Pravilno sklanjanje imen

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Sklanja se tako ..

Imena in priimki pri moškemu se sklanjajo ...
Zahvaljujem se Novaku Janezu ... oz. Janezu Novaku (ženski: Barbari Novak, npr)

Pri ženski se sklanjajo samo imena ...
Zahvaljujem se Majcen Barbari .. oz. Barbari Majcen (moški: Janezu Majcenu, npr.)

Kako pa bi zgledalo, če bi Petek sklanjali? ... Zahvaljujem se Barbari Petkovi ...

Ne zamerit, ampak očitno nisi dobro poslušal, ko je učiteljica razlagala snov v 4. razredu?
wink-1.gif

V srednji šoli se prva konferenca po navadi ponavlja v prvem letniku, kar se je jemalo v oš.
Najhuje je, ko se v strokovni gimnaziji učiš osnove, da ne veš ali se prfoksi norčujejo z nas ali pa smo res tako zavrti.

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
O
d055.gif

Najhujši je zadnji hit Slovenskih deklet. Marija Klobasa-Šnopc
aplauz.gif

To sklanjaj
nahrung002.gif

Tu se sklanja spet samo Marija, če tudi je priimek od moža ali fotra zraven.
Gre za šensko ime in priimek ...

Torej spet: "Bil sem pri Mariji Klobasa-Šnops."
oz. za moškega: "Bil sem pri Marjanu Klobasi-Šnopsu"

Moški priimek se vedno sklanja, pa če ima en priimek ali dva oz več. Najlepši primeri so pri arabcih, ki imajo priimek dolg za cel stavek.
Mislim, da je slovnično tako. Kako pa je prav zares, pa se sploh ne spomnim primera s šole, da bi kdaj sklanjali dva priimka moškemu.

Tega točno ne vem kako je s tem ... Sem pa že velikokrat slišal, da se pri moškemu z dvema priimkoma sklanjata oba.
Na primer: "Bil sem pri Gregorju Majcenu-Vindišu."

Dostikrat naletiš na zanimiv priimek, ki ko ga sklanjaš, izpade smešno ... ampak slovnično pa je prav.
wink-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.804
1.577
113
Mojster, že dvakrat sem opisal skanjanje imena in priimka v tej temi, in popolnoma enako kot ti. Daj prosim preberi komu repliciraš. Hvala.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:
17. dec 2010
1.174
0
36
125

Pardon ... jaz vedno odgovarjam avtorju ... Tebe in ostale niti nisem prebral ... razen vallhala, ker je mel polno smeškov notri, pa sem pogledal za kaj se gre...

Pardon za spam ...

catwoman

Pripravnik
3. sep 2007
115
0
16
..: LJ :..
ksz ...

men gre na živce Zmaga Jelinčiča PlemenitEGA ... Hudiča, sej si je sam dodal "Plemeniti" v ime in bi blo pravilno PlemenitIJA ...

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.980
40
48
Citat:
Uporabnik catwoman pravi:
ksz ...

men gre na živce Zmaga Jelinčiča PlemenitEGA ... Hudiča, sej si je sam dodal "Plemeniti" v ime in bi blo pravilno PlemenitIJA ...

hysterical-1.gif