Sedaj imajo, še pred nekaj leti so imeli 80 KM. Vsaj jaz sem imel takšnega, bil je letnik 2005. Vsi pod 100.000 km in nobenih težav, sedaj imata dva od teh že čez 100.000 km in še ni bilo težav pri nobenem. Je pa res, da sem jih, vsaj jaz, previdno vozil. Dokler ni bil motor topel nič obratov na 2.500, po malce bolj agresivni vožnji sem motor vedno pustil teči vsaj 20 sekund, preden sem ga ugasnil, nisem jih za dalj časa nabijal proti najvišjim vrtljajem ipd.
Sem pa tudi sam slišal kar nekaj zgodb o problemih z dCi motorji. Sicer pa Renault itak ni resen v zadnjem času.
Ravno včeraj sem gledal njihov cenik. Če kupiš dizla in izbiraš med modeli Twingo, Clio, Modus je najmočnejša izbira 80 Km motor. V časih, ko sem še jaz kupoval Clia, je bil na voljo tudi 100 KM 1.5 dCi, kasneje pa menda celo 120 KM 1.5 dCI. Sedaj pa nič.
Skratka, Renault z dizel motorjem in več kot 80 KM se začne z modelom Megane, ki pa je zverinsko predrag. Mimogrede sem prišel na 26.000 EUR. za avto, ki ga jeseni izpodrine nov model in ki ni bogvekaj, vsekakor pa daleč od kakšnega Passata pa tudi Golfa, če smo resnicoljubni. Seveda sem gledal solidno opremljen avto ter 120 KM motor 1.9 dCi. Saj vem, da Renault pri takem avtu mimogrede "podari" 4.000 EUR popusta, a je vseeno predrag. Za realnih 22.000 EUR lahko grem k Toyoti in kupim novo Corollo z močenjšim dizel motorjem ter praktično vso opremo, ksenonkami, dvopodročno klimo ipd. Pa gre za nov model in Toyoto (ki je neprimerljiva z Renaultom). za še malce manj pa lahko nekdo kupi Kio Ceed Wagon z vso opremo s spiska in najmočnejšim motorjem ter 7 let garancije. Tudi ta je zagotovo boljša kot aktualni Megan, ki pa, da se razumemo, ni slab avto. Vsaj jaz sem bil z njim zadovoljen, a vseeno gre za precej star model, ki ga je v veliki meri že povozil čas in si zasluži kvečjemu, da nanj prilepijo nalepko Dacia.
Skratka, Renault ima trenutno obupno izbiro avtomobilov. Dejansko ne najdem nič zase. Laguna pa mi tudi ne potegne, prvič mi je grda, drugič je Renault in tretjič lahko za skoraj enak denar dobim solidno opremljenega novega Mondea ali Passata. Ni šans, da bi svoj denar zaupal Renaultu.
Nasvet avtorju teme. Ne kupuj Clia, razen če zelo dobro poznaš ozadje tega vozila, to pa je možno le če ga ima sorodnik ali zeloooo dober prijatelj. Raje kupi kaj drugega. Magari Fiata.