Prepoved tiskanja kolesarskih vodnikov je fašizem

mr_

Guru
20. sep 2007
9.361
2.739
113
Kot ne kolesar, je moje mnenje taksno...
Ce lahko na vsak slovenski kucelj vodi po vec poti, zakaj se ne bi kaksne 'zrtvovalo' za kolesarje ali zraven uredilo nove. Bi jo pa seveda bilo potrebno vzdrzevat, tukaj pa pridejo posamezna kolesarska drustva v igro. To je nekako za lokalna okolja... Sredo- in visokogorje pa... ne vem, mogoce tko kot pise v zakonu, dolocene prepovedat, ker je nek razlog... ne pa izkoristit tega in prepovedat povsod.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Saj, nekaj je pametovanje, nekaj pa dejanska zakonodaja. V praski je pri nas dovoljena le vožnja po makadamu ali poteh, širših od enega metra, kar so v principu vlake. Po singlah se tako sploh ne bi smeli voziti, ker je zadeva kao preozka za srečanje med kolesarjem in pešcem.
bonk.gif
Tako recimo Tanja Žakelj kot svetovna, evropska in državna prvakinja v olimpijskem krosu trenira pri nas NELEGALNO. Seveda to velja tudi za vse ostale iz reprezentance, ampak na njej res pride do izraza ves idiotizem sedanjih predpisov. Pri tem na Sekciji za turno kolesarstvo pri PZS opozarjajo, da jih je ministrstvo pozvalo k pomoči pri pripravi novele zakona, nato so pa vse predloge popolnoma zignorirali, starega dobesedno prepisali in dodali še nekaj debilnih členov, recimo tega o prepovedi tiskanja kolesarskih vodnikov.

Tem sedanjim pof.ukanim aparatčikom na vladi se je čisto zmešalo.
jezen.gif

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
V osnutku je jasno napisano, da se lahko voziš s kolesom po gozdnih cestah in po jebenih vlakah.

Kje je sedaj problem?

Jeben problem je, da na veliko jebenih vrhov ni jebenih gozdnih cest in jebenih vlak, zato so ti jebeni vrhovi jebeno off-limit. Jebeno razumeš zdaj?
bonk.gif

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.261
152
63
S čim se pa uničuje narava ko kolesariš v primerjavi z čredo gobarjev v gumastih škornjih, ki praskajo pod listjem za jurčki in lisičkami??

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Dobro vprašanje. Princip resnih turnih kolesarjev je za sabo pustiti čim manj sledi, kar vključuje tudi, da ne rišemo črt z zadnjo gumo. Najbolj natančni tudi ne zapeljejo iz poti ob pot na brezpotje in za sabo res ne pustijo nobenih posledic. Ampak folk ima težave samo s parimi primitivnimi downhillerji, ki so kdaj koga prestrašili ali si v tuji hosti samoiniciativno in brez dovoljenj lastnika postavili objekte. To bi pa morali preganjati in primerno sankcionirati.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Jeben problem je, da na veliko jebenih vrhov ni jebenih gozdnih cest in jebenih vlak, zato so ti jebeni vrhovi jebeno off-limit. Jebeno razumeš zdaj?
bonk.gif

Torej govorimo izključno o downhillu oz. mtb? Kolesarjenje v naravi ni samo to...... in turisti niso samo tisti, ki se grejo downhill.

OK, sedaj počasi razumem katerim gre stvar na qrac.

Aja, btw. na vrh hriba se pride tudi po planinskih poteh, kjer (začuda) osnutek kolesarjenje NE IZRECNO prepoveduje.

Dosti se vozim s trekom po jebenih makadamih, jebenih vlakah in mi je čist kul, če sprejmejo ta osnutek.

Ostali prdci, ki
shocked-1.gif
imajo znotraj Planinske zveze svojo sekcijo, pa naj ostanejo prdci, če se z zvezo ne znajo zmenit, kje po planinskih poteh lahko kolesarijo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Da je vožnja po gozdnih cestah in jebenih vlakah enaka zabijanju glave v zid. Morda je slednje bolj zanimivo.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Tu se motiš. Kolesarjenje vseh oblik JE PREPOVEDANO povsod razen na vlakah in makadamih. Ko boš zapeljal na pot, ožjo od 1m, boš v prekršku. Poznam ljudi, ki so jih že gnjavili za kazen. Kot sem ti že omenil, Tanja ni downhillerka, fura klasičen XC, pa vseeno ne bi smela trenirati recimo po slovenskih singlah. In ne, zakon ne omejuje samo DHjevcev, ampak vse gorske kolesarje. Argument pa so DHjevci, češ za ogrožajo nesrečne pešake in uničujejo podlago ter povzročajo erozijo. Pri tem pa ogromna večina gorskih kolesarjev nima z DHjem nobene zveze.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Ce lahko na vsak slovenski kucelj vodi po vec poti, zakaj se ne bi kaksne 'zrtvovalo' za kolesarje ali zraven uredilo nove. Bi jo pa seveda bilo potrebno vzdrzevat, tukaj pa pridejo posamezna kolesarska drustva v igro. To je nekako za lokalna okolja... Sredo- in visokogorje pa... ne vem, mogoce tko kot pise v zakonu, dolocene prepovedat, ker je nek razlog... ne pa izkoristit tega in prepovedat povsod.
Problematika se me sicer ne dotika, a nekaj megleno se spomnim, da so leta nazaj (vsaj 10+) Švicarji ugotovili, da kolesarji povzroča večjo erozijo kot pohodniki - rezultat je bil, da so šli nekatere poti asfaltirati!

Če me spomin vara, me prosim popravite.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Pri nas se ne gre v tako zakomplicirane rešitve, če pa lahko kar prepovemo vse po vrsti in nam ob tem ni treba niti stopiti iz pisarne.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Problematika se me sicer ne dotika, a nekaj megleno se spomnim, da so leta nazaj (vsaj 10+) Švicarji ugotovili, da kolesarji povzroča večjo erozijo kot pohodniki - rezultat je bil, da so šli nekatere poti asfaltirati!

Če me spomin vara, me prosim popravite.

Morda bi morali za potrebe debate razdeliti kolesarje v razrede in po razredih gledati, kakšen vpliv imajo na okolje. V osnovi se vse zreducira na to, da do resne erozije pride le na poteh, ki se uporabljajo za freeride ali DH in so pogosto uporabljane. Pri vseh ostalih načinih uporabe, sploh pri turnih kolesarjih in wertriderjih, te težave ni oz. je minimalna. In vendar se kolesarjenje prepoveduje tudi tistim, ki res ne puščajo posledic za sabo.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
OK, OK, dojel....

se strinjam, še en neživljenski zakon. fak
bonk.gif

zmaga.gif
da smo razčistili.

PS: Ma, kod je kriv? Levi ali desni ?
evil.gif
joke....da ne fašem ban

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Nesposobni uradniki ministrstva. Taisti debili so v predlogu novele zakona o TNP tudi prepovedali ledno in kombinirano plezanje v TNP.
13.gif
No, PZS je takrat pravočasno reagirala in so tisti člen potem umaknili.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.137
314
83
Bil letos jeseni v nekih avstrijskih rovtah. Vse gorske poti in ceste (bile so širšre od enega metra) lepo vzdrževane, ampak zaprte za kolesa, tako da sem zastonj gor vlačil svoj bicikl.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kaj lovcem, že sprehajalcem in gobarjem - vse to v naslednji fazi.
To bi že zdavnaj moralo biti. Ne vem zakaj lahko v ljubljani vsak postavi kitajski zid okoli svoje parcele, jaz pa še kola ne smem zabiti v gozdu. Očitno smo lastniki drugorazredni državljani. Davek od gozda pod daljnovodom bomo plačevali, tam bo raslo samo praprot pa mogoče kakšna borovnica in goba. To pa lahko tudi ljubljančani z druge strani kitajskega zidu nabirajo.
Dobro vemo kakšne so posledice če jaz samo avto parkiram nekomu v Lj na dvorišče. Kaj šele da bi si malo solate nabral na njegov vrtu, ali pa kakšno rožco odtrgal v kakšnem javnem parku.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Ksz

Ko sem bil pred kratkim službeno v okolici Salzburga, je rekel predsednik turistične zveze, da je na račun gosrkega kolesarjenja sedaj razmerje med zimsko in poletno sezono 50/50.

Psi lajajo, Slovenija gre dalje....

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Pač ne bomo več kolesarili po potkah po gozdovih. S krosko bomo, ker lažje pobegneš. Matr, koga sem ogoržal kdaj, če sem šel po vlakah s kolesom in kaj sem uničeval?
Sam po drugi strani je pa zanimivo kaj dela Slovenija s slovenci. Najteguje nas ko elastiko, mi pa tiho in uživamo, očitno.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
V osnutku je jasno napisano, da se lahko voziš s kolesom po gozdnih cestah in po jebenih vlakah.

Kje je sedaj problem?

posebej označenih vlakah - in te so kje? NI jih!

Ta zakon v praksi pomeni, da tudi ostarele ženičke ne smejo s kolesom na njivo. Ker se po poljskih poteh NE SME vozit
bonk.gif

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
355
83
tam ko se terc po tori rola
strela jasna avšaste poslance... Ne vem, zakaj ne bi smel s kolesom, kjer je dovoljeno planincem... Ne po kozjih stezah, kjer so utrjene pešpoti, pa res ne delaš kakšne škode. Sicer pa... kako te bo pa inšpektor lovil in ulovil? Če te ustavi, mu pač rečeš, da si Lojze Novak iz Murgel 33... Če verjame ali ne, je pa njegov problem.