Problem tal v senčnici

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Takole je situacija:

Že kar nekaj let, pravzaprav desetletij imamo na vikendu senčnico oblikovano iz trte domače, nezahtevne sorte. "Brajda" se morda sliši bolj točno. Konstrukcija iz cevi je izdelana v kvadratu 3.5 x 3.5m in višine dobre dva metra.
Problem, ki je vsako leto večji, pa so tla v tej senčnici. Trenutno je na tleh posuta precej debela plast belega peska, ker ga ne znam strokovno poimenovati - gre za takšen pesek, ki se sicer uporablja na pokopališčih.
In letos je še bolj, kakor prejšnja leta pričel 'siliti' iz peska plevel.
'Naša' se je uprla, da bi še kdaj morala toliko pleti in pričakuje od mene rešitev.
confused-1.gif

Jaz pa iskreno upam na Vašo pomoč, ker vem, da vas je tukaj kar nekaj gradbenih 'maherjev'
Ena od idej je polaganje betonskih plošč, verjetno pa obstaja še kaj boljšega.

Vnaprej hvala!

LP

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
res imaš problem
grims-1.gif
Sam kako bi ti opisal, da se ne bi ti preveč zdaj sekiral. Predstavljam si, da si iz LJ? Ali MB??
Po moje bo najboljše, da brajdo posekaš, ker potem na vikendu ne bo izpod brajde več rastel plevel. Upam, da nisi med plevel uvrstil trave.
tongue-1.gif
Al pa še boljše... prodaš vikend, ker tako se ne boš več sekiral kaj od rastlinja raste okol tvojga vikenda. Ne vem pa , katremu od vaju je ta ideja padla v glavo. Ali te "Naši/Vaši" , ker ji je prekipelo ker raste nekaj kar ni zaželeno in mora cca 7m2 opleti., al tebi ker namesto da bi sedel pod brajdo, moraš na Alter vprašat za mnenje, kako uničiti plevel po senčnico ali po domače povedano -brajdo
No, če pa že.... nekaj gradbenih firm je še ostalo pri živih.... sicer bi ti zadevo najlažje uredil fantje iz podjetja SCT. Imajo celo svoje projektante . Zabetonirajo ti lahko že nekaj km pred vikendom in še vse okol.. tud sosedov vinograd, če preblizu raste trta.
Mene pa zanima, kako naj jaz pod podobno "senčnico" obdržim nekaj zelenja.... mi nekak ne uspeva...
Brez zamere..... (no, če boš ugotovil v kakšnem smislu sem pisal, mi nimaš kaj, ampak res pa je)

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
umakni pesek, spodaj na zemljo namesti polivinil, prekrij s peskom, uživaj...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Tukaj je "pamteni" nasvet težak.

Sam (no - moja "naša") sem se tudi nekaj let "boril" s peskom in plevelom v njem - nakar sem obupal - "posnel" pesek - na zemljo položil gradbeni filc, na njega "4x sejani" pesek (mivki se načeloma kot podlage izogibam) - pa prane plošče gor. 4-5 let je bil mir - sedaj pa med fugami seveda že poganja trava - jo sicer s "laksarco" pobrusim in tudi 2x na leto požgem - vendar je popolnoma odstraniti ne morem. Me očitno čaka spet akcija "plošče dol, pesek vstran in plošče gor".

Pri tebi bi se celo splačalo razmisliti, da bi gradebni filc položil že direktno na obstoječi pesek - in potem na filc zelo na tanko (1-2 cm) "izravnalnega" finega gor in položiti plošče - je pa seveda pogojeno koliko si lahko privoščiš dvigniti teren (filc + izravnava + plošča = 6-7 cm).

Imajo pa pa (vsaj zame) plošče eno bistvno prednost pred pesekom - so bolj "čiste" - predvsem ne nosiš peska naokoli ali celo v hišo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
plevel s kemijo se sicer odstrani samo ni trajna rešitev (Če odmislimo ekologijo),...torej bi bil na mestu razmislek o položitvi pranih plošč..ni nek denar, enostavno se položijo..izgled je sprejemljiv (ni presežek). In to je to.

Kar bo na dolgi rok prišlo prek fug, pa lahko ensotavno kosiš z ostalo travo..ali vsake toliko spraskaš ven.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Najbolje da si zabetonira terasico spodaj, sicer lahko trava vseeno prileze ven in komu odgrizne nogo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok..a zarad plevela se betonira? ni čudn, da so gradbinci dobr živel.

tla pod brajdo morajo bit zemlja.
če pa bi rad imel plošče..imej plošče

sam nimaš pa plošč zato, da ni plevela. ne razumem tega nikakor

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Fuge speri z vodo, na suho zmešaj mivko + cement in zafilaj v fuge. Ko bo cement potegnil vodo (iz tal in zraka) ne bo plevela več sploh nikoli. Oziroma vsaj nekaj let ne.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Poznam to - sam sem položil preveč na tesno - in nisem hotel s cementom po ploščah (sem samo mivko "not" pometel). strahpredfleki.press
Bom pa verjetno ob naslednjem "prelaganju" pustil malo širše fuge in naredil kot si svetoval.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Torej hvala vsem za nasvete do sedaj.
Varianta s filcem in pranimi ploščami je verjetno še najboljša, strup je, kolikor vem prepovedan in ga v prosti prodaji (razen za tiste z izpitom) menda ni možno dobiti, tudi sicer mi to ni všeč.
Vedel sem, da se na podlago nekaj položi, le da nisem vedel da je to 'gradbeni filc'.
Edina dilema, ki mi še ostaja pa je, ali bodo plošče položene 'na stik' kolikor toliko dolgo ostale ravne oziroma ali moram res fugirati. Fugirane imam okoli hiše doma, tehnika tega mi ni tuja, pa vendar bi v senčnici raje pustil plošče samo ležati.

P.S.: sicer sem pričakoval tudi odgovore v stilu 'kaj sprašuješ neumnosti, raje na kolena pa plet!", pa me je odgovor 'lanosa' kljub temu presenetil. Toliko negativizma in izbruhov cinizma je pač težko pričakovati... nekateri uporabljamo Alter tudi za majhna vprašanja.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
...
P.S.: sicer sem pričakoval tudi odgovore v stilu 'kaj sprašuješ neumnosti, raje na kolena pa plet!", pa me je odgovor 'lanosa' kljub temu presenetil. Toliko negativizma in izbruhov cinizma je pač težko pričakovati... nekateri uporabljamo Alter tudi za majhna vprašanja.

Očitno je že dolgo na suhem...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a boš znal utrdit? to ni 20 cm nasut, pa mal poskakat gor.
pa filc, filc mengeš, pa lepo obdelat, pa med fuge po vrhu, kremenčev pesek..in pazi..seme, ki ti prileti v fugo..bo trava..če bo kremenčeva mivka, bo potrebjnih 5 semen za uspeh v rasti

zdej pa jaz vprašam

zakaj te moti trava, zemlja?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.642
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Pa še nekaj - načelom ostanejo "bolj ravne", če se NE polagajo na "križno fugo" ampak, da se "druga vrsta" začne s polovično ploščo - samo pri tej kvadarturi in predviden obremenitvi (peš - liter pa narezek v roki) se ne splača s tem zafrkavati.
Je bolj pomemben "od ta mehkega" nasvet, da je treba spodaj imeti trdo.
tongue-1.gif

@softi - a ti mogoče veš ali se pri nas dobi drobljeni kamen - torej NE pesek iz apnenca (ki se ponavadi slej ko prej "zdrobi"). V Nemčiji sem polagal tlakovce in plošče izključno na "split" - mivka in pesek je bil strogo "prepovedan" (to je bilo leta nazaj - "počitniško" delo). "Split"u naj bi se korenine (trave, grmovnic itd) "izogibale" in je tako tlakovna površina bistvno dlje obstojna (v mivko in pesek se dokaj hitro zavlečejo s strani zavlečejo korenine, ki potem seveda razjahajo tlakovce, plošče.