Posredovanje osebnih podatkov

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
Nekoč sem imel nekaj denarja v DZU. Sedaj že skoraj dve leti nič več.

Poslali so mi pošto da jim moram poslati poslano izjavo vlagatelja in kopijo osebnega dokumenta, ker so oni dolžni na podlagi zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorrizma po preteku petih let od zadnjega pregleda dokumenta ponovno preveriti podaktke o vlagatelju. (kar že dve leti nisem več).

nekoč sem že bral kako se lahko zlorabi kopija osebne izkaznice, zato je sedaj ne mislim več kar vsakemu poslat ki bi jo želel imeti, sploh pa takim, s katerimi sem zaključil poslovanje.

Kaj je na tem?
Pošta je prišla po navadni pošti. Najraje bi jim napisal mejl in jih prosil da me črtajo iz svojih evidenc.
V bližnji prihodnosti ne mislim vlagati v VS dotične DZU niti katerega drugega.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.758
6.527
113
Če nisi več stranka, jim pač piši, naj te izbrišejo iz svojih baz in sporočijo, da so to naredili.

tony

Guru
23. jul 2007
9.780
1.556
113
Čemu? Kdaj pa je nazadnje kdo iz banke prišel k tebi domov kaj zrihtat?
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
cvinga: naj mi plačajo 100 prevoženih km, parkirnino, pa tri ure časa.

lahko pa ti po mene prideš v zagorje pa me pelješ, tam počakaš in pripelješ nazaj. ob vrnitvi te povabim na deci cvička za šank, cviček za kombi bo pa DZU ti plačala

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Pač greš takrat ko boš v tistem kraju kjer imajo sedež.

Itak se je pa najbolje na 4 oči se zmenit da je vse v redu potem..pa itak bo treba kaj lastoročno podpisat najbrž.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Pač greš takrat ko boš v tistem kraju kjer imajo sedež.

Itak se je pa najbolje na 4 oči se zmenit da je vse v redu potem..pa itak bo treba kaj lastoročno podpisat najbrž.

Ni potrebe. Digitalni podpis je po zakonu ekvivalenten fizičnemu
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Ja e-sporočilo podpišeš s tvojim digitalnim certifikatom, ki pa mora biti zaupanja vreden (sigenca, poštarca ipd.). Zraven priložiš tudi morebitne priloge (izpolnjeni obrazci ipd.).

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.699
3.949
113
Ljubljana
hmpg.net
"Poslali so mi pošto da jim moram poslati poslano izjavo vlagatelja in kopijo osebnega dokumenta, ker so oni dolžni na podlagi zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorrizma po preteku petih let od zadnjega pregleda dokumenta ponovno preveriti podaktke o vlagatelju. (kar že dve leti nisem več)."
Vprašaj jih na podlagi katerega člena tega zakona, potrebujejo preverjanje (13. člen, ki govori o "ugotavljanje in preverjanje istovetnosti fizične osebe oziroma njenega zakonitega zastopnika, samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost" o tem ne govori. 8. člen, ki določa obveznost pregleda stranke tudi ne:
(1) Organizacija mora pod pogoji, ki jih določa ta zakon, opraviti pregled stranke v naslednjih primerih: 1. pri sklepanju poslovnega razmerja s stranko; 2. pri vsaki transakciji v vrednosti 15 000 eurov ali več, ne glede na to, ali poteka posamično ali z več transakcijami, ki so med seboj očitno povezane; 3. pri dvomu o verodostojnosti in ustreznosti predhodno dobljenih podatkov o stranki ali dejanskem lastniku stranke; 4. vedno kadar v zvezi s transakcijo ali stranko obstajajo razlogi za sum pranja denarja ali financiranja terorizma, ne glede na vrednost transakcije.)

Se pravi, če ti poslovno ne sodeluješ več z njimi, potem nimajo pravice zahtevati od tebe nič. V nobenem primeru pa nisi ti v prekršku (temveč kvečemu oni, ki so dolžni poročati).

Vem pa da je ta zakon eden od tistih, za katerega se skrivajo vse finančne institucije, ko hočejo od strank izvedeti številke gat.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ja e-sporočilo podpišeš s tvojim digitalnim certifikatom, ki pa mora biti zaupanja vreden (sigenca, poštarca ipd.). Zraven priložiš tudi morebitne priloge (izpolnjeni obrazci ipd.).

Tam za edavke mi je jasno...kako pa bi prek maila pa mi ni jasno
17758-icon_confused.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
Imaš v mejlih zgoraj običajno ali kje v nastavitvah opcijo ”podpis” ali kaj podobnega. Ne uporabljam še tega.
Zadnjič me je hotela Perspektiva nagniti, sedaj Ilirika. Bo treba v zakon sprejeti kazni za neupravičeno pridobivanje podatkov in to ne majhne.
Me zanima kaj mi bodo v mejl odgovorili. Sem pa prepričan da jim bo tudi ta tema prišla na uho.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.974
6.027
113
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:

Tam za edavke mi je jasno...kako pa bi prek maila pa mi ni jasno
17758-icon_confused.gif
http://office.microsoft.com/sl...A010099768.aspx
napišeš v wordu, podpišeš, priložiš datoteko k emailu

ali

http://www.sigen-ca.si/nav-S-MIME-ie.php

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Če nisi več stranka, jim pač piši, naj te izbrišejo iz svojih baz in sporočijo, da so to naredili.
odgovor
Citat:
Obrazec smo vam poslali četudi ne izkazujete več stanja v naših podskladih. Zakon od nas zahteva, da ponovno preverimo vse vlagatelje, pri katerih je od zadnje preveritve preteklo pet let ter so imeli v tem obdobju transakcije (vaša je bila izplačilo).
Kar zadeva brisanje iz naših evidenc pa vas obveščam, da to ne moremo narediti, saj zakon od nas zahteva, da trajno hranimo vse transakcije vlagateljev. Smo pa v evidencah označili, da ne želite več prejemati obvestil iz naše strani.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.699
3.949
113
Ljubljana
hmpg.net
Vprašaj jih na podlagi katerega člena tega zakona, potrebujejo preverjanje (13. člen, ki govori o "ugotavljanje in preverjanje istovetnosti fizične osebe oziroma njenega zakonitega zastopnika, samostojnega podjetnika posameznika in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost" o tem ne govori. 8. člen, ki določa obveznost pregleda stranke tudi ne:
(1) Organizacija mora pod pogoji, ki jih določa ta zakon, opraviti pregled stranke v naslednjih primerih: 1. pri sklepanju poslovnega razmerja s stranko; 2. pri vsaki transakciji v vrednosti 15 000 eurov ali več, ne glede na to, ali poteka posamično ali z več transakcijami, ki so med seboj očitno povezane; 3. pri dvomu o verodostojnosti in ustreznosti predhodno dobljenih podatkov o stranki ali dejanskem lastniku stranke; 4. vedno kadar v zvezi s transakcijo ali stranko obstajajo razlogi za sum pranja denarja ali financiranja terorizma, ne glede na vrednost transakcije.)

Se pravi, če ti poslovno ne sodeluješ več z njimi, potem nimajo pravice zahtevati od tebe nič. V nobenem primeru pa nisi ti v prekršku (temveč kvečemu oni, ki so dolžni poročati).

Vem pa da je ta zakon eden od tistih, za katerega se skrivajo vse finančne institucije, ko hočejo od strank izvedeti številke gat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
citiram dopis
Citat:
"ime DZUljubljana je dolžna na podlagi četrtega odstavka v povezavi s drugim in tretjim odstavkom 22. člena Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (UL RS 60/07 in 19/10) po preteku petih let od pristopa vlagatelja k pravilom upravljanja" ime sklada" oziroma po preteku petih let od zadnjega pregleda stranke ponovno preveriti podatke o vlagatelju s katerimi razpolaga v svojih evidencah. V ta namen vas prosim da izpolnete naslednjo izjavo in jo skupaj s fotokopijo veljavnega osebnega dokumenta najkasnje v 15 dneh vrnete na naš naslov....
22. člen 60/07 http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200760&stevilka=3206
Citat:
2.2.2.4 Spremljanje poslovnih aktivnosti

22. člen

(skrbno spremljanje poslovnih aktivnosti)

(1) Organizacija mora skrbno spremljati poslovne aktivnosti, ki jih stranka izvaja pri njej, s čimer se zagotovi poznavanje stranke, vključno z izvorom sredstev, s katerimi ta posluje. Spremljanje poslovnih aktivnosti, ki jih stranka izvaja pri organizaciji, vključuje:

- preverjanje skladnosti strankinega poslovanja s predvideno naravo in namenom poslovnega razmerja, ki ga je stranka sklenila pri organizaciji;

- spremljanje in preverjanje skladnosti strankinega poslovanja z njenim običajnim obsegom poslovanja;

- preverjanje in posodabljanje pridobljenih listin in podatkov o stranki, vključno z izvajanjem ponovnega letnega pregleda stranke v primerih, ki jih določa 23. člen tega zakona.

(2) Organizacija mora zagotoviti, da sta obseg oziroma pogostost izvajanja ukrepov iz prvega odstavka tega člena prilagojena tveganju pranja denarja ali financiranja terorizma, ki mu je organizacija izpostavljena pri opravljanju posameznega posla oziroma pri poslovanju s posamezno stranko. To tveganje organizacija določi na podlagi 6. člena tega zakona.
pa še 6 člen
Citat:
6. člen

(tveganje pranja denarja ali financiranja terorizma)

(1) Tveganje pranja denarja ali financiranja terorizma je tveganje, da bo stranka izrabila finančni sistem za pranje denarja ali financiranje terorizma, oziroma da bo neko poslovno razmerje, transakcija ali produkt, posredno ali neposredno, uporabljen za pranje denarja ali financiranje terorizma.

(2) Organizacija mora izdelati analizo tveganja in z njo določiti oceno tveganja posamezne skupine ali vrste stranke, poslovnega razmerja, produkta ali transakcije glede na možne zlorabe za pranje denarja ali financiranje terorizma.

(3) Analizo tveganja iz prejšnjega odstavka organizacija pripravi v skladu s smernicami, ki jih izda pristojni nadzorni organ iz 85. člena tega zakona v skladu s svojimi pooblastili.

(4) V zvezi s 4. točko prvega odstavka 33. člena tega zakona organizacija kot stranke, za katere ocenjuje, da predstavljajo neznatno tveganje za pranje denarja ali financiranje terorizma, lahko obravnava le osebe, ki izpolnjujejo pogoje, ki jih s pravilnikom določi minister oziroma ministrica, pristojna za finance, (v nadaljnjem besedilu: minister). Minister pri tem upošteva tehnična merila, ki jih v skladu s 40. členom direktive 2005/60/ES sprejme Evropska komisija, ter podatke urada in nadzornih organov v zvezi s tem.

(5) Analiza tveganja oziroma postopek določanja ocene tveganja iz drugega odstavka tega člena mora odražati specifičnost organizacije in njenega poslovanja (na primer velikost in sestavo organizacije, obseg in sestavo poslov, vrste strank, s katerimi posluje organizacija, vrste produktov, ki jih ponuja organizacija).

pa še sprememba 22. člena zakona v UL 19/10 http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201019&stevilka=808
Citat:
22. člen

(skrbno spremljanje poslovnih aktivnosti)

(1) Organizacija mora skrbno spremljati poslovne aktivnosti, ki jih stranka izvaja pri njej, s čimer se zagotovi poznavanje stranke, vključno z izvorom sredstev, s katerimi ta posluje. Spremljanje poslovnih aktivnosti, ki jih stranka izvaja pri organizaciji, vključuje:

– preverjanje skladnosti strankinega poslovanja s predvideno naravo in namenom poslovnega razmerja, ki ga je stranka sklenila pri organizaciji;

– spremljanje in preverjanje skladnosti strankinega poslovanja z njenim običajnim obsegom poslovanja;

– preverjanje in posodabljanje pridobljenih listin in podatkov o stranki.

(2) Za stranko, ki je pravna oseba, preverjanje in posodabljanje pridobljenih listin in podatkov iz prejšnjega odstavka obsega vsaj:

1. preverjanje podatkov o firmi, naslovu in sedežu pravne osebe;

2. preverjanje podatkov o osebnem imenu in stalnem ali začasnem prebivališču zakonitega zastopnika pravne osebe;

3. preverjanje podatkov o dejanskem lastniku pravne osebe;

4. preverjanje veljavnosti pooblastila iz tretjega odstavka 16. člena tega zakona;

5. ugotavljanje, ali je stranka postala tuja politično izpostavljena oseba v času trajanja poslovnega razmerja.

(3) Če opravlja transakcije iz prvega odstavka 8. člena tega zakona v imenu in za račun tuje pravne osebe njena podružnica, organizacija v okviru preverjanja in posodabljanja pridobljenih listin o stranki poleg podatkov iz prejšnjega odstavka pridobi tudi:

1. podatke o naslovu in sedežu podružnice tuje pravne osebe;

2. podatke o osebnem imenu in stalnem prebivališču zakonitega zastopnika podružnice tuje pravne osebe.

(4) Organizacija mora zagotoviti, da sta obseg oziroma pogostost izvajanja ukrepov iz prvega odstavka tega člena prilagojena tveganju pranja denarja ali financiranja terorizma, ki mu je organizacija izpostavljena pri opravljanju posameznega posla oziroma pri poslovanju s posamezno stranko. To tveganje organizacija določi na podlagi 6. člena tega zakona. Ne glede na navedeno mora organizacija zagotoviti, da se pridobljene listine in podatki o stranki posodobijo najmanj po preteku petih let od zadnjega pregleda stranke, če stranka pri organizaciji izvaja transakcije.«.

Me ima da bi naredil scan in poslal vprašanje pirc musarjevi
evil.gif

Nazadnje urejeno: