paul ni 3500, ima cca 80% izkoristka
lossnay je res poceni in čisto OK, nima pa 70% izkoristka, prej 50%
vzdrževanje ne vem, kako je pri lossnayu, nekaj filtre perejo. to je meni adijo pamet, pri Heliosu kupi filc na metre in narežeš. sem dala nekih 50€ s poštnino (ki je bila pol tega, baje v medvodah v primi ceneje to dobiš, pa vedela nisem), da sem ven narezala 9 parov filtrov. menjam jih na max 4 mesece, torej je to za 3 leta filtrov. ni da bi bankrotiral, pa pol ceneje bi jih lahko dobila.
računica je vsekakor na strani lossnaya, ki ima edini kolikor toliko realno ceno, pa še ta je predrag, glede na to, kaj rekuperator je. tale hype (sicer je rekuperacija res zakon) je naredil, da se te škatlice prodajajo po 3k€. da crkneš...
p.s.
imaš še polno drugih variant, vendar na koncu važno, ne kaki ima izkoristek ipd, ampak:
- da se da poceni filtre dobiti (kot rečeno, meni pranje filtrov ne pride v upoštev, ne vem pa koliko stane če pri lossnayju menjaš filtre, drago najbrž, ker so drugačni)
- da ima entalpijsko kocko. po možnosti ne papirnato. ne vem kako ima lossnay.
- kaki grelec je fino, da ima notri, ker če je res mraz je fino da predgreje zrak. eni, če nimajo ugasnejo, da se zaščitijo, eni delajo dalje, ampak lahko kaj kondenzira, zmrzne in potem še pri papirnati kocki...
- regulacije so pa tudi različne. ene imajo samo lokalne ene, ene preko mreže in /ali neta. to sicer ni toliko važno, ampak toliko da veš, kaj obstaja. za razliko kakega nizkotemperaturnega ogrevanja, rekuperacijo kar dostikrat spremeniš. odvisno od potreb, zrak se pa hitro zamenja.
pojačaš, če se ravno kaj takega kuha ali je kdo preveč zasoparil kopalnico (to sicer lahko tudi na urnik rešiš, če rekuperacija omogoča, tuširanje je pa predvidljivo, vsak dan ob istem času) ali je povčanoštevilo ljudi v hiši in se pozna v jedilnici/dnevni, dasiravno je v spalnicah zrak čisto ok,
ugasneš, ker zunaj zasmrdelo (nekdo v peč vrgel kaj sredi zime in fino zasmradil, na vasi poleti druge vonjave ipd)
v glavnem ni veliko stvari pri rekuperatorju za gledat, nekaj pa že...