In zakaj bi nekdo odpadel, če gre za krajši zakup?
Ta trik si videl v zakonu?
Ne, tega sem videl:
29. člen
Doba zakupa mora ustrezati namenu uporabe zakupnega zemljišča in ne sme biti krajša kot:
- 25 let, če naj rabi zemljišče osnovanju vinogradov, sadovnjakov ali hmeljišča;
- 15 let, če naj rabi zemljišče osnovanju nasadov hitrorastočih listavcev;
- 10 let, če naj rabi zemljišče za druge namene.
Če trajni nasadi na zakupnem zemljišču že obstojajo, se zakupno razmerje lahko sklene tudi za dobo, dokler nasadi ne bodo amortizirani.
Če zakupodajalec po objavi ponudbe o zakupu na način iz 23. člena tega zakona v predpisanih rokih ne more skleniti zakupne pogodbe za dobo iz prvega odstavka tega člena ali če je tako določeno z zakonom, lahko da kmetijsko zemljišče v zakup tudi za krajši čas.
Prav tako da lahko zakupodajalec zemljišča v zakup za krajši čas osebi, ki se po tem zakonu ne šteje za kmeta in v primerih, ko je vložena zahteva za vrnitev nepremičnine v naravi po določbah zakona o denacionalizaciji in zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti.
Skratka, nekdo ki ima status kmeta ne more vzeti v zakup zemljišča za manj kot 10 let, nekdo ki takega statusa nima, pa lahko.
Recimo na moji upravni enoti so mi trdili, da zakup za dobo, manjšo od 10 let sploh ni mogoč. Pa sem jim pokazal zakon, ki pravi drugače ... še bolj pa so jih prepričale objave drugih občin (izven naše upravne enote), ki se tega "trika" poslužujejo. Potem je zadeva šla skozi brez problema.