Prestavitev električne omarice

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Ker bomo delali fasado, je majster predlagal prestavitev električe omarice z varovalkami, ki je trenutno v hiši, ven na fasado. Tako se menda sedaj dela. Če zadeva drži, me zanima, kdo bi to lahko naredil, ne verjamem, da lahko vsak štromar prčka tam okoli, saj je treba odpreti tudi glavno omarico za katero pa ima ključ le elektro podjetje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Verjetno lahko lokalni električar vse pripravi (torej vode,preboje verjetno tudi kable), DESovc pa potem zveže in priklopi zunanjo omaro. Se veselo plača prevezava in podpiše pildek.In imate dalje elektriko. Staro omarco pa potem ven zaštemašin zafilaš s siporexom :D

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.549
287
83
tudi jaz sem jo prestavil zunaj na fasado, ko smo jo na novo delali. Vse so zrihtali električarji, ki so tudi v hiši na novo napeljevali elektriko. So mi pa dali 2-delno (torej ena zraven druge, in ne tiste tavelike podolgovate)

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Modro je to narediti zdaj ko je prilika. Splača se ti dati pod omarico par cm stirodurja da preprečiš toplotni most.

Ključ glavne omarice imajo vsi štromarji.

Načeloma mora imeti elektro dostop do omarice..čeprav...na dolgi rok ko bo več ali manj daljinsko odčitavanje bo tudi to dokaj BV stvar.

Pri nas je bila prednost prestavitve v tem, ker je notri pošteno brnelo in je zdaj to zunaj, kjer se toliko ne sliši
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pri nas je menda zunanja omarica za samostojne hiše obvezna.
Meni so to uradni električarji uredili že pred 19 leti, pred 5 leti pa so te zunanje omarice naredili še vsem, ki jih niso imeli (zaradi prestavitve kabla v zemljo)
In ker je nekdanja, že pokojna, soseda 'zatrmoglavila', da njene hiše pa že ne bodo 'štemali', so ji postavili pred hišo tole:
elektro.jpg

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Omarica na stebru je itak najboljša rešitev. Sam sem notranjo omarico ob obnovi fasade prestavil na steber ob ograji. Tako imam na hiši en kar velik toplotni most manj.

Drugače pa ti bodo pogoje prestavitve merilne omarice podali v pisarni okrajnega vzdrževalca omrežja, saj je v vsakem okrožju to malce drugače urejeno. Najbolje, da greš k njim v pisarno, kjer ti bodo vse pojasnili (kakšna omarica mora biti, kje jo lahko namestiš...) in povedali, s katerimi elektro podjetni imajo pogodbo za izvajanje del.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
Jaz bi je imel na hiši oziroma ob hiši, ampak praksa več ni takšna, ampak na robu parcele. Kako zgleda potem vlom in izklop alarmov itd... gledam recimo iz varnostnega vidika.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.549
287
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Jaz bi je imel na hiši oziroma ob hiši, ampak praksa več ni takšna, ampak na robu parcele. Kako zgleda potem vlom in izklop alarmov itd... gledam recimo iz varnostnega vidika.

Alarmi imajo svoje back-up napajanje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Ker bomo delali fasado, je majster predlagal prestavitev električe omarice z varovalkami, ki je trenutno v hiši, ven na fasado. Tako se menda sedaj dela. Če zadeva drži, me zanima, kdo bi to lahko naredil, ne verjamem, da lahko vsak štromar prčka tam okoli, saj je treba odpreti tudi glavno omarico za katero pa ima ključ le elektro podjetje.

nikar na fasado. tanjšaš izolacijo. nabij jo nekam drgam, če se le da. maš te betonske panele prav za štrom omarice.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Po novem dajo pa še te 'pametne' stevce noter, da ti potem še to seva ves čas v bajto. :D

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Danes zamenjal elektro števec.

Analogni za analognega.

Lokacija Elektro Ljubljana Črnuče.

Pravijo da je lahko še 5 let, predno bodo menjali za elektronske.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Meni so pa dali tik pred novim letom glanc novega elektronskega, narejen v 2014.
frown-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Dobil sem informacijo, da omaric ni več potrebno prestavljati ven, da je celo bolje, da so noter, ker bo kmalu uveden sistem daljinskega odčitavannja. Zdaj sem pa res v dvomih, najbolje bo it najbrž vprašat na elektro, saj strošek ni tako majhen in če je nepotreben, potem je škoda metat denar stran.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ti se pa res ne morejo odločiti, zdaj ko ima precej bajt te omarice nekje za cesto, da ti lahko vsak sosed spremlja porabo, bi jih pa spet tlačili nazaj na bajte.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Čudno... Elektro rabi dostop do omarice kljub daljinskemu odčitavanju. Konec koncev je treba števce kdaj pa kdaj tudi menjati. Notri so tudi glavne varovalke, ki določajo še en parameter cene.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če si lahko privoščiš prestavitev, bi jo jst prestavil. kot so že rekli, ena toplotni most manj, če kaj brni, če se bodo sprdnli čez 2let, da bi blo pa fajn de je zunaj...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Car pravi:
Dobil sem informacijo, da omaric ni več potrebno prestavljati ven, da je celo bolje, da so noter, ker bo kmalu uveden sistem daljinskega odčitavannja. Zdaj sem pa res v dvomih, najbolje bo it najbrž vprašat na elektro, saj strošek ni tako majhen in če je nepotreben, potem je škoda metat denar stran.
Ne vem no? Sem v decembru videl pogoje za priklop stanovanjske hiše pa so zahtevali omarico na stebru na parcelni meji in elektronski števec z daljinskim odčitavanjem in tarifnim odklopnikom (V skladu s SONDO pogoji). In to na območju Elektra Celje Slovenije kjer to nikoli še ni bilo zahtevano.
Omarica in števec sta tudi last elektro podjetja (investitor jih kupi in jih brezplačno preda!). Opremo je potrebno občasno kontrolirati in vzdrževati (slabi spoji, okvare števcev, nepooblaščeni posegi v opremo.... Da bi otežili nadzor in svojo lastnino dajali v prostore, kamor brez sodnega naloga ne bi imeli dostopa je pa precej malo verjetno
stupid-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
če si lahko privoščiš prestavitev, bi jo jst prestavil. kot so že rekli, ena toplotni most manj, če kaj brni, če se bodo sprdnli čez 2let, da bi blo pa fajn de je zunaj...
Zakaj en toplotni most manj, saj bi jo itak montiral na fasado, ker drugje ni možnosti. In to na mesto obstoječe omarice. Tako da se za prestavitev ne bom odločil. Je pa v notranji omarici že montiran števec z daljinskim odčitevalnikom. Prestavitev bi bila tako po moje le zaradi samega izgleda.