ceni, vendar za to ni vedel (dobrovernost). Tako da ima po mojem mnenju dobro pravno podlago (še posebej če so bili papirji na občini) za tožbo, če bosta ceno spreminjala....

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Sosed s predkupno pravico je videl ponudbo in vložil prošnjo za odkup.
Zanima me če lahko prodajalec prekine to pogodbo in čez čas ponovi postopek prodaje z višjo ceno.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Ne, ker je bila podana ponudba in vložena prošnja za odkup.

Za kaj več pa pobrskaj v Zakonu o obligacijskih razmerjih, v ZSZ nisem našla nič o prekinitvi pogodbe.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Huh. Meni se to zdi približno takole: "Oropal sem banko in za to pač nisem kriv, ker me ni nobeden obvestil, da se to ne sme".?
17758-icon_confused.gif

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Predkupni upravičenci so zapisani v zemljiški knjigi, zato morajo biti ustrezno obveščeni (pisno, s povratnico). Misliš, da bo vsak dan gledal na oglasno desko?
stupid-1.gif

@civil: V tvojem primeru bi bil razlog za razdor pogodbe več kot očiten, zato posledice za prodajalce ne bi bile ravno prijetne... S tem ko se je kupec strinjal s pogoji za odkup in podal tudi vlogo za odkup, je bila dejansko že "sklenjena prodaja", čeprav ne obstaja niti k od kupo-prodajne pogodbe.

Bom se pa jutri malo več pozanimala pri dr. Plavšakovi, če jo vidim.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
Seveda da lahko. Prodajalec lahko prekine prodajo, ne more pa zvišati cene zato, ker se je pojavil predkupni upravičenec. Ponujena cena mora biti vedno enaka za vse.

Mogoče obstaja kakšna časovna komponenta, koliko časa od odstopa ne sme ponovno prodajati zemljišča, ko pa, je pa zopet vse enako.

Mogoče je rešitev, da postavi "divjo" ceno, a kaj ko bo država prejela višji davek od tega. Če se bosta strinjala s tem, bo mogoče šlo, ker zaradi take kupnine sosed ne bo več zainteresiran za nakup ali pa obisk in pogovor (s finančno ponudbo, da ne bo več "nagajal").

Pozanimaj se tudi kako je če začne kao on zidati (predvidevam, da je parcela prazna), če tudi v primeru prodaje zemljišča z nepremičnino nastopa sosed kot predkupec.

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:
Če predkupni upravičenec (sosed) v 30 dneh ni bil pravilno (pisno) obveščen o prodaji zemljišča pod enakimi pogoji, kot je bilo ponujeno tebi, ima pravico razdora kakršne-koli pogodbe med tabo in prodajalcem. Če je ponudba visela na oglasni deski, to pomeni da jo je sosed imel možnost kupiti po navedeni ceni, vendar za to ni vedel (dobrovernost). Tako da ima po mojem mnenju dobro pravno podlago (še posebej če so bili papirji na občini) za tožbo, če bosta ceno spreminjala....

Da mora biti predkupni upravičenec pisno obveščen o nameri prodaje je zame čista neumnost. Vse je javno objavljeno na oglasni deski, tudi na internetu in naj pač spremlja, njegov problem če ne. Saj če hočeš dobit recimo kakšna nepovretna sredstva, subvencije, moraš tudi sam praskat, brat razpise, objave, noben ti ne bo nič sam ponujal
stupid-1.gif

Drugače se pa v takšnih primerih splača na oglasno desko objavit dejansko ceno, tako se malo zaščitiš, da bi ti kdo s predkupno pravico pod ceno kupil parcelo, ker je davek pri prodaji kmetijskih zemljišč relativno majhen.

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
1. odstavek 15. člena Zakona o stavbnih zemljiščih pravi:

Citat:
(1) Lastnik zemljišča, na katerem obstaja predkupna pravica iz prejšnjega člena, mora o nameravani prodaji takega zemljišča in pogojih prodaje pisno obvestiti predkupnega upravičenca.

Pa naj se tebi zdi neumno ali ne, tako je.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:

Citat:
(1) Lastnik zemljišča, na katerem obstaja predkupna pravica iz prejšnjega člena, mora o nameravani prodaji takega zemljišča in pogojih prodaje pisno obvestiti predkupnega upravičenca.

Dvomim, da je ta člen ustrezen za ta problem.

Predkupna pravica, o kateri govori prejšnji člen (torej 14. člen taistega zakona), namreč govori o predkupni pravici države - da lahko reva sploh kje postavi svoje infrastrukturne objekte (transformatorje, proge, ceste, čistilne naprave,...). Torej to tu vsekakor ne pride v poštev, ker dečko omenja probleme s sosedom, ne pa z državo.

Itak je pa vprašanje, ali tu govorimo o stavbnem (zakon o stavbnih zemljiščih) ali kmetijskem zemljišču (zakon o kmetijskih zemljiščih). In če gre za kmetijsko zemljišče, se ponudba objavi na oglasni deski...

Nazadnje urejeno:

blackman

Pripravnik
2. sep 2007
230
13
18
Citat:
Uporabnik Mitzy pravi:

Citat:

To je zakon o stavbnih zemljiščih. Za kmetijska zemljišča pa velja oglasna deska kot je rekla kozarec. Kmetijsko zemljišče lahko kupi tudi nekmet. Pred nekmetom ima poleg solastnika, najemnika, soseda, predkupno pravico tudi drug kmet, potem bi moral on pisno obveščat prav vsakega kmeta v državi, kar pa je nesmisel. Zato pa je oglasna deska.

Nazadnje urejeno: