Lani sem imel 2x po sedem ur med Dubajem in Bangkokom (predvidevam, da imaš enako).
Greš na mejo, običajno je ogromna vrsta, ampak ne čakaš dlje kot 15-20 minut, vize ne rabiš, samo štemplja te (vendar pa na letalu prej izpolni imigracijsko kartico), na drugi strani sale je vlak Airport Express, ki vozi v mesto, povratna v center s povratkom v istem dnevu stane 100 HK$ = cca 10 €, jemljejo kreditne kartice. Vlak vozi vsakih 10 minut, vozi 25 minut. Prej si na letališču dobi kak brezplačen zemljevid, jih talajo na več koncih.
Jaz in kolega sva se prvič odpeljala v center (bilo je popoldne), malo razgledala okolico končne postaje (neverjetna gužva, velikanske stolpnice, čistoča, red, hkrati pa še vedno prava Azija), nato pa šla peš na Victoria Peak, kjer je odličen pogled iz razglednic na Hongkong
zemljevid, cca ena počasna Šmarna Gora - da se tudi s tramvajem, ampak po dolgem sedenju paše malo miganja.
Nazaj grede en mesec kasneje sem šel v mesto sam (bilo je zvečer), enako do končne postaje, tam pa imaš trajekte v Kowloon (3 HK$), vozijo nonstop. Vsak večer ob osmih se na pomolu desno od prihoda trajekta začne Symphony of lights, kjer ob dokaj cheesy azijski muziki v ritmu utripajo luči več deset stoplnic na tej in oni strani zaliva. Pač šov, če si stran od tega zaliva, ti ni nič jasno, zakaj nenadoma na različnih stolpnicah požmigava en kup reflektorjev, laserjev, ledic itd.
Nato sem šel počasi peš do druge postaje Airport Expressa v Kowloonu (
Sky 100) - no ja, če ne drugega, v tako čistem javnem skretu nisem bil niti v Švici - v draguljarno De Beers pa nisem šel, neobrit pa brez kravate ...
2 predloga, ki sem jih obdelal, gotovo pa se da še kaj. Kakorkoli, gnit na letališču se ne splača, za 10 evrov imaš enkraten ogled Hongkonga. Je pa McD na letališču precej cenejši kot pri nam v Sloveniji, če boš kaj lačen. V mestu je tudi marsikaj in zelo poceni, samo le, če boš vedel, kaj naročiti, veliko je pekočega, kar ne priporočam preveč za kasnejše dolgotrajne polete.