Posedovanje pištole/lovske puške

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Pa moraš potem ostati včlanjen v strelskem društvu in redno plačevati članarino ali po izdaji nabavnega dovoljenja noben to več ne gleda?

Ne. Tudi za nakup drugega ali naslednjega kosa ni več potrebno biti član društva, ko si enkrat že izpolnil pogoje za nakup.

Govorim iz prve roke - sem ravno prejšnji mesec po par letih kupil nekaj za dušo.. Odnesel vlogo na UE, dobil v parih dneh po pošti, referentko ni zanimalo članstvo, ko gre enkrat za drugi do sedmi kos ni nobenega problema. Ko imaš več kot 7 kosov greš še enkrat na preverbo.

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
Če ne obnoviš orožnega lista (šport), ker nisi član, ti ostane orožje samo v posesti in ga gledaš (največ kar je, da ga lahko čistiš)
Dovoljenje za posest pa je večno, da. Enako kot če podeduješ orožje, narediš zgolj teoretični in splošni del prakt. preizkusa in imaš za gledanje.
Druga zadeva pa je nabava streliva ...
Ja, ampak z dovoljenjem z a posest (če nisi več član kluba) vseeno lahko orožje prenašaš, npr. do strelišča, in tam streljaš z na strelišču kupljenim strelivom.
Če pa hočeš sam kupiti strelivo, pa rabiš zanj nabavno dovoljenje, oz. se (spet) vpisati v klub, plačati letno članarino itd...
Če imaš orožni list pa lahko strelivo prosto kupuješ kolikor hočeš, brez posebnega nabavnega dovoljenja zanj.
Kolikor se jaz spominjam je tam 2015 (bilo) tako(?).

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
656
27
28
Dravograd
Problem silobrana pri posesti je, da moraš imeti (vsaj pri športnem orožju) strelivo ločeno spravljeno od orožja. Zdaj pa sestavljaj skupaj medtem ko se "dogaja napad" - preden zložiš skupaj si ali potolčen ali pa si imel čas za marsikaj drugega (vključno z umikom) - pol si pa že blizu naklepa in precej daleč od silobrana... ajdi da pride Brejvik na strelišče pa strelja vse naokoli - silobran bp., doma kjer imaš ločeno hrambo pa nisem več prepričan, niti za prekoračenega...
8. člen

Za nošenje orožja se ne šteje, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin na način, da ne vznemirja ljudi, če ni s tem zakonom drugače določeno.

• Všeč mi je
Reactions: Zwergschnauzer

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
656
27
28
Dravograd
Ne. Tudi za nakup drugega ali naslednjega kosa ni več potrebno biti član društva, ko si enkrat že izpolnil pogoje za nakup.

Govorim iz prve roke - sem ravno prejšnji mesec po par letih kupil nekaj za dušo.. Odnesel vlogo na UE, dobil v parih dneh po pošti, referentko ni zanimalo članstvo, ko gre enkrat za drugi do sedmi kos ni nobenega problema. Ko imaš več kot 7 kosov greš še enkrat na preverbo.
59. člen

Lovska ali strelska organizacija mora v 30 dneh sporočiti pristojnemu organu vsako prenehanje članstva v organizaciji.

Pristojni organ odvzame posamezniku, ki mu je prenehalo članstvo v lovski ali strelski organizaciji, orožni list za lovsko ali športno orožje, razen če se je vključil v drugo lovsko ali strelsko organizacijo.

Na prošnjo posameznika iz prejšnjega odstavka lahko pristojni organ izda dovoljenje za posest takega orožja. Dovoljenje za posest lovskega orožja se ne izda posamezniku, ki mu je prenehalo članstvo v lovski organizaciji, ker ni opravil lovskega izpita.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
Problem silobrana pri posesti je, da moraš imeti (vsaj pri športnem orožju) strelivo ločeno spravljeno od orožja. Zdaj pa sestavljaj skupaj medtem ko se "dogaja napad" - preden zložiš skupaj si ali potolčen ali pa si imel čas za marsikaj drugega (vključno z umikom) - pol si pa že blizu naklepa in precej daleč od silobrana... ajdi da pride Brejvik na strelišče pa strelja vse naokoli - silobran bp., doma kjer imaš ločeno hrambo pa nisem več prepričan, niti za prekoračenega...

25. člen

Hramba orožja – posameznik

Posameznik mora orožje, ki ga ima v posesti, hraniti tako, da ne pride v roke neupravičeni osebi.

Orožje se mora hraniti zaklenjeno in sicer ločeno od streliva, razen če sta orožje in strelivo shranjena v ognjevarni omari, sefu ali v posebej zavarovanem prostoru.

------------
problema ni, če prebereš zakon :) in imaš sef, na kodo
1,2,3 odprto in si že naložen...

vaja dela mojstra

19. jul 2007
2.841
1.566
113
25. člen

Hramba orožja – posameznik
Posameznik mora orožje, ki ga ima v posesti, hraniti tako, da ne pride v roke neupravičeni osebi.
Orožje se mora hraniti zaklenjeno in sicer ločeno od streliva, razen če sta orožje in strelivo shranjena v ognjevarni omari, sefu ali v posebej zavarovanem prostoru.

Zakon o orožju (ZOro-1)
7.člen, 8 alineja

Strelivo je ločeno od orožja, ko je izpraznjen bobnič ali ležišče naboja v cevi in je prazen nabojnik, v primeru polnega nabojnika pa je ta izvlečen, strelivo oziroma nabojnik s strelivom pa se fizično ne dotika orožja.

V ljudskem jeziku: orožja ne smeš hraniti nabitega (razen v primeru ognjevarne omare, takrat ga po zakonu celo lahko), ne pa pomeni to, da morata biti orožje in strelivo v dveh ločenih sefih.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
Ja, ampak z dovoljenjem z a posest (če nisi več član kluba) vseeno lahko orožje prenašaš, npr. do strelišča, in tam streljaš z na strelišču kupljenim strelivom.
Če pa hočeš sam kupiti strelivo, pa rabiš zanj nabavno dovoljenje, oz. se (spet) vpisati v klub, plačati letno članarino itd...
Če imaš orožni list pa lahko strelivo prosto kupuješ kolikor hočeš, brez posebnega nabavnega dovoljenja zanj.
Kolikor se jaz spominjam je tam 2015 (bilo) tako(?).
na strelišču ne moreš kupit streliva
Zakon o orožju (ZOro-1)
7.člen, 8 alineja

Strelivo je ločeno od orožja, ko je izpraznjen bobnič ali ležišče naboja v cevi in je prazen nabojnik, v primeru polnega nabojnika pa je ta izvlečen, strelivo oziroma nabojnik s strelivom pa se fizično ne dotika orožja.

V ljudskem jeziku: orožja ne smeš hraniti nabitega (razen v primeru ognjevarne omare, takrat ga po zakonu celo lahko), ne pa pomeni to, da morata biti orožje in strelivo v dveh ločenih sefih.
25. člena nisi prebral. Poleg maš metke v sefu in naloadaš... vaja dela mojstra.

Ni bilo govora, da imaš nabito, a to je stvar treninga, jao.

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.991
-532
48
Valparaiso
v primeru polnega nabojnika pa je ta izvlečen, strelivo oziroma nabojnik s strelivom pa se fizično ne dotika orožja.

Saj si že tudi sam napisal. Napolnjen nabojnik imaš poleg orožja v sefu, en mm proč, da se ne dotika.

19. jul 2007
2.841
1.566
113
v primeru polnega nabojnika pa je ta izvlečen, strelivo oziroma nabojnik s strelivom pa se fizično ne dotika orožja.

Saj si že tudi sam napisal. Napolnjen nabojnik imaš poleg orožja v sefu, en mm proč, da se ne dotika.
Saj moj komentar ni bil nasprotovanje tvojemu tekstu, amapk samo dodatno pojasnilo cenjenim bralcem (in bralkam) Alterja, kaj v realnosti pomeni zakonska dikcija "naboji ločeno od orožja" - napolnjen nabojnik imaš poleg orožja v sefu, in je en 1 mm dovolj, da je zakonskemu določilu zadoščeno (in v primeru zaklenjene ognjevarne omare celo to ni potrebno).

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.222
3.626
113
na strelišču ne moreš kupit streliva
Lahko - poglej na cenik strelišča:
https://www.sport-ljubljana.si/Ceniki/
stre.JPG

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
59. člen

Lovska ali strelska organizacija mora v 30 dneh sporočiti pristojnemu organu vsako prenehanje članstva v organizaciji.

Pristojni organ odvzame posamezniku, ki mu je prenehalo članstvo v lovski ali strelski organizaciji, orožni list za lovsko ali športno orožje, razen če se je vključil v drugo lovsko ali strelsko organizacijo.

Na prošnjo posameznika iz prejšnjega odstavka lahko pristojni organ izda dovoljenje za posest takega orožja. Dovoljenje za posest lovskega orožja se ne izda posamezniku, ki mu je prenehalo članstvo v lovski organizaciji, ker ni opravil lovskega izpita.

Nisem lovec, niti ni šlo na OL.

19. jul 2007
2.841
1.566
113

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Ja, vendar pa potrebuješ nabavno dovoljenje za naboje v primeru dovoljenja za posest (ali pa orožni list), takisto kot bi šel v trgovino po naboje.

Ni pa to mišljeno, da lahko nakupiš naboje brez papirjev, če le prisežeš (častno Titovo), da boš vse postrelil na samem strelišču.
Hja, greš na strelišče, rentaš pištolo, kupiš strelivo, pa ga pač nekaj daš na koncu v žep.
Še nikoli me nihče ni vprašal, ali sem vse, kar sem kupil, tudi postreljal ...

19. jul 2007
2.841
1.566
113
Hja, greš na strelišče, rentaš pištolo, kupiš strelivo, pa ga pač nekaj daš na koncu v žep.
Še nikoli me nihče ni vprašal, ali sem vse, kar sem kupil, tudi postreljal ...
Če pustimo hja ob strani in strogo formalno pogledamo:
- v primeru, da nimaš lastnih papirjev, itak nisi ti kupil* streliva, ampak je strelivo kupila pooblaščena oseba, ki ti je prepustila orožje.

56. člen Izvajanje streljanja
2. Posameznik, ki ne izpolnjuje pogoja iz prejšnjega odstavka, lahko izvaja streljanje le pod nadzorom upravljalca strelišča ali pooblaščenega delavca strelišča.

5. Minister, pristojen za notranje zadeve, predpiše podrobnejše predpise o redu na strelišču in drugih pogojih streljanja.

Če si ti nesel strelivo v žepu domov, je pravno gledano isto, kot da gre en lovec legalno kupit strelivo zase in ga za vogalom da tebi (kar je seveda nezakonito)

*s kupit ne mislim dati denarja, ker mi je jasno, da si ti dal denar

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.725
6.733
113
pri taščici
Upam da nimate "stirinajstletnikov " doma tisti ki imate doma orozje in strelivo in piznate nacine kako se jih "pravilno" hrani.
Ce se ze vam ored ocmi ne pojavi vlomilec z nozem na ženi, je nevarnost da otrok koga najde "z nozem" .

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Če pustimo hja ob strani in strogo formalno pogledamo:
- v primeru, da nimaš lastnih papirjev, itak nisi ti kupil* streliva, ampak je strelivo kupila pooblaščena oseba, ki ti je prepustila orožje.

56. člen Izvajanje streljanja
2. Posameznik, ki ne izpolnjuje pogoja iz prejšnjega odstavka, lahko izvaja streljanje le pod nadzorom upravljalca strelišča ali pooblaščenega delavca strelišča.

5. Minister, pristojen za notranje zadeve, predpiše podrobnejše predpise o redu na strelišču in drugih pogojih streljanja.

Če si ti nesel strelivo v žepu domov, je pravno gledano isto, kot da gre en lovec legalno kupit strelivo zase in ga za vogalom da tebi (kar je seveda nezakonito)

*s kupit ne mislim dati denarja, ker mi je jasno, da si ti dal denar
Skratka, pooblaščeni delavec bi mi moral pod prste gledat ves čas, da ne bom kaj dal v žep? Oz. bi ga on naj..., če bi mi recimo nek inšpektor ob izhodu spraznil žepe in našel strelivo? Ker seveda nihče stalno ne gleda in ne šteje, pa ko pridejo 3 pa vsak recimo vzame 50 ali 100 nabojev, bi bilo to malo težko spremljat. Malo je to predpis zaradi predpisa, ne?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Avstrijci imajo normalno rešeno...

1683229958611.png

Ko so posončeni hodili... se je to vse razprodalo. Mislim, da taka gre v to C kategorijo.
1683230284284.png

1683230313219.png

Pa še lepa.... :)

RoMeX

Guru
20. feb 2008
2.279
764
113
Pri nas je to C1. Še navadne devetke so zjebali, mi je zadnjic referentka na UE predrkala iz B7 na B5B. Totalni nesmisel.. no vsaj prekategorizacije ni blo treba plačat, drugač ti židi na UE itak lupijo na vsakem vogalu..