Indukcijska plošča ima okrog 7KW moči, pečica pa okrog 2,5 do 3KW moči. Če vse priklopiš na eno fazo, je to v primeru istočasne uporabe zelo velika obremenitev, ki je varovalka najbrž ne bi prenesla. S trifaznim priklopom porazdeliš obremenitev na vse tri faze. Jaz sem pečico priklopil na eno fazo, indukcijsko ploščo pa na dve fazi (seveda tudi ničelni vodnik-modra barva! Da ne bi slučajno priklopil le dveh faz.). Vsekakor ti predlagam, da porazdeliš obremenitev na vse tri faze.V kraktkem bom priklapljal indukcijsko kuhalno ploščo in pečico pa me zanima kaj je boljše enofazni ali trifazni priklop ? Pripravil sem pet žilni kabel, oziroma priklop. Kakšne so prednosti enega oziroma drugega priklopa ? Kaj mi priporočate ?
A ni dovolj jasno napisano TRIFAZNI priklop??? Tudi avtor teme govori o opciji ENOFAZNEGA ali TRIFAZNEGA priklopa. Če ne bi imel trifaznega priključka, ga najbrž ne bi omenjal.Seveda je pogoj, da je trofazni tok v hiši. Priklop na 3 varovalke na isti fazi ne bo ravno pametena poteza (tudi že videl ).
Saj te razumem. Ampak: ne bi bilo butasto imeti vse priklopljeno na eno fazo, če imaš v hiši trifazni tok?Saj v blokih tudi gonimo vse dvoje hkrati na eni fazi in 25A varovalki (vsaj tako je pri nas) brez problema.
Če vse štiri kuhalne površine istočasno vklopiš na maksimum, bo to po vsej verjetnosti (če je skupna moč okrog 7KW) obremenitev okrog 30 amperov. Dvomim, da imaš tako močno varovalko. Običajno so 16 amperske, 20 amperske ali 25 amperske. Za hec lahko poskusiš in se prepričaš, če bo varovalka zdržala. Boš vsaj vedel za naprej.Zdaj sem že priklopil ploščo, ki je imela začuda samo dvofazni priklop, tako tretje nisem imel kam priklopit. Takšen pet žilni kabel je že bil priložen, vendar je bil na koncu 220V vtikač, v katerega sta bili priključeni v eden kontakt dve žici (fazi) skupaj, v drugi dve žici (nuli) skupaj, poleg pete ozemljitev. Plošča dela ok.
Zdaj sem že priklopil ploščo, ki je imela začuda samo dvofazni priklop, tako tretje nisem imel kam priklopit.