Nedavna slovenska nesreča me je vspodbudila, da sem nabavil agregat. Odločil sem se za Hondo EU30is. Zakaj? Ker ima peč digitalno kotlovsko regulacijo in še kar nekaj naprav. Po vsem kar sem prebral in poizvedoval je inverter sistem generatorja edini, ki zagotavlja, da ti elektronika ne zgori.
Sem nameraval sam izvršiti priklop prek stikala 1-0-2 in to samo peč in eno vtičnico bi napeljal v stanovanje v nadstropje.
Po premisleku pa je nastalo tole.
Mojstra, ki mi je vso hišo napeljal poklical in nastala je sledeča izvedba:
Izza števca prevrtal zid v garažo. Zmontiral omarico s stikalom SOCOMET SIRCO M 4 polno. Ker moram uporabiti stikalo 63A moči so bila vsa ostala izredno globoka. To stikalo ima kontakte levo desno in ne eno pod drugim. Dovod izza števca na stikalo 1-0-2 in nazaj na dovod hiše. Ker imam trifazno napeljavo in enofazni agregat smo v podaljšku zbrikali vse tri faze skup. Nula in zemlja sta ločeni. Podaljšek je namenjen samo agregatu in nič drugemu. Nula je s stikalom tudi ločena. Tako ima kompletna hiša napajanje.
Seštevek porabe
peč gorilec 100W + peč gorilec predgretje nafte 100 W+hladilna omara 100W+hladilnik 150 W+ max 100W luči.=550 W
napajal bom tudi sosednjo hišo in samo peč gorilec 100 W+ hladilna skrinja 100 W= 200 W
Vse skup je 750 - 1000W. Ostane še 1800 W, tako da lahko še ena plošča 1200 W na steklokeramičnem štedilniku deluje. Ker se vse naenkrat ne prižiga ampak občasno z zagonskimi tokovi ne bi smelo biti problema.
SOCOMET SIRCO M
HONDA EU 30IS
PODALJŠEK
OMARICA s stikalom in dovod puša