Problemi pri mrzlem zagonu Octavie

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
Imam Octavio TDI staro 9 let. Vsa leta je super vžigala, na prvi zasuk ključa.
Letošnjo zimo pa so se pojavili problemi. Vedno, ko je avto hladen (npr. zjutraj) morem večkrat zaverglat.
Sem menjal akumulator (je bil še prvi-je odslužil) pa je problem ostal.

Ko potem hladen avto vžgem, ga lahko čez minuto ugasnem in če ga takrat ponovno vžgem, vžge v prvo.

Kaj je problem?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
90 ali 110 ps.

Za 110 ps vem da Avtoelektronika trži neko popravilo. Ne vem pa kako je uspešno.

Tipični simptomi motor le stežka vžge, ponavadi zjutraj ko je motor hladen in/ali ko je segret
Področje okvare MOTORNI RAČ.
Čas popravila (h) 1h
NOVO (cca) -
Naša cena 120

http://www.avtoelektronika.si/?action=efResult

Mogoče znajo kaj takega narediti tudi drugi čiparji?

Nazadnje urejeno:

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Skoraj 100% so to grelne svečke, po vsej verjetnosti sta ti šli dve. Menjaj rajši vse, pa imaš spet mir za 9 let.

Tuši

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
ČE si zamenjal AKU potem so edino še sveče. Sam imam isti problem...in bom verjetno v jeseni vse skupja zamenjal. Zdaj moram samo pogruntat kje so na motorju, koliko jih je problem zamenjat, ter koliko stanejo nove.
Pri teh letih je po moje najbolje zamenjat vse....vsaj če misli avto še par let furat.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Najverjetneje svecke, tiste finte od Avtoelektronike so larifari ker to se dela samo pri motrorjih ki so precej izrabljeni in oni malo povecajo parameter goriva pri delovanju v "hladnem" rezimu iin podaljsajo delovanje sveck.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.384
313
83
Če pri vžigu trese in pokadi oz. pokadi več kot prej, so sigurno grelne svečke. Vse zamenjaj, to je poceni.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Najverjetneje svecke, tiste finte od Avtoelektronike so larifari

sploh če pravi da mu je do zdaj delalo tipi topi..potem drugega kot sveče ne morejo bit.

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
hvala vsem, vsi se strinjate, da so svečke, torej so verjetno res

koliko stane menjava njih na servisu, približno ?

avto nameravam še nekaj let vozit, ker je to v 9 letih edini remont (poleg akumulatorja in rednega servisa)
ima pa 220.000 km

ps: je pa motor 90KM oz. 66kw

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Pojma nimam koliko pridejo sveče oz. menjava le teh...če se boš kaj zanimal prosim sporoči ceno..ker tudi mene zanima (sam bom počakal do jeseni, ker zaenkrat mi vžge še iz prve, le pri tam - 10 moram držat štarter kaki 2 sekundi v verglanju...tako da bom zamenjal pred naslednjo zimo).

Če bo kdo prilepil sliko iz ETKE kje so sveče na motorju, se bo hitro videlo ali jih lahko sam zamenjaš...ker če nimaš ravno dveh levih rok jih po moje lahko zamenjaš sam (jaz sem jih menjal na Uno-tu 1.4 TD...precej enostavna stvar, samo pri Fiatu je bilo tipično da tudi pod razno nikjer nisi prišel zraven...tako da na koncu le ni bilo tako enostavno
crazy1.gif
).

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
Najverjetneje svecke, tiste finte od Avtoelektronike so larifari ker to se dela samo pri motrorjih ki so precej izrabljeni in oni malo povecajo parameter goriva pri delovanju v "hladnem" rezimu iin podaljsajo delovanje sveck.

Ne drži. Parametrov goriva ne tikajo, ker bi pri tem šlo za remapping in bi stalo veliko več. Fora je v tem, da ti avti ponavadi slabo vžigajo ob hladnem vremenu, ne pa ob mrzlem, to pa zato, ker je prag za ogrevanje svečk postavljen previsoko. To pa lahko uredi še marikdo drug kot samo avtoelektronika. Ena stvar, ki delno pomaga, je ta, da računalniku spremenimo parameter menjalnika iz ročnega v avtomatskega (z VCDS vmesnikom).

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
A potem praviš, da ni najbolj verjetno, da so krive svečke?

Da jih nebi šel menjavat brezveze...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sej se jih da preverit. Svečke so verjetno že pocrkale, velikokrat še 40kkm ne zdržijo vse 4. Lahko se že na bloku preveri ali se pa vn pobere pa priklopi na akumulator pa takoj vidiš če dela. Nova svečka je okol 20€ na kos mogoče veliko več za Bosch.

Drugače so pa za slab štart lahko krivi akumulator, svečke, štarter.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik hawkeye pravi:
hvala vsem, vsi se strinjate, da so svečke, torej so verjetno res

koliko stane menjava njih na servisu, približno ?

avto nameravam še nekaj let vozit, ker je to v 9 letih edini remont (poleg akumulatorja in rednega servisa)
ima pa 220.000 km

ps: je pa motor 90KM oz. 66kw

Sem imel isti primer, šel na servis vse 4 svečke crknjene, dal sem 60 eur za menjavo vseh 4 in delo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Nova svečka je okol 20€ na kos mogoče veliko več za Bosch.
Cca. 20 EUR na kos pridejo za Forda, za VW-ja so tam okrog 10 EUR na kos ali še manj. Tako da, ne bo hudega stroška.
cheer.gif

Kako se sploh reče ogrevalnim svečkam v nemščini?

Nazadnje urejeno:

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Sej se jih da preverit. Svečke so verjetno že pocrkale, velikokrat še 40kkm ne zdržijo vse 4. Lahko se že na bloku preveri ali se pa vn pobere pa priklopi na akumulator pa takoj vidiš če dela. Nova svečka je okol 20€ na kos mogoče veliko več za Bosch.

Drugače so pa za slab štart lahko krivi akumulator, svečke, štarter.

Beri od začetka, avtor teme sprašuje o ogrevalnih svečkah. Edino, če si eden izmed patronov, ki mislijo, da imajo dizli svečke v izgorevalni komori
smile-1.gif
))

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik hawkeye pravi:
A potem praviš, da ni najbolj verjetno, da so krive svečke?

Odvisno od simptomov. Svečke itak lahko pred menjavo preveriš. En način je tester, drugi pa ta, da jih vzemeš ven in priklopiš direkt na akumulator in pogledaš, če zažarijo.