Preverite varnostno razdaljo...

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ma kaj eni kar nekaj govorite o samo nekih črtah na tleh, ob strani..., brez štetja časa.
A ste 2. uro fizike prespali?

Če hočeš izračunati varnostno razdaljo, potrebuješ poleg poti(s), tudi čas(t). Ker hitrosti(v) so na AC različne.

Je pa butasta sploh ideja kaj takega postavljat. Dokler je folku odveč dat smernik, pogledati v vsaj eno od treh ogledal, poznati vsaj osnove CPP-ja za AC, potem je tudi karkoli kar zahteva premislek ali bognedaj celo računanje, povsem odveč.
Na žalost je za zaritnike in ostale AC paciente še vedno edina rešitev policijska kazen. Teh pa vemo da ne talajo kaj preveč, imajo preveč dela z pobiranjem desetinepredvsemi tistih, ki se povsem varno peljejo 150 km/h.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.522
10.741
113
vemo, ampak v praksi, brezveze, nepotrebno in moteče
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.695
6.716
113
pri taščici
ksz

21 in 22 lahko šteješ sekundo ali pa 3 sekunde ali pa celo minuto... odvisno kako hitro govoriš.
Poglej si nekaj desetletij star posnetek dnevnika in kakšnega svežega, potem pa štej koliko besed izgovorijo v eni minuti. (v današnjih se bojim da ravno še enkrat več kot pred nekaj desetletji

Edino logično se mi zdi to da moraš videti obe oznaki hkrati potem je OK (ob dovoljeni hitrosti) . če ti prej povoziš zadnjo kot se sprednji odpelje s sprednje si preblizu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
To je potem tako ja..čemu pa služijo tiste rebre na koncu številk? kr tako, da te malo strosi pa uniči avto?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
čeprav a ni kao 3 sekundna priporočena? Vsaj tko se iz avtošole spomnm....1 sec je dodatno še za vsak slučaj!
Varnostna razdalja: 2 s
Minimalna varnostna razdalja: 1 s
3 s pa je verjetno varnostni faktor za idi.. khm...

S tem da 90% folka niti eno sekundo nima.

Pol pa ko enga takega prehitiš in "se vrineš" 5 cm pred njim, te čudno gledajo. (ja, če nekdo oziroma dva vozita 60 km/h na cesti za 90km/h, ju prehitim)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Meni tudi ni jasno.

A torej dejansko sekunde v glavi šteješ?

Kaj so tiste cifre na tleh??
Ja, šteješ. "Naj bi vsi vedeli", da enaindvajset traja približno eno sekundo (samo zakaj je poleg potem tudi dvaindvajset
sprasujem se.gif
)

Štetje pa je potrebno, ker se lahko tam folk vozi z različnimi hitrostmi. Zato fiksne črte z razdaljo odpadejo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Mi torej spet prevzememamo stvari, ki so drugje že passé.
aplauz.gif
Sigurno so počakali, da patent na ta izum poteče in ga zdaj lahko uporabljamo zastonj
evil.gif

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
pa naj uzakonijo distronic v vsak avto pa bo problem z varnostno razdaljo rešen
zmaga.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
ksz ...

Okej, tale je do kraja bedna. Varnostno razdaljo preverjam z nekimi kalkulacijami (saj so ajnfoh, ampak za ene mogoče ne) in se zaradi te distrakcije zaletim v ograjo na AC. Kaj potem rečem policajem? Zaradi zagotavljanja in preverjanja varnostne razdalje sem izgubil oblast nad vozilom?

Tiste pike za meglo so logične in uporabne, take bedarije, kot je pa štetje, pa ne bi smeli tolerirati. Če bi bili ob cesti jumbo plakati z dobro bejbo in napisom 'glej me v joške', bi bil cel halo, da pa štejem enaindvajset, dvaindvajset, je pa povsem sprejemljivo? Pri obojem gre za preusmerjanje kognitivne aktivnosti, tudi če pri eni računaš razdaljo, ki je sicer relevantna za vožnjo, ali pa še naslednje 3 sekunde premišljuješ, kakšne joške je mela.

Kako dolgo traja 'enaindvajset' je odvino od tega, kako hitro izgovoriš. Zato je tako debatiranje brezveze ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da je variabilnost časa ob izgovorjavi številke 21 precej večja kot variabilnost hitrosti na AC.
evil.gif

Jasno, da arbitrarna hitrost ne bo prikazale točne varnostne razdalje. Ampak kot sem že napisal, tisti, ki vozi 150+ na AC, mu je popolnoma vseeno za varnostno razdaljo.

Za vse ostale pa naj narišejo varnostno razdaljo pri 130km/h in je to to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Jaz vozim 150kmh, pa mi ni vseeno za varnostno razdaljo. Saj pa ja človek dobi občutek, koliko mora to biti, ne vem čemu te oznake...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi: Saj pa ja človek dobi občutek, koliko mora to biti, ne vem čemu te oznake...
Ima občutek ???
Kje ti voziš ? V Sloveniji tričetrt folka nima občutka. Sploh. Nobenga.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Povečini se vozim po AC, izjeme so par voznikov na teden, ki se limajo na rit, ostali so kr OK.

Po mestu pa itak ne moreš imeti varnostne, ko se vsi gužvajo v koloni.

Kako je pa po regionalnih pa "vaških", pa žal ne vem. Ampak tam si ne morem zamisliti, kako bi nekdo štel sekunde in gledal, če ima pravo varnostno, ker se preveč dogaja okoli...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
ko to prebiram, se prav čudim, da ni več nesreč
polovica voznikov je nesposobna razmišljanja, še čudijo oznakam na cesti ko kura glisti in jim je odveč upoštevanje najbolj enostavnih priporočil
stupid-1.gif

če pa blebetajo po gsm ju, mučijo navigacijsko napravo ( ki je itak tam samo za to ker jo imajo tudi drugi ) pa je vse ok
stupid-1.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Ta vikend sem se peljal mimo teh oznak.

Res ne vem česa tukaj ne razumete oz. nočete razumeti? Zadeva je sila preprosta in uporabna. Če ne za drugega, da spomni, da je potrebno biti pozoren tudi na varnostno razdaljo.

In isti sistem uporabljajo tudi v opevani Avstriji.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Povečini se vozim po AC, izjeme so par voznikov na teden, ki se limajo na rit, ostali so kr OK.

Po mestu pa itak ne moreš imeti varnostne, ko se vsi gužvajo v koloni.

Kako je pa po regionalnih pa "vaških", pa žal ne vem. Ampak tam si ne morem zamisliti, kako bi nekdo štel sekunde in gledal, če ima pravo varnostno, ker se preveč dogaja okoli...

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Jaz vozim 150kmh, pa mi ni vseeno za varnostno razdaljo. Saj pa ja človek dobi občutek, koliko mora to biti, ne vem čemu te oznake...

Nekak se mi zdi, da ti je vseeno za varnostno razdaljo, ker prav velik o tem ne veš. Ali pa je tako kot glede hitrosti, da imaš neka svoja pravila in si sam vase prepričan, kako dobro skrbiš za varnostno razdaljo, čeprav sploh ni prava.Očitno zate ni prava samo, če se nekdo lima na rit.
Zdaj bi te pa še prosil za en odgovor: Koliko je varnostna razdalja, ko se pelješ 150 km/h? Napiši številko.

Pa še nekaj: ko boš vozil po regionalnih pa "vaških" cestah, pazi da se ti ne bo toliko dogajalo okoli, da boš koga zbil.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Varnostna razdalja more bit čim manjša.....če se nekomu prilimaš na rit na 1 cm je super....če se zaleti se samo nasloniš nanj in te še oni ustavlja
hysterical-1.gif

Je lepo da se opomne da je prav da je varnostna razdalja...problem je ker potem služi tistim ki ti se vrinejo vmes in če spet narediš varnostno razdaljo se spet to ponavlja....po ac je ok, ma tam na npr ljubljanski obvoznici....ne moreš.