Pralni stroj

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Aleluja za Gorenjev pralni stroj
uf-1.gif

Proizvaja tako grozno štimo, tudi, ko se boben ne vrti, nisem mogel dognati, ali to črpalka slabo dela, a je že crknila, v glavnem, je sicer do konca upral, zdej pa ne upam več zalaufat.
sprasujem se.gif

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Pametujem, ker ne razumem dovolj, morda bom rekel kako neumnost. Ampak črpalka lahko nagaja če paide not kak predmet. Recimo kovanec ali šnala za lase. Odpri filter, seveda še pred odlij odvečno vodo. In dobro preglej v odsprtini, če je not kak "tujek".
Na tak način pri meni črpalka ni delala.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ja, vse je očiščeno, sem ponovno preveril dotok vode, je v redu. Je pa možno, da je nekdo kaj vrtel pipo za vodo in je bil zmanjšanj dotok?? Bi lahko to kaj oviral črpalko? Znotraj stroja je vse suho. Debelejša cev je primerno mehka, je vse, kot novo. Stroj je pa star 5let in dva meseca. Bom probal še eno žehto oprat, da vidim , ali je bilo zgolj slučajno ali celo premaknjena pipa za dotok vode ( je hči sama nekaj prala, sem bil na dopustu). Je draga takšna črpalka?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Daj prekontroliraj še filter mrežico, ki je običjano na priključku cevi na stroj...pri nas se je skozi mašila..potem pa sem jo odstranil in je bil mir.

Pa z roko obrni boben...da vidiš če se Ok vrti (neslišno)..zna se tudi tam kaj zataknit (uide med luknjami) in fiksira/otežuje boben.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
je pa nekaj..tovrstne 'napake' zna stroj sam pogruntat in javi napako.

Če mu je pa ležaj zdrobilo na bobnu (pogosta napaka pri Gorenju - sfalen ležaj bobna) pa ni v strojevi domeni, da to pogrunta.

Tako da..pametno da se ga ne lavfa in se pokliče serviserja da pove ali se splača popravljat.

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ja , zdej pa ne vem. Trenutno normalno dela, morda je malce glasnejše in bolj robato pri izčrpavanju vode in hoče stroj rahlo potresavat, bobenj stoji, drugače dela.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
579
113
44
Še vedno Rdeči revirji
A maš kakšen nov prah pod strojem? Gorenjevi pralni stroji imajo plastične kadi, kak mesec nazaj smo pri nas 8 let starega menjali, ker se je pri kadi odlomil nosilec - del kamor je pri vijačen amortizer.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Nam je tudi Gorenje pralni stroj začel nekaj čudno delat.. Na cunjah so bili taki mastni madeži, kot bi kaka mast kje iztekala. Je serviser pogledal in pravi, da so ležaji ok, tako da ne ve kje bi bil problem. Se pa dogaja redno, nekaj cunj je uničenih prav zaradi tega.

So pa madeži v obliki "lužic", torej predvidevam da izteka ta mast po pranju od nekje, ker če bi med pranjem bi se razlila po celem perilu, ne samo v obliki mini lužic.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Nam je tudi Gorenje pralni stroj začel nekaj čudno delat.. Na cunjah so bili taki mastni madeži, kot bi kaka mast kje iztekala. Je serviser pogledal in pravi, da so ležaji ok, tako da ne ve kje bi bil problem. Se pa dogaja redno, nekaj cunj je uničenih prav zaradi tega.

So pa madeži v obliki "lužic", torej predvidevam da izteka ta mast po pranju od nekje, ker če bi med pranjem bi se razlila po celem perilu, ne samo v obliki mini lužic.

To je pa lahko tudi posledica tekočih detergentov. Vsaj pri meni je bilo podobno. Zamstijo pralni stroj, tudi zasmrdi lahko. Tudi z gorenja so mi potrdili, da tekoči detergenti niso to, kar smo na začetku mislili da so.

Morda poskusi tole, izgubiti nimaš kaj:
http://druzina.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/Kako-ocistiti-stroj-za-pranje-perila.html

In potem peri samo še s praški. saj obstajajo tudi praški za barvno perilo, recimo Ariel ga izdeluje. Zelo poceni je tudi Hoferjev, ki je na nemških testih dobil dobre ocene.

Meni je pomagalo, perilo končno spet diši, ko ga vzamem ven iz stroja. Saj je tudi prej dišalo, ampak si v ozadju čutil nekaj zatohlega. Pač z dišavami prikrit smrad.

EDIT: Aja, pralno sodo dobiš v Muellerju, pol kile je 1 EUR.

LP

Nazadnje urejeno: