Problem z vlago v stanovanju.

MaLiX

400. registrirani uporabnik
9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran

Vsako jutro so okna mokra, v kopalnici pa kar teče iz WC kotlička.
Kupil sem neko Henklovo zadevo za odstranjevanje vlage in mi je v 1 mesecu nabrala kakšen dl vode. Slišal sem da kao nekaj od UHO za odstranjevanje vlage deluje boljše (na principu soli)???

Sedaj sem v stanovanje dal še akvarij in je stanje še bolj obupno.
Razmišljam o električnem odstranjevalcu vlage.
Samo ti pa imajo kr ceno.

Zanimajo me Vaše izkušnje z električnimi odstranjevalci vlage. Kaj priporočate za zmerno ceno za prostor 33 m2.

Hvala
P.S. Če ga kdo prodaja se priporočam.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
malo več podatkov bo treba...je to hiša, blok, kako je s kurjavo preko noči (ali kurite) kako je z zračenjem (imate kake zračnike?).

Običjano v zimskih dneh kvečjemu pirmankuje vlage...torej če jo je višek ali ni zračeno ali se ne kuri (ob slabi izolaciji/oknih) oz. nekaj v tem smislu.

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Blok iz leta 1960. Enosobno stanovanje 33m2. Dva okna (lesen okvir) zelo stara. Eno okno je v kuhinji eno v spalnici. Kurjave ni. Stanovanje ogrevam na elektriko s marmornim radiatorjem. Trenutno ogrevam bolj malo saj je v stanovanju zelo toplo (za kratke rokave)
V kopalnici ker tudi sušim perilo ni okna je en zračnik (dela bolj slabo).

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
V kopalnici sušiš perilo? Potem je tole ravno pravi odgovor, zakaj je tam vlaga.
Imel sem podoben primer v novi hiši! Kao, kako je to možno? In seveda, oken nisem odpiral, sem pa notri sušil perilo. In voila, umaknem perilo, vlaga izgine (seveda sem tudi še okno odprl
cheer.gif
). Menda so nova okna tako dobro zadihtana, da je to že problem zaradi vlage ...

Noker

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Ma to s kopalnico še obvladam. Ne obvladam dnevne sobe in akvarija, ki ima veliko izhlapevanje.
Predvsem me zanima kakšen odstranjevalec vlage priporočate?

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik MaLiX pravi:
Akvarij izhlapeva 24 ur na dan.

temp. vode v akvariju ni taka dabi izhlapevalo monogo vode.

Glede na to kaj si napisal imaš idelane pogoje za vlago!

Čez noč, ko ne ogrevaš, pade temepratura (na stenah, predvsem pa na slabih oknih) posledica tega je rosa na šipah. Delno rešiš problem z menjavo oken, kot drugo pa naredi nekaj za boljše prezračevanje...en zračnik je rahlo malo - dobro bi bilo (Če je opcija) še kakega narediti - da vleče skozi, s tem bojo težave izginile oz. se minimizirale.

V kopalnici, kjer je zračnik, puščaj preko noč vrata na stežaj odprta...da bo vsaj tisto malo krožil zrak.

Pa nabavi si vlagomer...mogoče boš ugotovil da imaš pravzaprav premalo vlage v prostoru, kondenz na šipah pa je zgolj posledica poraznih oken (kotliček pa....zdaj je voda ledeno hladna, in ko ta voda priteče v kotliček, le tega precej ohladi in na površini se naredi kondenz (isti šmorn kot z okni)...to se lahko zgodi ne glede na to ali je vlaga v zraku nizka ali visoka (zgolj posledica hladnega in toplega mesta...je po možnosti kak starejši (kovinski) kotliček še brez izolacije (stiroporja od znotraj)?

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
Akvarij 200l vode, temp 27-28 C + 200W razsvetljave. To so kr dobri pogoji za veliko izhlapevanje vode.
Na teden izhlapi cca 1-2 l vode. Oken ne bom šel menjavati, ker sem najemnik v tem prostoru. Bi pa menjava oken rešila nekaj težav.
Kotliček je star in skorajda 100% nima izolacije. Voda iz pipe je pa LEDENO mrzla.

Vlaga je zagotovo. Še vedno ne vem ali se splača kupiti električni odstranjevalec vlage 200€ ali najti kakšno alternativo?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
po prejšnjih temah sodeč se splača. razvlaževalec prostorov dela zelo dobro. drugače pa poišči staro temo ene par mescov nazaj.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
kjer imajo ljudje premalo vlage v stanovanju si kupijo vlažilnike....in ti dahnejo v zrak nekje 2 - 5 litrov vode dnevno...torej je doprinost akvarija minimalen.

Za štart skoči kupit vlagomer (npr. v Sparu imaš stenske ure za 5 EUR ki imajo zraven še merilec temperature in vlagomer)...to nabavi pa boš videl in vedel kje si (Sicer ni to neka precizna reč, na 10 % pa je sigurno natančen - kar zadostuje).

In če ti bo pokazal vlago več kot 60 % potem razmisli o nadaljnih korakih...v kolikor bo pod odmisli vse skupaj..ter vzemi nabiranje kondenza kot posledicoprej omenjenih razlogov (slaba okna, neizoliran kotliček). Bi si pa skoraj upal trditi da NIMAŠ problemov z pretirano vlažnostjo...ampak kot rečeno...reskiraj teh 5 EUR pa poročaj.

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
E, sem si ga glih v službi izposodil.
Vlago meri na 0.1% natančno.
Tako da se bom vlage lotil do potankosti natančno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
no evo..zdaj boš imel laboratorijske podatke
smile-1.gif

najboje da si malo zapisuješ....pa kontroliraj več dni (kak teden...če ti ga lahko toliko posodijo)...predvsem pa glej razmere v času ko kuriš in takrat ko ne (torej podnevi in ponoči).

pa seveda...poročaj kaka je vlažnost.

(pa če bo vlažnost v povprečju pod 60 % kar jaz prdvidevam si dolžan kavo, drugače pa jaz tebi
smile-1.gif
)

MaLiX

9. avg 2007
169
2
18
Obišči stran
E takole je z vlago pri meni.

Kopalnica 21C - vlaga 70-80%
Spalnica: 20C - vlaga 55-65%
Kuhinja 20C – vlaga 60-75% - akvarij

Čez dan je bila nižja, zjutraj pa všja.

Zanimivo je, da je temp. tako nizka.
Jaz cele dneve skačem po stanovanju v kratkih rokavih.
Očitno h temu res veliko pripomorejo sevalni marmorni radiatorji.
Ki sevajo temperaturo.
V 24 urah porabim 4.5KW energije za ogrevanje 3 prostorov.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Torej imaš vlago v mejah normale! Sicer na zgornjem robu, pa vseeno daleč od tega da potrebuješ kak dodaten razvlaževalnik.

Je pa logično da je zjutraj vlaga višja (Ko ne kuriš) oz. čez dan nižja (višanje temeprature niža relativno vlažnostv prostoru...oz. razlog za rosenej šipe je ravno nižanje temeprature ko nehaš kuriti).

Zdaj le še v koplanici očisti zračnik, da bobolje vleklo za ostalo se pa ne sekiraj.

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
v mejah normale? Pri takšnih vrednostih so se pri meni začele kriviti zadnje stranice omar in delat plesen...normalna vlaga pri teh temperaturah je 45-55% in nič več. Vse, kar je nad to vrednostjo je neavrnost plesni, ki pa je zelo škodljiva za dihala....

Jaz sem doma spravil na 45% pri 22stopinjah, pa je se vedno čutit vlago...