US-05 ima itak nevtralen profil tako da boš opazil manj sprememb kot pri S-04 kjer je estrov in posledično arome/okusa več.
Zakaj bi imel kvas različen okus po reuporabi sta tako na pamet dve opciji:
1. kvas je mutiral in spremenil svoje primarne lastnosti
2. drugačen način uporabe kvasa spremeni lastnosti piva
Pod opcijo 1. je mišljeno da kvas v eni generaciji spremeni lastnosti zelo občutno, kar je načeloma posledica tega da je kvas podvržen neustreznemu okolju (lahko gre za šokiranje ali pa prav nasprotno zelo ugodno okolje). Tako bi recimo zelo nizke ali zelo visoke temperature fermentacije lahko imele za posledico mutacije ki se pokažejo v naslednji generaciji. Ena od opcij za mutacijo je tudi pretirano množenje, to je posledica premajhnega pitching rateja. Če daš premalo kvasa bo v okolju bogatim s kisikom opravil veliko več množitev kot pa če ga dodaš dovolj, s tem se potencial za mutacije poveča.
Opcija 2. je drugačna uporaba kvasa. Na hitro mi pride na pamet recimo pitch rate, če prvo pivo delaš iz kvasa iz vrečke in uporabiš premalo kvasa = underpitching (recimo 1 vrečka na 25l), v naslednji rundi pa pobereš usedlino in zagotoviš ustrezno dozo (ali mogoče celo overpitchaš) se bo to (lahko) poznalo na profilu piva. Sploh pri pivih kjer je kvas eden od pomembnih elementov okusa/arome se zna ta razlika opazit. Lag čas ti pove največ o "primerljivosti" doziranja, če ti je eno pivo začelo vret po 24h drugo pa po 4h je tole recimo tista razlika med dozo in čisti možno je da je prvo pivo underpitchano in zato nima "pravega" karakterja, medtem ko tisto kjer je kvasa več je dejansko bolj "pravo" (S-04 pri underpitchanju dejansko proizvede več estrov, s tem da so bolj v stilu nezaželenih recimo "hruška").
Pa uporaba kvasa ki je zelo agresiven (S-04) po 4h tednih pomeni da dejansko uporabljaš 3 tedne+ star kvas. To je že lahko problematično. US-05 je bolj počasne sorte in dejansko ostaja aktiven dalj časa tako da je tudi pri repitchingu bolj svež.
Sam uporabljam kvas vedno iz primarca, tako da načeloma uporabim kvas od začetka fermentacije v roku 2h tednov. nisem opazil kakšen razlike, je pa tudi res da ne delam ponavadi "kopije" piva od prej ampak čisto nekaj drugega in bi take fenomene itak težko opazil če ne bi bilo ravno konkretno drugače.