Pregrete zavore, kako je to možno?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Najmanj sebe, za začetek. Za ostale morebitne žrtve pa trenutno ne vem :) Kako vem, da je ogrožal sebe? Zavore so se mu pregrele, kot je sam omenil. Če bi se mu malce prej, bi lahko enostavno nekam "odletel".

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Kot so ti omenili...voda v zavorni tekocini se je uparila in izgubil si zacasno zavore. Ko so se zavore ohladile, je para presla nazaj v vodo in zavore spet primejo. To resis tako, da gres k mehaniku, kjer ti zamenja zavorno tekocino.
Ce so zviti diski bos najbolje vedel, ko bos pri kakih 100km/h pritisnil zavoro in ce ti bo treslo volan, so zviti.
Slaba zavorna pomeni da ti pri prenizki temperaturi le-ta zavre, v tekočini se pojavijo (zračni) mehurčki in "pade pedal". Ne pa da enostavno neha bremzat oz. da se zavorni učinek glede na silo pritiska zmanjša.
Če se je kadilo iz bremz, so bile konkretno se(pre)grete, temu primerno so tudi slabše prijele, kar je povsem normalno.
Če po ohladitvi zavore delajo normalno (ali celo bolje kot prej) in ne tresejo ni nobene panike.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Sedaj je pač srečen, da mu ni nič.

In da je ugotovil, da nima dirkalnega avtomobila temveč malčka z omejeno kapaciteto zaviranja, ter da ima servisna postavka redne menjave zavorne tekočine tudi dejansko svoj pozitiven namen ohranjanja voznika in potnikov pri življenju.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
A dej no? A bejž? A ogrožal da je? Koga pa? Vrtec otrok v avtobusu s cisterno z nevarnimi snovmi ali redkega ravninskega skobca gnezdečega na odstavnem?

Manj ko imamo podatkov o dogodku, bolje za nas ker lahko več potencialnih nevarnosti kar poljubno iz riti potegnemo.

No ja, česa je ena takale corsica sposobna narediti smo videli nedolgo nazaj ;)

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.215
3.621
113
Če ni bila težava v zavorni tekočini (preveč vode v njej) bi mu ob zaviranju zavorni pedal "padel not", česar sicer ne navaja(?).

I

Izbrisan uporabnik 3287

faak ste ratali tezaki... 150 na 50? wtf? nic posebnega, nic extra nevarnega.
sami papezi (upam, da vsaj pedoti ne)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Pred 20 leti sem jaz to pogosto počel na ljubljanski obvoznici. S podobnim avtom. Je pa res da mi pedali ni nikdar padlo notri.
Pa da ne boste sedaj v luft skočil. Ponavadi je bilo to ponoči in preveril sem da za menoj ni bilo nobenega.

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
... 150 na 50? wtf? nic posebnega, ...
Pa treba je mašino vsake toliko mal preluftat, ane? Da se spuca malce in ni zaspana od mestnih voženj ... Pa tudi tako "pićit" z malčkom je po svoje andrenalinsko :zmaga: ... tudi jest sem v svoji zgodovini napravil serijo neumnosti, ma kako bi se pa naučil reagirat v krizni situaciji, če bi vedno vozil ko penzioner in pa kao po predpisih stalno ...

Fantu so se pač samo malce zasmodile pakne, pa za drugič verjetno enake napake ne bo napravil .. tudi take zadeve gredo v vozniški staž :cheer: .....
------------------------------------
" ... The Truth Is Out There ..." :zardelalter:

Vprasaj

Majstr
15. avg 2008
1.393
380
83
Ljubljana
Zavorni pedal ni padel notri, zmanjsal se je zavorni ucinek, zaviral je avto se vedno ampak bistveno manj. Ko so se ohladile po nekj km je zaviral spet normalno.
150 na 50 na avtocesti na zaviralnem pasu.

anker

Pripravnik
23. nov 2011
129
1
18
Preveri če imaš mogoče malo zategnjeno ročno. Ti lučka za le-to dela?
Imaš morda žvižgajoč zvok, ki je lahko posledica da se ti zavore popolnoma ne razklenejo (zaribani cilindri)?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Če ti zavore ne delajo ti pa se kljub temu voziš. Ne uporabljaš tiste krogle na ramenih ?
Mogoče pa je to razlaga za tistega madžarskega tovornjakarja ?

Je kdo že videl mehanika ki pri menjavi zavor ne preveri zavorne tekočine ?
To se dela tudi pri vsakem rednem servisu :eek:

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Govora je o pregretju prednjih diskov, ne zadnjih kolutnih zavor, lucke ni nobene.
Probaj narest edino en krog z neuporabo zavor oz. res minimalno uporabo (ustavit se vseeno moraš). Pa potem prešlataj naokoli če je kaj slučajno zelo vroče. V kar dvomim ker bi "zapikane" bremze tudi sicer zavohal. Vozi se dalje in ne kompliciraj.
Če ti zavore ne delajo ti pa se kljub temu voziš. Ne uporabljaš tiste krogle na ramenih ?
Kwa je, maš tardečo dons?
Si kdaj vozil R5 Campus in zaviral tako kot OP (sicer komaj, ker je komaj da spravila skupaj 150km/h)?
Ali pa prvo generacijo Twinga? Ja? Ne?
To kar je opisal OP, ni nič posebnega, sploh ne v rangu vozila kot ga opisuje. Verjetno ima vgrajene sicer kake bolj cheap ploščice, in je to to.
Avto mora zdržat enkratno zaviranje v sili (iz polne na nulo) in to zadošča.
Druga katergorija je Alter vozilo, ki ima keramične bremze in delajo tudi ko diski svetijo podnevi.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.275
4.098
113
No saj če zadnje bremze nič ne bremzajo je logično da sprednje prej pregrehe.
Pa tudi če so vodila sprednjih klešč zapikana imaš lahko tudi hitro veselja s pregrevanjem ko ena ploščica pritiska na disk druga pa pol manj.

Tak da kakšen pregled ne bi škodil.

Lahko pa samo kakšne ploščice za 9 evrov ki se v trenutku pregrejejo.

Kdo bi vedel možno je več stvari.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Probaj narest edino en krog z neuporabo zavor oz. res minimalno uporabo (ustavit se vseeno moraš). Pa potem prešlataj naokoli če je kaj slučajno zelo vroče. V kar dvomim ker bi "zapikane" bremze tudi sicer zavohal. Vozi se dalje in ne kompliciraj.

Kwa je, maš tardečo dons?
Si kdaj vozil R5 Campus in zaviral tako kot OP (sicer komaj, ker je komaj da spravila skupaj 150km/h)?
Ali pa prvo generacijo Twinga? Ja? Ne?
To kar je opisal OP, ni nič posebnega, sploh ne v rangu vozila kot ga opisuje. Verjetno ima vgrajene sicer kake bolj cheap ploščice, in je to to.
Avto mora zdržat enkratno zaviranje v sili (iz polne na nulo) in to zadošča.
Druga katergorija je Alter vozilo, ki ima keramične bremze in delajo tudi ko diski svetijo podnevi.

A pol pa ga prodaš ? Ker več ne zavira ?

Sem vozil Jugeca nisem bil tako moderen da bi r5 :D

Pa zanimivo da je šlo večkrat na polno zavirat brez nekih problemov.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
A pol pa ga prodaš ? Ker več ne zavira ?

Sem vozil Jugeca nisem bil tako moderen da bi r5 :D

Pa zanimivo da je šlo večkrat na polno zavirat brez nekih problemov.
Jugiča na polno bremzat je nekaj drugega - tist nikol ni imel porihtane špure in je prec škripal še brez bremz. :evil:
Se ti kaj sanja okol tehnike in kdaj tudi sam kaj porihtaš al si samo metrič, ki mu je dolgcajt?