Ponovno nesreča slovenskega alpinista

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Misliš, da res pretiravam?
grin1.gif

Jest sem samo proti temu, da se ljudi obeša na prangerje (z nekimi oznakami "egoist" in podobno), čeprav javnost hkrati nič o tem ne ve, ker se jim še na vaški grič ne ljubi hoditi....
wink-1.gif

Pa prosim, da tega mojega mnenja ne jemlješ kot osebni napad, ker to ni...
wink-1.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
S to razliko, da lahko tiste nesreče pripišemo nevednosti, teli pa dobro vejo v kaj se spuščajo, vsaj upam da se.

fam.jpg

Tale se je pred kratkim ubil v gorah, naj mi kdo razloži kako je lahko ljubezen do gora močnejša od ljubezni do lastnih otrok? Kdo bo bolj zamorjen, oče ki bi se odpovedal plezanju, ali 3 majhni otroci, ki so ostali brez njega?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ne vidim posebne olajševalne okoliščine, če se nekdo ubije, ker je neveden.
Otroci so na istem, kaj ne?

Da se popravim - veliko bolj neumno je, če se nekdo ubije zato, ker se spušča v stvari, ki jih sploh ne pozna...
smirk-1.gif

Vsaj če človek primerja "plaz ga je odnesel v gorah" vs. "umrl od zastupitve s CO2 v lastni kleti"....

Drugače ti pa ne znam povedat, kdo bo bolj zamorjen - znanost še ni dovolj napredovala, da bi lahko preverili oba možna scenarija...
(Lahko ti pa kontra nalepim nekaj kičastih slik iz včerajšnjih Trenj - samih zadovoljnih otrok, ko so končno prišli do svojega šusa. In vsi imajo starše...).

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ne da se mi brat cele teme, dodal bi samo komentar....

...ti alpinisti so mi vsi čisti butli.
Vsakega je škoda, definitivno, samo, da gre pa plezat in se ZAVEDNO podaja v nevarnost, potem ga morajo pa drugi reševati iz dreka (Tomaž Humar in podobni), ali pa da zapustijo otroke za sabo kot je ta Miha... ...ej meni za takim človekom ni nič žal. Sam je vedel v kaj se podaja, sam si je kriv.
Žal mi je za njegovo ženo, otroke in sorodnike. Pa za tistimi ki so ga šli reševat in so riskirali svoje življenje.

Pa še tole: Jaz bi zahteval, da si morajo za 75% stroškov reševanja in zdravljenja vsi ekstremni športniki plačati sami. Bi mogoče potem kaj več denarja ostalo za kak onkološki inštitut in podobno.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Zakaj se pa ti z letenjem ukvarjaš? Ker grem stavit, da to ni tvoja poglavitna pridobitna dejavnost. In kdo bo kril tvojo rit, ko se bo tebi kakšna neumnost pripetila?

Kako lahko je bit pameten, ko gre za nekoga drugega. Pri čemer je najbolj zanimivo, da ta osebek ni nikomur storil ničesar žalega, še več, bil je vodnik psa za reševanje.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Letalo je kasko zavarovano tako da so stroški reševanja kriti s strani zavarovalnice, kar se pa tiče moje zdravljenja mi je pa vseeno četudi me pustijo tam
wink-1.gif

Sploh pa, od kdaj je letenje ekstremni šport? (če izvzamem akrobatsko letenje, zmajarje in neka amaterska ultralahka letala)

Je že kaj razvidno od kod je šel denar za reševanje Tomaža Humarja? Kdo je angažiral Pakistance in koliko časa so jih morali prepričevati da so šli? Bolj me zanima na kakšen način so jih motivirali?

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ti resno misliš, da alpinisti ne plačujejo zavarovanja iz svojega žepa (kot npr. ti plačaš svoj kasko).

In da tam rešuje in plačuje "Vzajemna"?
hysterical-1.gif

BTW Slovenska država pomaga pri transportu vsakega svojega trupla. Tudi tvojega. Pa je vseeno, kaj so bili razlogi tvojega odhoda v večna lovišča (glupavost na cesti, udarec meteorita v glavo ali mafijskih obračun)...

Še to - mislim, da Mihe ni nihče spraševal, ali njegovo truplo vozijo domov ali ne. Kot tudi tebe tistega dne nihče ne bo spraševal, ali se te "postrga" s tal ali ne...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Čeprav je tebi vseeno, če te gor pustijo, ti je najbrž jasno, da se to ne bo zgodilo. Kdo bo pa te stroške nosil? Pa še to: to, kar je Miha počel na zadnji odpravi, je bilo zanj vse prej kot ekstremno. Žal je imel smolo, da ga je očitno presenetila višinska bolezen, katere, če nisi zdravnik, ni vedno najbolj enostavno prepoznati. Ironija je, da je Miha umrl na višini dobrih 6000m, kar se v alpinističnih krogih smatra za varno višino. Vendar mu je očitno vzpon na osemtisočak pustil pogubne posledice.

Ponavadi se alpinisti ob odhodu na odpravo zavarujejo za primer reševanja in v večini primerov se stroški pokrivajo iz tega reševanja.

Zakaj letiš, te pa sprašujem zato, ker je to popolnoma analogno vprašanju, zakaj nekdo rine na goro, pa ne nujno preko ekstremno zahtevne smeri.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Ne pravim da plačuje Vzajemna, pravim da je takrat plačeval Drnovšek ki je neverjetno urgiral v Pakistan kot da bi se šlo za Kučana ali pa Pahorja.

Tomaž Humar ni bil truplo.
Sploh pa, trupla v glavnem pustijo v Himalaji ker bi iskanje bilo predrago, za nekega živega tepca ki bo čez nekaj časa spet poskušal zlesti na ta hrib mu bodo pa takoj odobrili reševanje in plačilo stroškov.

Če mi pokažeš da je Tomaž Humar sam plačal tisto reševanje IN zdravljenje vseh zamrznjenih-odmrlih prstov na nogi (ali pa da je plačal vsaj njegov sponzor), z veseljem vzamem vse besede nazaj. Ker v tem primeru sem zelo vesel da imamo tako urejeno kot praviš da je.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Banalno povedano - bi se folk res še leta ukvarjal z nesrečo pod Pontom d Alma, če se tam ne bi razlupala princesa diana?

Misliš, da se folk za vse alpiniste enako angažira?

Potem si pa (še vedno) silno naiven...
smirk-1.gif

(nehaj tako viseti na tem Humar primeru, ker je daleč od tipičnega...).

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Čeprav je tebi vseeno, če te gor pustijo, ti je najbrž jasno, da se to ne bo zgodilo. Kdo bo pa te stroške nosil? Pa še to: to, kar je Miha počel na zadnji odpravi, je bilo zanj vse prej kot ekstremno. Žal je imel smolo, da ga je očitno presenetila višinska bolezen, katere, če nisi zdravnik, ni vedno najbolj enostavno prepoznati. Ironija je, da je Miha umrl na višini dobrih 6000m, kar se v alpinističnih krogih smatra za varno višino. Vendar mu je očitno vzpon na osemtisočak pustil pogubne posledice.

Ne govorim samo za Miha, govorim o vseh teh ekstremnih alpinistih.

Sploh pa dobrih 6000m ni "varna višina" ker je človek lahko "pijan" zaradi redkega zraka že pri 4000-4500m. On je pa prihajal iz 8200m.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Višini nad 8000m pravico cona smrti, ker je zrak tam tako redek, da se človek navkljub počutki ne regenerira (se pravi, da v bistvu umira na obroke). Že nekaj sto metrov nižje je gostota zraka dovolj velika, da človekovemu telesu ne pomanjkanje ne škoduje več tako zelo. Kako pa posameznik prenaša redek zrak, je druga zgodba. Alpinisti ponavadi obvladajo postopek aklimatizacije in ko so primerno aklimatizirani, zanje bivanje na višini dobrih 6000m ne predstavlja posebne težave.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Sploh pa, od kdaj je letenje ekstremni šport? (če izvzamem akrobatsko letenje, zmajarje in neka amaterska ultralahka letala)

V skladu z ameriško študijo sodijo piloti med tri najbolj smrtonosne poklice...

Ne, nobenega ekstremizma ni tu, res ne...
smirk-1.gif

(a ne bi raje te svoje teze prej, pred samim pisanjem, preveril pri kakšni zavarovalnici...
grims-1.gif
).

http://www.tessco.com/yts/resourcecenter/pdfs/tower_dangers.pdf

Enjoy!
zmaga.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.568
1.091
113
Titograd
@Spirit: Treniran športnik zdrži malo več kot nedeljski plezalec. Sicer pa vsak plezalec vplača denar za primer reševanja, nekje 6000 € in gor. Tvoje izjave torej niso na mestu ker pač stvari ne poznaš.

Pa tudi, mislim d aje on ves čas vedel v kaj se podaja in da je vedno v smrtni nevarnosti. Kaj ga žene v to- in tudi kaj žene ostale alpiniste- ne vem. So pač drug svet ljudi in jih ne razumem da se v to podajajo. To je vse kar lahko rečem.

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Ne da se mi brat cele teme, dodal bi samo komentar....

...ti alpinisti so mi vsi čisti butli.
Vsakega je škoda, definitivno, samo, da gre pa plezat in se ZAVEDNO podaja v nevarnost, potem ga morajo pa drugi reševati iz dreka (Tomaž Humar in podobni), ali pa da zapustijo otroke za sabo kot je ta Miha... ...ej meni za takim človekom ni nič žal. Sam je vedel v kaj se podaja, sam si je kriv.
Žal mi je za njegovo ženo, otroke in sorodnike. Pa za tistimi ki so ga šli reševat in so riskirali svoje življenje.

Pa še tole: Jaz bi zahteval, da si morajo za 75% stroškov reševanja in zdravljenja vsi ekstremni športniki plačati sami. Bi mogoče potem kaj več denarja ostalo za kak onkološki inštitut in podobno.

podpsi pod tole...

ko se motorist razbije si je sam kriv, ko alpinist pade nekam iz gore je pa katastrofa.... če bi bil doma mu ne bi bilo nič.. tako pa..

sožalje svojcem...