prenova kurilnice (bojler, zalogovnik)

Cuk

Pripravnik
15. nov 2007
42
0
6
Bom načel debato še tukaj..

V že obstoječi kurilnici ( KLIK ) bi rad uvedel nekaj novosti. Peč na drva je Junkers 26kw, zraven je vezana še peč na kurilno olje (ki je le redko v uporabi-bila je doma, zato se je ob postavitvi vključila v sistem) ter solarni bojler Lentherm SGL 300l.

Ker nimam neomejenih sredstev za popolno renovacijo z zalogovnikom, novim kotlom itd, hkrati pa nimam namena kupovati solarnih celic za gretje sanitarne vode, me zanima vaše mnenje kaj priporočate glede na obstoječ sistem. Bojler je brez solarnih celic neizkoriščen, morda me glede na vse prednosti mika zalogovnik.
Bi takšen bojler obdržali ali ga raje zamenjali z zalogovnikom, morda takšnim z že vgrajenim bojlerjem? Vsako posebej ločeno?

Skratka, kako iz obstoječega sistema (ki je kakršen pač je, daleč od idealnega) z manjšo investicijo dobiti največ iz te kurilnice.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kurilnica je en del..kaj pa drugi. kake so izgube, kdja je potreba po ogrevanju itd.

zalogovnik je zanimiv, sam če kurite non stop in ni nikoli viška, je neuporaben

Cuk

Pripravnik
15. nov 2007
42
0
6
Izolacija je solidna, če upoštevamo, da ne gre za novogradnjo. 5cm stiroporja pod fasado, na notranji strani 5cm volne pod knauf (ob adaptaciji), pod streho 25cm volne + skoraj nova okna.
Poleti se kuri za toplo vodo (na cca 2-3 dni), v prehodnem obdobju se zakuri 1x na dan in hitro postane prevroče, pozimi se nalaga na peč po potrebi.

O zalogovniku razmišljam ravno zaradi tega, ker je peč očitno rahlo predimenzionirana. Predvsem v prehodnih obdobjih dosežem željeno temperaturo v prostoru in temperaturo vode v zelo kratkem času, nato regulator vleka zapira peč. Z zalogovnikom bi najbrž rešil problem vroče-mraz-vroče.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Samo dokupi osnovni zalogovnik (brez vgrajenega bojlerja, solarneg asranja ipd) zalogovnik, večji je bolje bo. Bojler pusti teka notri.

Sicer pa nisi napisal kaj bi sploh rad dosegel? Uvedel nekja novosti ni zdaj nek razlog. Sklepam, da bi rad napolnil peč in bil vsaj en dan brez nalaganja, kar pomeni nakup enostavnega zalogovnika in vezave.

Cuk

Pripravnik
15. nov 2007
42
0
6
Drži. Nenehno sprotno nalaganje v peč mi je včasih odveč in bi se ga rad znebil. Hkrati je nesmiselno, da v eni uri dosežem željeno temperaturo nato pa regulator vleka zapira vratca in "kuham" drva.

Glede zalogovnika si lahko najdem informacije o cenah, zanima me kaj vse še spada zraven. Laddomat oziroma kaj podobnega (kaj?), večja ekspanzijska posoda.. sem kaj bistvenega pozabil ? Da znam vsaj približno oceniti dodatne stroške zraven cene zalogovnika.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja, večja expanzija, lahko samo dodaš ali pa menjaš obstoječo. V primeru da boš mel vsaj npr. 1500l zalogovnik rabiš okoli 200l ekspanzijo (mislim da je cca 10% celotnega volumna priporočeno).

Hja...kaj še potrebuješ pa ne vem točno napisat, ker ne poznam sistema, to ti bo moral en monter povedat. Do zalogovnika gre kar konkreten baker, tko da že to nanese.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ČE hočeš še hranilnik toplote boš moral kar nekaj stvari prevezati in nekaj preklopnih ventilov vstaviti tu je pa še avtomatika da krmili sistem drugače si ti zna zgoditi da boš plačal gor. pa bilo bi dobro da že na obstoječo peč Junkersa namontiraš varnostno grupo.
če misliš kdaj kaj več vložiti v kurilnico se ti sedaj ne splača delati posegov v njo.
sprasujem se.gif

Cuk

Pripravnik
15. nov 2007
42
0
6
Imamo tu kakšnega mojstra, ki se ukvarja s tem? Iščem nekoga, s katerim bi dokončno ocenil kaj bi bilo najbolj smiselni, bi mi svetoval kaj nabaviti in to seveda zmontiral.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Cuk pravi:
Imamo tu kakšnega mojstra, ki se ukvarja s tem? Iščem nekoga, s katerim bi dokončno ocenil kaj bi bilo najbolj smiselni, bi mi svetoval kaj nabaviti in to seveda zmontiral.

pošlji kontakt na ZS pa se greva pogovarjat naprej
write.gif

AnaFlis

Zelenc'
29. okt 2011
6
0
1
Citat:
Uporabnik Cuk pravi:
Drži. Nenehno sprotno nalaganje v peč mi je včasih odveč in bi se ga rad znebil. Hkrati je nesmiselno, da v eni uri dosežem željeno temperaturo nato pa regulator vleka zapira vratca in "kuham" drva.

Glede zalogovnika si lahko najdem informacije o cenah, zanima me kaj vse še spada zraven. Laddomat oziroma kaj podobnega (kaj?), večja ekspanzijska posoda.. sem kaj bistvenega pozabil ? Da znam vsaj približno oceniti dodatne stroške zraven cene zalogovnika.

Glede ZALOGOVNIK - IZBIRA