Problem: plesen v vogalih

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
856
113
ksz
pa dobro, človek pravi, da zrači 3-4 krat na dan, tudi po pol ure, in vi mu pravite, da premalo zrači?
uli, jaz sem imel podobne težave kot ti. ko sem se preselil v 70 let staro stanovanje z debelimi a neizoliranimi stenami, sem najprej zamenjal stara okna za nova plastična. kljub vsakodnevnemu zračenju zjutraj in zvečer se mi je vsako zimo nabirala plesen v vogalih kabineta in spalnice. edino v dnevni sobi se mi ni nabirala, saj sem tam dogreval s klimo.
lani sem dal gor novo fasado in zdaj stanovanje grejem samo s klimo v dnevni sobi in radiatorjem v kopalnici. zračim 1 krat na dan, zaenkrat nobene sledi o plesni.

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Pol bo treba res misliti na fasado sam kaj ko potegne še vse zraven pa nove police pa balkoni bojo majhni še posebej ko smo jih lansko leto pozidal z siporeksom zej pa še izolacija saj se še za obrnt ne bo možno, kaj šele kakšne cune obest gor. Kaj pa varianta rekuperator kao varianta http://www.remty.si/index.php?t=prezracevalne_naprave&nsclid=z5DpqkqQ1XydFkFcrWG5bQg ali bi s tem kej rešil ali nič hvala zaenkrat za odgovore

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Če imaš visoko vlago, jo boš s tem sigurno zmanjšal, pa še klima v prostoru bo boljša. Da bi pa s tem v celoti odpravil plesen, pa ne verjamem, vsaj glede na svoje izkušnje, ker se mi plesen dela kljub relativno nizki vlagi. Nimam še izoliranih balkonov.
uf-1.gif

Edit: Mogoče še to, delno pomaga jupol citrus. Se mi zdi, da je precej manj plesni tam, kjer sem s tem prebarval.

Nazadnje urejeno:

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
prebarvat z jupol citro in notr se malo fungicida vlit. conrad prodaja razvlazilnike na peltier sistemu. mi smo ga kupili za 50 eur in potegne 2dl vode cez noc. zjutrej prezracimo za 10 min in to je to. plesni vec ni. dokler ne gremo fasado zamenjat je to dobra resitev. v prostoru je cez dan 24 stopinj.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Tale debata me je začela malce skrbeti: drugo leto imam plan zamenjati 25 let stara navadna lesena okna s škatlo z roletami zgoraj (beri celodnevno avtomatsko zračenje zagotovljeno). Fasada z izolacijo je, kakršne so pač bile 20 let nazaj.
Ideja je vgraditi plastična okna, trojna zasteklitev, nizek k, po možnosti še malce debelejša stekla za kak decibel manj prepustnosti. Skrbi me pa, da me bo napadla plesen - ni pa moj ideal da bi sedaj 3x na dan po pol ure luftal če do sedaj nisem (varianta se boš pač navadil odpade) - potem rajši obstoječe pustim - sedaj nimam plesni.
Vprašanja:
1. kakšna je sploh verjetnost da fašem plesen? Ok, poleti imam tudi klime, samo pozimi jih pa ne laufam, laufa samo CK.
2. če plastiko zamenjam z lesom, ali se bom temu izognil z večjo verjetnostjo (nekako mi sicer bolj diši plastika - ni vsakoletnega farbanja)
Ima kdo kaj izkušenj na podobno tematiko?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.437
2.390
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
- ni vsakoletnega farbanja)

Na to sem alergičen.

Kaj če ti povem, da ne rabiš farbat tudi do 20 let, pa še vedno dobro zgledajo.
Ni to več jelovica, kjer je barva mimo oken šla, ko so jih namakali.

Lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik sass pravi:
ksz
pa dobro, človek pravi, da zrači 3-4 krat na dan, tudi po pol ure, in vi mu pravite, da premalo zrači?
uli, jaz sem imel podobne težave kot ti. ko sem se preselil v 70 let staro stanovanje z debelimi a neizoliranimi stenami, sem najprej zamenjal stara okna za nova plastična. kljub vsakodnevnemu zračenju zjutraj in zvečer se mi je vsako zimo nabirala plesen v vogalih kabineta in spalnice. edino v dnevni sobi se mi ni nabirala, saj sem tam dogreval s klimo.
lani sem dal gor novo fasado in zdaj stanovanje grejem samo s klimo v dnevni sobi in radiatorjem v kopalnici. zračim 1 krat na dan, zaenkrat nobene sledi o plesni.

To je to. Ko bo fasada tudi ne bo vlage...do takrat pa...klinc jo gleda.

Vse ostalo je brezpredmetno.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
856
113
Citat:
Uporabnik disco pravi:
prebarvat z jupol citro in notr se malo fungicida vlit. conrad prodaja razvlazilnike na peltier sistemu. mi smo ga kupili za 50 eur in potegne 2dl vode cez noc. zjutrej prezracimo za 10 min in to je to. plesni vec ni. dokler ne gremo fasado zamenjat je to dobra resitev. v prostoru je cez dan 24 stopinj.
jupol citro in razni fungicidi so varianta, ampak le pogojno. po prvi zimi, ko se mi je naredila plesen, sem jo spucal, prebelil stene in jih premazal s fungicidom. naslednjo zimo se je spet pojavila plesen, sicer v manjšem obsegu, zato sem ponovil postopek in še bolj na debelo namazal fungicid. po parih zimah sem se potem vprašal, kaj je bolj škodljivo za moje zdravje: plesen ali vsako zimo debelejša plast fungicida na steni 1m od moje glave
frown-1.gif

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Se strinjam. Zato sem tudi napisal, da dokler ne gremo fasado menjat je tole resitev. Jaz sem lansko pomlad eno sobo, kjer se je celotna stena zaplesnila, prebarval z jupol citro, seveda sem prej spraskal dol vso plesen ( v vodi raztopljeni karbidni kamni ) in do danes ni nobene plesni, pa redno pregledujem. Mi imamo na zunanji steni samo 20cm siporeksa in plesen se pojavlja na severni strani, seveda zacne po kotih. Tko, da naslednje leto bomo dal gor 2cm stirodurja in bo zadeva 100% boljsa, da ne govorim o tem, da topel zrak ne bo uhajal. Ampak do takrat pa belim. Sej ubistvu s fungicidom samo kote pobarvas, jupol citro pa ni skodljiva, ker je samo citro notri. Imas pa ene posebne barve, ki so za otroske sobe, kjer je plesen.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
2. če plastiko zamenjam z lesom, ali se bom temu izognil z večjo verjetnostjo

Nima veze ali so plastična ali lesena. Oboja odlično tesnijo.
Se mi pa zdi, da ni problem plesni tesnenje oken - zaradi tesnenja je samo zelo slaba klima.
Razlog za nastanek plesni je manj ogrevanja, ker so manjše toplotne izgube. S tem imaš lahko nižjo temperaturo v radiatorjih in radiatorji so manjkrat vroči. Zato zrak manj kroži in imaš področja, kjer se ne zamenja. Tam se nabere hladen zrak + slaba izolacija in evo odlični pogoji za plesen.

Prvo leto, ko še nisem imel fasade, sem bolj kuril in plesni ni bilo. Sedaj imam temp. v radiatorjih malo čez 50st., peč le občasno dela, plesen pa se pojavlja v kotih. Okna so ista, vlage je manj, zračimo pa več.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Tko, da naslednje leto bomo dal gor 2cm stirodurja in bo zadeva 100% boljsa, da ne govorim o tem, da topel zrak ne bo uhajal.

a si se zatipkal pri debelini? (pa kje to misliš...zunaj ali znotraj?)

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Za foro poskusite problematične stene prebeliti z gašenim apnom - najboljši bo, če ga dobite pri kakšnem ki ve kaj to je doma, lahko tudi kupite (jub proizvaja). Mi smo doma kletne zidove s tem prebelili, pa razen spremembe odtenka ni drugih težav. Prej je pa jupol po pol leta redno začel odpadati. Apno je naravno, deluje kot razkužilo, zato tudi za zdravje ni nevarno. Le prezračit je treba, ko se suši.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Prvo leto, ko še nisem imel fasade, sem bolj kuril in plesni ni bilo. Sedaj imam temp. v radiatorjih malo čez 50st., peč le občasno dela, plesen pa se pojavlja v kotih. Okna so ista, vlage je manj, zračimo pa več.

Poleg tega si imel prej bolj paroprepustno steno.

Poznam primer, ko je razlog nastanka plesni samo barvanje fasade (V stanovanju se ni nič spreminjalo).
Najprej mnogo let vse OK, potem zunanje barvanje bloka in takoj zatem plesen.
Žal ne vem kakšna barva je bila uporabljena.

Glavni vzroki za kondenz in posledično plesen:
* če je preveč vlage (sušenje perila, kuhanje, tudi samo dihanje,...) če ne moreš odstranit vzrokov, potem bolj zračiš.
* toplotni mostovi (stena, samo del, okna,...), stene morajo biti "usklajene"
* kjer se zrak ne meša in je stena malenkostno bolj hladna

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Nisem se zatipkal. Dobil sem poceni fasadni stirodur, debeline 2cm oz. 20mm. To bo slo direkt na obstojeco fasado na zunanji strani

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik disco pravi:
Nisem se zatipkal. Dobil sem poceni fasadni stirodur, debeline 2cm oz. 20mm. To bo slo direkt na obstojeco fasado na zunanji strani

Škoda dela za prazen nič.
Če boš stiropor samo nalepil, ti ga bodo sonce in živali hitro načele. Če boš pa na to delal zaključni sloj, si pa definitivno vrgel denar stran, ker je pri vsem skupaj stiropor še najcenejši.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik disco pravi:

He he he...to je podobno kot bi zdajle (ko je zunaj nekje - 4 stopinje) skočil ven v kratkih rokavih...ker ti je nekdo podaril mikico.

Ta stirodur lahko uporabiš za kaj? Hm...mogoče namesto blazine pri telovadbi?

daj ne hecaj-te se! Izolacija gre danes od 10 cm naprej...10 je žalost, 15 je OK, 20 je zakon (centimetrov).

Tebi/vam morajo pasti izgube vsaj za 5 x ! In toplotna prevodnost stene naj pod nobenim pogojem ne presega U= 0,3 W/m2K. idealno bo 0,20 ali manj.

V primeru 2 cm izolacije...prideš kvečjemu iz (npr.) 1.3 na 1.1 W/m2K....torej na raven dvoslojnih oken (že troslojna okna imajo 0,7 W/m2K).

Če imate ravno podstrešje, nameči ta stirodur nad prostore kjer največ ogrevate, v 3 vrstah, da bo vsaj nekaj od njega. drugače pa pa popolnoma neuporaben (ajde...uporabite ga lahko pri špaletah oken, če boste res delali (pametno) fasado, ter za spodnjo stran izolacije balkona.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.735
6.737
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Vprašanja:
1. kakšna je sploh verjetnost da fašem plesen? Ok, poleti imam tudi klime, samo pozimi jih pa ne laufam, laufa samo CK.
2. če plastiko zamenjam z lesom, ali se bom temu izognil z večjo verjetnostjo (nekako mi sicer bolj diši plastika - ni vsakoletnega farbanja)
Ima kdo kaj izkušenj na podobno tematiko?

Pogoj za nastanek plesni je vlaga.
Pogoj za nastanek vlage na stenah je mrzla stena znotraj.
Se pravi, probaj zmerit temperaturo stene znotraj na večih mestih. Predvsem bodi pozoren na vogale, spodnje in zgornje kote....
Če nimaš pametnega termometra, bo tudi dotik z roko dober. Če je stena konkretno mrzla, se kar pripravi na plesen.
Lahko pa samo prisloniš en termometer čimbolj k steni - vogalu, enega pa imaš recimo dva metra stran od stene.
Če bo razlika velika, potem imaš tudi pogoje za plesen.

GoUp

Pripravnik
1. feb 2010
162
0
16
Uf ko tole berem sploh ne vem več kaj narediti.
Torej zadeva pri meni je nekako takšna: živimo v bajti iz 50ih, okna lesena (spuščajo tako, da ko je zunaj rahel vetrič zavese plapolajo), brez izolacije fasade ... Še večji problem je, da so radiatorji montirani na notranjih stenah in ne zunanjih pod okni, kot je sedaj v navadi. Na severni steni se mi v rumpl kamri (brez radiatorja in možnosti prezračevanja) dela plesen. Zadevo sem nekako saniral z beljenjem z antiplesen barvo in pa stalno odprtimi vrati v tej sobi. Sedaj se mi je plesen prvič pojavila še v kotu na južno-zahodni steni - je pa res da je tam kavč in tko neomogočen normalen tok zraka (ga bom prestavil). Prostore zračimo redno, edino napaka je morebiti ta, da čez noč prostorov ne ogrevamo tako kot čez dan (čez dan 21.5, čez noč med 18 in 19).
Letos imamo namen bajto renovirati (streha je že izolirana od prej + zračni most). Sedaj pa bi rad menjal vsa okna (Mik Comfort line - dva stekla, mislim da je U 1,1) in uredil izolacijo fasade (Baumit 12 cm), poleg tega pa razmišljam o prestavitvi radiatorjev pod okna. V rumpl kamri pa bom montiral manjši radiator in okno.
Vse skupaj prinese kar velike stroške, sedaj pa ne vem ali bi te spremembe sploh prinesle kakšno izboljšanje situacije. Kot berem, bi se mi naj pojavljala sedaj še večja količina plesni?? Nekateri mi celo govorijo naj samo zamenjam okna in prestavim radiatorje, fasado pa samo prebarvam, ker jo bom drugače zaprl in hiša ne bo dihala. Je to smiselno?
Ali je Baumit sploh primeren izolacijski material ali je bolje kaj drugega?
Prosim za kakršnekoli nasvete.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Nekateri mi celo govorijo naj samo zamenjam okna in prestavim radiatorje, fasado pa samo prebarvam, ker jo bom drugače zaprl in hiša ne bo dihala. Je to smiselno?

Te pusti ker nimajo pojma.

Pravilni vrstni red:
1. menjava oken,
2. izolacija objekta (vseeno ali volna ali stiropor...vsaj kar se tega problema tiče). Le tu bi svetoval vsaj 15 cm izolacije (ne bo hude razlike v ceni, dobite pa investicijo z manjšo porabo nazaj).

Tako da trenutno se ne sekiraj s plesnijo...

Pa če boš bral temo boš ugotovil, da plesen nima veze s prehodom vlage čez objekt ampak je to posledica kondenzacije na hladnem mestu..ki ga edino lahko odpraviš z izolacijo.

Radiatorje pa kar pusti kot so...ko bo izolacija na mestu je vseeno kje bojo grelna telesa (tu prihraniš par fičnikov pri centralnarju).

(tudi s kavčem se ne obremenjuj...edino zdaj ga odmakni kakih 5 cm od stene da bo zrak laže krožil).

Glede oken...mogoče razmislek (za večje zasvetlitve) 3 slojna zasteklitev...razlika v ceni je mizerna...izguba energije pa 35 % manjša,..mogoče še bolj pomembno: manj je občutka hlajenja, pa ne prihaja do nabiranja kondenza na stiku okna in okvirja na spodnji strani (kar bo nasledja stvar, za katero te bo mučilo kje je problem
wink-1.gif
).

Pa ne obremenjuj se preveč že zdaj katera okna boš dal...najprej prej pridobi par ponudb..ker bojo ralike v ceni enromne (le prej se dobro potrudi da zahtevaš ponudbo po res detajlnem popisu kaj bi rad (zahtevah)..npr. tu 2 slojno + zunanje rolete (alumijinj), tam 3 slojno, z notranjo žaluzijo, okvir oken 80 mm, obdelava po vgranji?...seveda vključena demontaža starih oken, montaža novih, dovoz starih...obdelava špalet....zidar ali z letvicami...bojo delali oni ali ti...ker okna imajo cenovno vsi tam tam..razlike prihajajopri obdelavi (In to sploh nemajhne) tako da...če nimaš 2 levih rok se tega loti kar sam..pa bo ceneje in še narejeno kot se šika.

Mogoče kaka ideja (obdelava)...ker jazm sem jo v dveh nadstropjih (P in II. nad) delal sam (edino štuk od staršev (I. nad) so delali oni)...pa bi bilo bolje da bi naredil vse sam:

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/597

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/611

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/528

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/762

Sicer izven...se pa vidi končen izgled špalete:

http://www.podsvojostreho.net/vsebina/node/1058

Še nekaj...če imate namen okna menjati kmalu (letos?) se podvizajte, ker so zimski popusti kar mamljivi.