Problem z vlago v stanovanju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
vlagi oz. plesni v teh vogalih hiše se praktično ni možno izogniti dokler.....ne izoliraš hiše. V trenutku ko bo to narejeno bo problem rešen.

Vlaga se pojavi na najbolj hladnem emstu - in glede na fiziko je to vedno zunaji vogal hiše....tam se na notranji strani stena najbolj ohlaja...in posledica tega je, da prihaja na tem delu do rošenja (isti efekt kot pri oknu)...in seveda...ker je prisotna vlaga oz. že kar voda se plesen prav rada zaredi....kar se odrazi kot potemnjen kot. Zadeva se da delno prerečiti z intenzivnejšiem zračenjem (stara okna so bila idelana, ker so spuščala toliko zraka, da se je le ta vedno vrtinčil in pobiral vlago s stene)...z novimi okni pa se zrak dobesedno umiri (sploh v času ko ni gretja)....in to je to.

Torej rešitev: 10 cm (raje več) izolacije na zunanjo stran sten pa je problem rešen. Razvalžilci pa načeloma nimajo tukaj kaj dosti vpliva in kot taki niso niti potrebni.
(idelano mesto za tako plesen so splanice..neizolirana stena, več ljudi ki izdihuje precej vlage, preko noči se centrlano ogrevanej izklopi...pa po možnosti še brez zračnika)...in to so idelani pogoji za kondenzacijo vlage.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Hvala za potrditev mojih sklepanj. Po dveh dneh razvlažilca ugotavljam, da si kaj dosti z njim ne bom pomagal. Hvala bogu, da sem si ga sposodil.

Hiše pa ne bom izoliral, ker upam, da se v parih letih izselim, tako, da bo ta iziv ostal za koga drugega
smile-1.gif

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
največ narediš če v spalnici preko noči pustiš odprta vrata (če je ta opcija..torej da ne mejiš na kako neogrevano stopnišče).

razvlaževalnik pa vrni
smile-1.gif
in se ne sekiraj.

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
lahko da imaš samo probleme s kondenzom kot posledico relativno prevlažnega zraka in ne toliko z vlago v stenah...

a fasado imate?

kako dobra so okna??

ali odstopa tudi omet oziroma oplesk??

hitra rešitev marsikaterega problema je malce višji temperaturni režim ali klimatska naprava nastavljena na sušenje zraka!

l.p.

MaLiX

400. registrirani uporabnik
9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Blok je star. Fasada, je pa tudi vprašanje kakšna je izolacija.
Okna so stara lesena – piha vsepovsod. Sem kupil ta trak, da sem zatesnil.
Samo sedaj pa ni svežega zraka – po mojem je to še slabše!
Samo razmerje sveži zrak – mrzel zrak

Ker imam marmorne radiatorje je temperatura 20c – v prostoru deluje zelo toplo – sem skoz v kratkih rokavih.
Vlaga pa je med 60% in 70%

Kupil sem odstranjevalec vlage – tako v 4 urah pridela kakšna 2 litra vode.
Sedaj sem začel bol zračiti – ko me ni doma je odprto okno.

Za 1x je QL

elo

Dr. Rodilnik
4. sep 2007
1.630
4
38
malo tukaj malo tam
20°C je dokaj nizka temperatura...
pa ni panike, če ti sedaj nov režim (zračenje) in odstranjevalec vlage ustrezata.
sicer je 12l/dan ooogrooooomno vode...

l.p.

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Sej ne odstranim 12l vode.
Ko imam veliko vlage vključim razvlažilec, pa mi dela 3 ure.
Pol pa ga vključim ko je spet potreba.

Če s temi radiatorji dvignem temp na 23c je pa zelo prevroče v stanovanju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Mislim da boš z zračenjem šenajveč rešil (pa tudi stene se bodo počasi osušile).

Verjetno bilo pa res pametno če bi akvarij pokril - d abi onemogočil izhlapevanje vode.

Sem pa razmišljal glede ogrevanja....na koliko stopinj se segreta voda v akvariju ter koliko vode je noter?

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Ne vem ali naj ta tesnila iz oken potegnem dol.
Da bo vse skupaj bolj dihalo – s tem bo sicer malce ohladilo prostor.

Akvarij 200l ima temp med 27 in 29C
In je 95% pokrit. 5% morem imeti zaradi zračenja saj žarnice dokaj ogrejejo vodo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
vrata kopalnice puščaj stalno odprta - da vleče zračnik še zrak iz drugih sob.

Glede tesnil....kaj pa vem...jaz bi pustil tako kot je. Bolje da odpiraš za kako minuto na prepih (kontrolirano uhajanje) kot da ti vleče noter 24 ur dnevno.

Glede akvarija pa
smile-1.gif
..tu imaš razlog čemu tako nizka poraba elekrtike za ogrevanje...praktično imaš stalno vključeno 'talno ogrevanje'....če imaš v stanovanju 20 stopinj, ter akvarij v povprečju 28...potemni da je na teh 200 litrov vode stalen toplotni tok razlike 8 stopinj v smeri ogrevanja prostora.

A imaš še doma vlagomer?

Bi ti predlagal en eksperiment (ako je izvedljiv).....da poskusiš za par dni testno prestaviti akvarij v sobo kjer boš lahko zaprl vrata (in izoliral akvarij od ostalih prostorov)...če bi seveda bilo kaj takega izvedljivega (npr. da odstraniš velik del vode....par junakov, da ga prestavi, potem pa spet normaliziraš življu v vodi pogoje kot so jih vajeni.

Nato par dni opazuješ vlago v prostoru (tam kjer je akavrij pa imaš stalno zaprta vrata).

(sem si pa sam tudi kupil vlagomer (bauhaus, za 10 EUR) pa je na njemu označeno pod 'normalno' kar je v območju 40 in 65 % vlage. Tudi parketar mi je rekel da kar se parketa tiče da je bolje, če se vlaga vrti v območju 60 %)

95q-PICT74.jpg

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Še vedno sem mnenja da sušenje perila odda več vlage kot pa akvarij.
Še vedno ne vemo koliko strojev opereš na teden-dan.
Z vsakim strojem zagotovo kak liter vode izhlapi, povrh vsega jo kar nekaj izhlapi med samim kuhanjem (če pereš na 95)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
to je definitovno res! Samo ko opereš eno žehto, se voda sporti v roku 12 ur....in ko gr eto na plano je pset 'mir'. Pri akvariju gre pa za stalno in enakomerno izhlapevanje...in če je tega več, kot ga je sposoben odvesti naplano eden in edini zračnik v koplanici je lahko prekomerna zračnost tu.

Bibilo pa zanimivo soseda (nad ali pod - z identičnim stanovanjem) vprašat kako je stanje pri njih...oz. če so kaki solidni odnosi, ga naprosit če lahko ima par dni vlagomer pri sebi ter parkrat sporoči vlažnost.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.364
9.601
113
EU
V kopalnici si v zračnik vgradi ventilator, in ga vklapljaj po potrebi.
Posebej ko perilo sušiš.
zmaga.gif

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Akavrij je povsem nemožno in neizvedljivo prestavljati. Ker je morski in je v njem ekosistem tako občutljiv – da če že dam roko v akvarijsko vodo »zaniham« PH, ker jeahko tudi pogubno za določen živež.
VSE%205.2.2008%20117.jpg

V kopalnici imam zračnik z ventilatorjem – pa ne pomaga kj prida – po mojem je cev zamašena.

Električni odstranjevalec vlage je za 1x rešil problem.
Sicer je vlaga na meji 55-65. Zjutraj je malce večja.
V stanovanju nadstropje pod mano je vlaga 50%.

Ko se bo zunaj otoplilo bo cel dan odprto okno in se bo stanovanje osušilo.

Drugače pa iz akvarija na dan izhlapi pol litra vode.