Popravek za premajhne črke na Garminovi tipkovnici

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Vedno mi je šlo na živce, ker so bile črke na Garminovi tipkovnici izjemno majhne in z normalnimi delavskimi prsti praktično nisem mogel tipkati.

Če sem izbral angleško tipkovnico je zaradi manj črk v njihovi abecedi krepko večja posamezna črka na tipkovnici vendar pa ni č,ž,š, kar mi pa spet ni bilo všeč.

Sedaj sem se malo igral in posodobil našo tipkovnico, tako, da sem izločil Æ in Ð(če jih kdo rabi jih itak enostavno nadomesti s C in D) ter s tem pridobil dodaten prostor in tako so sedaj posamezne črke na naši tipkovnici občutno večje.

Če si kdo želi to tipkovnico z večjimi tipkami naj si naloži v Garmina v mapo Keybords to datoteko, ki jo prilagam spodaj v prilogi oz. še bolje kar tu: http://file.si/public/viewset/12230

Nato si za vsak slučaj naredite varnostno kopijo stare tipkovnice in sicer tako, da v Garminu v mapi Keybords preimenuite datoteko sl_SI.kbd v recimo sl_SI.kbdrezerva

To mojo novo datoteko http://file.si/public/viewset/12230 pa preimenujte iz sl_SI.doc v sl_SI.kbd

Meni se vsekakor zdi uporabno, ker so črke sploh na ABCČD tipkovnici(QWERTZ tipkovnico spremenite tako, da kliknete orodja>nastavitve>sistem>razporeditev tipkovnice) vsaj za 20% večje in jih je mnogo lažje tipkat, kot prej.

Upam, da sem še komu s tem pomagal in se nisem dve urci zafrkaval samo zase.

Lep pozdrav.

Priponke

• 931407-sl_SI.txt
    28,6 KB · Ogledi: 332
Nazadnje urejeno:

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Vsekakor uporabniki moramo cenit vsakršno delo ali nasvet, kateri nam pripomore a kljub vsemu, ti bom "izdal" nasvet katerega jaz uporabljam. Namreč vsak mislim da poseduje kakšen svinčnik z radirko in le ta je zelo priročna za tipkanje, vsaj jaz uporabljam tole.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Tudi sam doma precej uporabljam nek specialni plastični svinčnik za tipkanje po Garminu ampak žal Garmin nima prostorčka kamor bi ga lahko priročno shranil in imel vedno s seboj, zato običajno pri roki nimamo ničesar in je treba uporabljat prste.

Tipka po tipkovnici se sicer dokaj malo in se za silo da tipkati tudi s prsti-sploh angleška tipkovnica je zakon, ker ima res ogromne črke, ker nima ščžæđ in je potem več prostora za ostale črke.

Meni je šlo blazno na živce, da je bilo v spodnji četrti vrstici (pri ABCČD načinu) brez potrebe praznega prostora za tri črke in sem šel raziskovat kako bi lahko iz naše tipkovnice zbrisal æđ ter s tem ostale črke čimbolj povečal.

Zadevo sem dokaj hitro poštudiral in jo popravil in sedaj mi je tipkovnica občutno boljša in se res mnogo lažje tipka precej večje črke.

Za to novo tipkovnico je treba samo zamenjat obstoječo datoteko sl_SI.kbd s to, ki jo dobite tu: http://file.si/public/viewset/12230 ter jo nato poimenovati iz .doc v .kbd in zadeva je rešena.

Ne samo s prsti tudi s svinčnikom bo potem še lažje tipkat, ker posamezne črke niso tako zelo stisnjene skupaj.

Lp

TKJJ

Pripravnik
28. nov 2009
316
0
16
Maribor
Datoteko sem si nalozil na racunalnik. Sedaj pa je nastal problem. Na Nuvi 765 ne najdem mape Keybords in tudi datoteke z imenom sl_SI.kbd ni na Nuviju.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
To ima verjetno serija 1xxx ?!
17758-icon_confused.gif

Avtor bi lahko pripisal informacije sporočilu, na kateri napravi je testiral...
rolleyes-1.gif

vide

Pripravnik
10. avg 2008
240
10
18
Cerkno
Meni se datoteka odpre kot Word dokument . Kako pretvorit v pravo datoteko da bo delovalo na Garminu 1300 ?

LP Vide

TKJJ

Pripravnik
28. nov 2009
316
0
16
Maribor
Te datoteke ne odpiraj. Prekopiraj jo na Garmina in ji spremeni samo koncnico kot je napisana. To je vse.

vide

Pripravnik
10. avg 2008
240
10
18
Cerkno
Je ne odpiram , samo prekopiram in preimenujem vendar je kot Word dokument ostale pa so kbd datoteka.

jriznar

Pripravnik
2. jun 2008
146
2
18
Ptuj
Citat:
Uporabnik vide pravi:
Je ne odpiram , samo prekopiram in preimenujem vendar je kot Word dokument ostale pa so kbd datoteka.

potem je nisi pravilno preimonoval
pravilno je sl_SI.kbd

TKJJ

Pripravnik
28. nov 2009
316
0
16
Maribor
Datoteko, ki je na Garminu sl_SI.kbd preimenuj v sl_SI.kbdrezerva, nato skopiraj iz racunalnika v Garmin datoteko sl_SI.doc in jo preimenuj v sl_SI.kbd. To je vse, tako je tudi napisano nekaj vrstic vise.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
To je zato, ker ne gledaš cele datoteke z končnicami. Ti jo sicer preimenuješ, vendar je zadaj skrita končnica DOC.
Nastavi si pogled celotnih datotek brez skrivanja znanih končnic!

Po moji ti vidiš samo sl_SI in temu si dodal .kbd. V resnici imaš sedaj datoteko sl_SI.kbd.doc
Pač mikromehko mišljenje, kako "olajšati" delo uporabnikom... Jebiga...

vide

Pripravnik
10. avg 2008
240
10
18
Cerkno
Fantje hvala . Problem je bil res v skriti končnici . Res ne obvladam vsega v računalniku , zato pride včasih do takih vprašanj ki pa reši problem .

LP vide

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Pozabil sem napisati, da sem to stestiral na Garminu 1300 in 1350T, verjetno je tipkovnica uporabna le za vse Garmine 1***

S poimenovanjem .doc ali pa .txt pa moram žal brez potrebe komplicirati, ker žal prav nikamor na internet nisem uspel naložiti datoteke s končnico.kbd

Vsi, ki imajo Visto ali pa sedmico bodo najbrž imeli probleme, ker winsi privzeto zbrišejo končnico(na kar sem sam izjemno alergičen in ob prvem zagonu raziskovalca spremenim, da izpisuje tudi končnico).

Če pa kdo ve za kakšno stran, kamor je možno enostavno naložiti tudi neznane vrste datotek s končnico .kbd naj mi pa sporoči in jo naložim še tja.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik vide pravi:
Fantje hvala . Problem je bil res v skriti končnici . Res ne obvladam vsega v računalniku , zato pride včasih do takih vprašanj ki pa reši problem .

LP vide

Lepo, da ti je uspelo.

Ti je tipkovnica sedaj kaj bolj všeč kot prej?

kurjac

Pripravnik
14. sep 2008
66
0
6
NM
Widowsi privzeto ne zbrišejo končnico ampak jo skrijejo. To lako trdim za Xp in W7. To je itak prva stvar ob novi namestitvi sistema, da odkljukaš "Skrij pripone za znanie vrste datotek in dodatno še vklopiš Pokaži skrite datoteke, mape in pogone"

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
Vsekakor uporabniki moramo cenit vsakršno delo ali nasvet, kateri nam pripomore a kljub vsemu, ti bom "izdal" nasvet katerega jaz uporabljam. Namreč vsak mislim da poseduje kakšen svinčnik z radirko in le ta je zelo priročna za tipkanje, vsaj jaz uporabljam tole.

Zakaj le, bi se sploh matral s svinčnikom z radirko, če se da lepo povečat "tipke" in se potem z lahkoto tipka tudi s prsti.

Vseskozi nositi s seboj svinčnik bi bilo zelo nepraktično.

Jaz sem si naložil to mojo tipkovnico in nato še nastavil na ABCČDE(orodja>nastavitve>sistem>tipkovnica).
Tu so tipke res velike in se da z lahkoto tipkat s prsti-(pa še to bi lahko precej povečal, če bi odstranil še tri znake(dva sta višek, odstraniti bi moral recimo še Č(ki ga itak ne rabiš saj ga nadomestiš s C) in potem bi bila tipkovnica pa res ogromna).

Lp

Nazadnje urejeno:

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Novo, še malo izboljšano verzijo tipkovnice imate naloženo tu:

http://file.si/public/viewset/30687

Preverjeno dela na modelih 1xxx.

Narediti morate vse enako kot prvič-potegnete jo iz interneta nato pa preimenujete iz .doc v .kbd ter jo zamenjate v Garminu v mapi Keyboards.
Pa staro datoteko si najprej nekam shranite za vsak slučaj, če vam nova ne bo všeč.

V načinu ABCČDE je izjemno uporabna tudi za tiste, ki slabše vidijo saj sem naredil tako, da v tem načinu sploh ni malih črk(iz privzetega načina QWERTZ se spremeni s pritiskom na orodja>nastavitve>sistem>tipkovnica).

Če ima kdo še kakšno željo pa naj sporoči.

Lp

Nazadnje urejeno: