Polosovina - Koliko "lufta" lahko ima ?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Torej za koliko se lahko premika polosovina pri avtomobilu ?
Avto je na dvigalu in če primem z roko polosovino jo lahko malo migam. Sedaj me zanima koliko je še v tolerancah to ?
Avto je Polo 1995

Lp
Andrej

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
A slišiš ropotanje med vožnjo (posebej v ovinkih)? Ko mi začne ropotat, se začnem počas pripravljat na menjavo...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
A slišiš ropotanje med vožnjo (posebej v ovinkih)? Ko mi začne ropotat, se začnem počas pripravljat na menjavo...

V bistvu mi trese celo vozilo in sumim daje to posledica tega "lufta" v polosovinah. Homokinetični zglob je bil menjan in od tega dogodka se mi zdi da se to dogaja da mi trese vozilo...

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Zaradi polosovine se avto po moje ne bi smel pretirano trest... V študentskih letih sem na enem avtu pustil zanič polosovino gor do poteka registracije. Avto se ni nič tresu. Je pa tudi res da tisto ni šlo več kot 130 km/h. Ropotal pa je tako močno da so vsi mimoidoči to dobro slišal
smile-1.gif
Jest bi na tvojem mestu mal preveril platišča in pa zadnjo premo.... Sicer pa - ali se trese nonstop ali pa se morda po presegu določene hitrosti stvar umiri?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik krentip pravi:
Zaradi polosovine se avto po moje ne bi smel pretirano trest... V študentskih letih sem na enem avtu pustil zanič polosovino gor do poteka registracije. Avto se ni nič tresu. Je pa tudi res da tisto ni šlo več kot 130 km/h. Ropotal pa je tako močno da so vsi mimoidoči to dobro slišal
smile-1.gif
Jest bi na tvojem mestu mal preveril platišča in pa zadnjo premo.... Sicer pa - ali se trese nonstop ali pa se morda po presegu določene hitrosti stvar umiri?

Z Zimskimi se pri 140 stvar umiri, Letne z alu sem danes dal na popravilo tako da ne vem če je isto. Drugače pa se začenja že pri nizkih hitrostih.
Zadnjo premo ? Saj tam ne moreš nič nastavljat.
Lite felne pa sem ravno danes nazaj dobil iz "popravila" Ena je bila malo zvita, vse pa narobe scentrirane s po cca 80+g na felno (14).
Samo je z zimskimi čisto isto tresenje kot z letnimi, Tako da to po moje niso gume in platišča...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Meni je mehanik rekel že pred dvema servisoma ( cca 30kkm), da ima polosovina ( je to pravi izraz ? ) malo lufta. Mi je pokazal.

Malo trese enkrat pri 70kmh, enkrat pri 90, kolikor se spomne. Pa je še vse ok. Bom pa menjal, ko bo zadeva dejansko moteča ( ko speljuješ itn...)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Evo danes sem montiral gume in alu felne ki sem jih včeraj dobil s popravila. Pred tem sem imel na kolesu povprečno 100g+ uteži, sedaj je okoli 25g povprečje na kolo.
Prej se je pri 120+ volan tresel da je bilo veselje (volan si lahko premikal 1cm desno in 1cm v levo brez da bi spreminjal smer vozila). Bil je občutek kot da volan nebi bil povezan z kolesi skratka zelo neprijetno. Sedaj je volan tudi pri višji hitrosti odziven in miren. Malo tresenje se sicer pojavlja ampak to je baje od homokinetičnega zgloba, ki se mora "uležt". Isto tresenje se je pojavljalo tudi zdaj ko sem imel zimske gume gor. Saj sem jih imel montirane zaradi popravila letnih na alu felnah.

Glede popravila alu feln pa so bile vse gume napačno zmontirane in napačno uravnotežene. S tem da je bila samo 1 felna malo zvita pa še to nič kritičnega, a sem se vendar odločil za ravnanje. Poleg so mi naredili še 4 nove distančnike, ker so bili stari preveč izrabljeni/neprimerni.

Po koncu vsega samo rečem kapo dol mojstru, ki mi je popravil/uravnotežil kolesa. Saj sta prej 2 vulkanizerja samo nabijala uteži gor brez koristi.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Evo danes sem montiral gume in alu felne kaj sem jih včeraj dobil s popravila.
ne-ne-1.gif

KI sem jih včeraj dobil s popravila ne pa kaj sem jih, bemti me to moti.
tongue-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Evo danes sem montiral gume in alu felne kaj sem jih včeraj dobil s popravila.
ne-ne-1.gif

KI sem jih včeraj dobil s popravila ne pa kaj sem jih, bemti me to moti.
tongue-1.gif

spregledal
smile-1.gif
, popravljeno

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
... ima polosovina ( je to pravi izraz ? )

Ne ni pravi izraz.To kar si napisal je ne-beseda. Ne obstaja. Gre za niz znakov, ki v slovenskem jeziku ne pomeni popolnoma nič. Gre za polgred, ker prenaša navor. Drugače bi pa bila polos (negnana).

Bi lahko moderatorji spremenili ime teme, ker trenutno ne pomeni nič. Odpiralcu pa... zakaj je samo »luft« dal v narekovaje?
stupid-1.gif

Zračnosti naj ne bi bilo, je pa res, da zaradi zračnosti ne bi smelo kaj pretirano tresti med vožnjo. Ponavadi se prej slišno zazna pokanje pri počasni vožnji. Vsaj glede na izkušnje izpred mnogo let s 101 in R5.