Pralni stroj-centrifuga udari?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
Pri starejšem pralnem stroju se občasno zgodi da stroj ob začetku centrifuge prav grdo premakne. Ker ima maneverskega prostora manj kot 10 cm (je med banjo in steno) potem tolče tam po steni in ropota da je joj. Ropota pa samo prvih in zadnjih nekaj obratov. Sumim da se določene cunje(rokavi, hlačnice) nekako zvežejo v klopčič in pridejo vse v en del bobna kar se potem v centrifugi pozna kot strašen ropot.

Stroj stoji solidno na vseh 4 podstavkih, prav tako mislim da je bolj ali manj v vaservago.

Kaj narediti da se to ne bo ponavljalo?
Se je nekoč to tudi pri starših dogajalo pri starem stroju!

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.907
113
amortizer je šel v franže. Skakanje se bo bolj in bolj pojavljalo...tako da razen menjave njega, ni kake druge rešitve (Oz. menjava stroja...če ježe 'čas').

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
pri meni se dogaja enako, če ga preveč napolnim. žal pa je pri meni dober meter maneverskega prostora in ga potem najdem na drugem koncu kopalnice

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.790
6.774
113
pri taščici
In kako zgleda ta amortizer?
A to so uni fedri s katerimi je boben pritrjen na ohišje al kaj?
Se moram mal tja pod grad v trgovino zapeljat pa vprašat po simptomih in ceni za odpravo le teh.
Te zgodbe o preveč premalo napolnjenju sem tudi jaz že poslušal tudi od človeka ki je "popoldne" popravjal stroje. Meni se zdi precej bolj verjetno da je kriva "oblika" perila. Če ima perilo rokave, hlačnice, naramnice od del. kombinenzonov in podobne "špage" katere lahko "povežejo" vso perilo v en kup, potem ga ni fedra ki bi zbalansiral 5+kg perila v enem delu bobna.
Saj če spremljaš stroj pred centrifugo se zgodi naslednje:
Stroj nekaj časa vrti boben s stalnimi majhnimi vrtljaji. V tem času (predvidevam) naj bi se perilo razporedilo po celem obodu bobna, potem pa požene centrifugo. Če se perilo ne razporedi po bobnu (kar se v primeru "špag" raje zgodi) potem se začne ples po kopalnici.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Enake simptome ima tudi naš Gorenjev stroj. Star verjetno kakih +12 let ... ob vklopu centrifuge stroj strese da je joj ... potem skače okoli in ponavadi pride do sredine prostora :)

Sam sem nekaj gledal po notranjosti stroja in sem sklepal, da so od zelo pogostega pranja najverjetneje amortizerji fuč. Plus tega ima par mm lufta, še ležaj v samem bobnu.

Nogice stroja in vse so prav nastavljene, pa vseno precej vibrira.

Popravljali ga ne bomo, ker bomo kupili novega takoj ko bo mogoče. Zaenkrat pa smo zadevo rešili tako da smo kupili 4 silikonske podstavke za pod nogice.

Mislim da v neckermann katalogu, če se ne motim... 4 komadi za par €, debeli cca 2cm premera 5cm. Zelo dobro se primejo na tla na ploščice. Stroj je od takrat dalje še vedno na enem mestu. Se še ni premaknil.

LP

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
Tudi jaz sem menjal amortizerje cena mislim da 5€ eden ali nekaj takega v glavnem sitnica.