Primerjava :

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
A je mogoče že kdo delal finančni izračun-primerjavo med :
Kombijem - klasičen furgon
- za prevoz oseb

Plusi za lastništvo tovornega vozila:
cenejši kasko
cenejša nabavna vrednost

Plusi za vozilo za prevoz potnikov do 8 oseb:
cenejše obvezno zavarovanje
na AC je hitrost 130 km in ne 80 kot pri tovornjakih
boljša preglednost
cenejša cestnina

Kaj sem še pozabil pri obeh postavkah jasno za enak motor ?

thx

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Pa tudi pri cestnini na AC ni razlike med tovornim in osebnim kombijem.

A kupljeno in registrirano bi bilo na firmo / s.p. - ali na privat osebo? Ker tam so tiste prave razlike.

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
153
63
Celje
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Omejitev na AC je - ker ti piše v prometni TOVORNO in je zato omejitev po defoltu - je en naš fant že plačal providi svojo brzino.

Kombi do 3,5t NDM ima omejitev hitrosti enako kot osebno vozilo.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Sem napačno napisal mislim sem "cestnino" (nadomestilo) ki jo plačaš vsako leto ob registraciji za cestnino na AC pa tako plačaš samo nalepko če je pod 3,5t.
Kaj pa je po tvojih izkušnjah bolje a na firmo al na privat ( in zakaj)? Bomo naredil tako kot je cenej
redface-1.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
A imaš mogoče kje kak link kjer to piše - da se pritožimo ker je fant dobil kazen za 131km/h pred 2 dnevoma zato smo začeli razmišljat o kombiju z sedeži, ki bi jih odstranili (ker ni v prometnemu napisano-tovorno vozilo)

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
153
63
Celje
Citat:
A imaš mogoče kje kak link kjer to piše - da se pritožimo ker je fant dobil kazen za 131km/h pred 2 dnevoma zato smo začeli razmišljat o kombiju z sedeži, ki bi jih odstranili (ker ni v prometnemu napisano-tovorno vozilo)

Za 131 pa verjamem, da je dobil kazen, če je omejitev 130...
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ne vem kako je z veljavnostjo starih 80 nalepk na kombijih. Ce jo imas jo takoj dol potegni. Kot so ti napsiali. Kombiji imajo ze kaksnih 5 let omejitev 130 in ne 80. Financni izplen pa tudi mene zanima. Mogoce bi celo pri kakem berlingu-caddyu pristali in ne pri kombiju. Za familijo okol vozit in sem ter tja kako robo v kufru ok(s krilnimi vrati obvezno)

Nazadnje urejeno:

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
153
63
Celje
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ne vem kako je z veljavnostjo starih 80 nalepk na kombijih. Ce jo imas jo takoj dol potegni.

Eh, če želiš, se lahko gor napopa 30km/h...itak omejitev določa kategorija vozila ne pa tista nalepka... Je pa omejitev 130km/h že od začetka 2005, če se ne motim...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Kaj pa je po tvojih izkušnjah bolje a na firmo al na privat ( in zakaj)? Bomo naredil tako kot je cenej
redface-1.gif

Ti to resno?
17758-icon_confused.gif

Firma:
prvo vprašanje - davčni zavezanec? Če DA - potem vstopni davek od tovornega odbiješ, DDV od goriva in vzdrževanja odbiješ, stroški registracije in zavarovanja ipd. gredo v stroške, itd.
drugo - če firma in če velja prvo - tudi za "osebni" v osnovi velja enako - če je firma registrirana za prevoz oseb - in se s tem dejansko bavi (drugače alhko kak davčni inšpektor naknadno zmeče ven)

Za osbena vozila pa zgoraj omenjeno ne velja - in "osebni" kombi lahko pade tudi pod osebno vozilo - potem pa je seveda potrebno za uporabo v službene namen in "ne plačevanje bonitete za privatne namene" uporabiti drugačne prijeme.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Thx
ampak sm mislu da so kake druge cake kot ddv - drugače smo pa mednarodna firm in smo naredil hčerko, ki ima na plečih prevoze, študente, honorarce, male nabave .... (ker hočejo lastniki imet čim manj stroškovnih mest na mami) tako da trenutno še ne moremo odbit ddv-ja ker še ni d. zavezanka.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.810
388
83
Vipavska dolina
Sicer ne morem trditi, ampak nekoč mi je en šofer dejal, da moraš pazit da nimaš nalepke z omejitvijo (pri nas) nalepljene na kombiju. Ker če imaš nalepko z omejitvijo se je moraš držat, če je nimaš naj bi bila največja dovoljena hitrost 130 km/h.
Je pa on imel za Hrvaško magnetno nalepko, ker tam so te omejitve veljale.

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Kombi vozim že 10let (furgon) in samo enkrat dobil kazen, ko me je provida snemala po AC 159kmh. Zakon je pa od 2005 tako kot so rekli. Hrvatje ne vem kako imajo ampak se vedno vozim 130kmh po AC in nisem še imel problema z plavimi.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Thx
ampak sm mislu da so kake druge cake kot ddv - drugače smo pa mednarodna firm in smo naredil hčerko, ki ima na plečih prevoze, študente, honorarce, male nabave .... (ker hočejo lastniki imet čim manj stroškovnih mest na mami) tako da trenutno še ne moremo odbit ddv-ja ker še ni d. zavezanka.

WTF
greš na DURS, poveš, da bi bil zavezenec, izpolniš ustrezen obrazec in to je to. Nič ni treba na ustrezen promet čakat. Nikjer ne piše, da si lahko zavezanec za DDV samo, če promet presega določeno kvoto. Res pa je, da nad določenim prometom MORAŠ biti zavezanec.

Ne vem sicer, kdo pri vas vodi posle, ampak čimprej si omislite resen računovodski servis - ker če vam osnove delajo težave...

Meni tukaj marsikaj ne gre skupaj: mednarodno podjetje in nepoznavanje davčnih osnov...

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Jaz sm zadolžrn za nabavo - zato nimam pojma o računovodstvu - za ostalo pa skrbi računovodja ki je trenutno na dopustu pa sem raje vas povprašu kot njemu težil na dopustu.
THX vseen