Prestavitev električne omarice

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.155
6.966
113
pri taščici
Car: naj ti stromarji povejo ali se ta tvoja zunanja elektro omarica lahko greje toliko da rabi toliko rez na vratih. Ce je odgovor ne,potem bi jaz cez vrata potegnil fasado kot drugje,s tem da bi jo tukaj naredil v obliki pokrova ki se ga odstranit z vrat. Za stromarje ki bi iskali omarico bi pa gor nalepil ali narisal simbol za elektriko.
tako bi imel samo nekaj mm rezo med fasado in pokrovom vrat. Vse skupaj spravis v isti zakljucni sloj,pokrov nekako fiksiras v fasado in mirna bosna.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.564
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Vse lepo in prav, da si se odločil za zamenjavo notranje omarice. Varovalk pa nisi izbral najbolj posrečeno. V gospodinjstvu se uporabljajo varovalke tipa B. Varovalke tipa C se uporabljajo predvsem za napajanje elektromotorjev, kjer imamo opravka z velikimi tokovi, ko motor starta. Varovalke tipa C so predvsem dražje in prekinejo pri višjem toku, kot varovalke tipa B. Ob morebitnem kratkem stiku ti tako lahko povzročijo več škode na napravi (dražje popravilo).

Malce je problematična tudi 3 fazna varovalka 16 A in kabel 1,5 mm2. Tudi tam bi bila boljša 10 A varovalka ali pa kabel 2,5 mm2.

Na splošno pa imaš preveč 16 A varovalk. Sam imam le eno in to za napajanje ventilatorske pečice. Vse ostalo (pralni stroj, vtičnice, pomivalni stroj...) pa imam na 10 A. Pa ne pomnim, kdaj mi je nazadnje izpadla katera od njih.

PS- Če imaš glavne varovalke 20 A potem ti bodo pregorele, če boš dve 16 A varovalki obremenil na polno. Pri 10 A varovalkah pa bi to lahko naredil pri treh.

16A so 3x za štedilnik + pečica, imam 5x2,5mm2 ter 2x16A za dva delovna pulta v kuhinji, vsak na svoji strani. Tukaj imam 3x2,5mm2. V kuhinji vklopiš grelnik vode (2kW) ter toster (2kW) in si prebil 16A varovalko?! V klet imam 3fazno varovalko ter 5x2,5mm2 zato tudi 16A varovalka ter 3x2,5mm2 za ostale porabnike v kleti. Ostale luči in vtičnice pa so na 3x1,5mm2 vodniku ter varovan s 13A varovalkami.

Inštalacije sem sam pripravil, omarico z varovalkami ter razporeditev porabnikov po fazah pa mi je štromar prinesel in zvezal.

O vrstah varovalk B in C pa sem sedaj prvič slišal. Res da sva se z mojstrom pogovarjala, da špirale pri zagonu porabijo občutno več in se je verjetno zato odločil za takšne varovalke?! Ko pridem z njim naslednjič skup, ga bom vprašal kako je s tem.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
Pregledano/preskušeno imaš

Zakaj nisi dal v cevi, če si štemal na novo?

Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.564
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Pa kje je priklop za agregat :D

Zunaj objekta na za to predvidenem mestu....
cool-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.636
727
113
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Pregledano/preskušeno imaš
Zakaj nisi dal v cevi, če si štemal na novo?

Zaklopleno in preizkušeno. Luči so zmontirane, štrom v dozah pa tut je.
zmaga.gif

Verjamem, da deluje, tudi firma elementov je dobra. Samo zagotovo ni izvedeno po predpisih.
smirk-1.gif

Vsaj varovanje štedilnika je napačno. V kolikor so v enem kablu tri faze, je potrebno uporabiti tropolni avtomat.
V nasprotju z laičnim mišljenjem (in precej "strokovnjakih") se namreč varuje žica in ne na njo priključena naprava.

Poleg tega zakonsko potrebuješ še pregled/meritve.

edit: videl, da je še ena slikica.
FID je tip A,
zmaga.gif

zbiralke, so nepravilno odrezane
frown-1.gif

z žic je bilo odstranjene preveč izolacije
frown-1.gif

evil.gif
je v detajlih. Tvoj štromar bi lahko naredil bolje.

ps: koliko ti je računal?

Nazadnje urejeno: