Polnjenje klime

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.056
204
63
Avto je letnik 2011, lani septembra je bil na drugem servisu, kjer so če se prav spomnim tudi preverili klimo in menjali filtre...
Zdaj, ko se je začelo bolj toplo vreme, pa se mi zdi, da ne hladi tako, kot bi morala.

Na koliko časa se menja oz. polni klima?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Eni menjajo plin na dve leti eni nikoli (jaz recimo). Daj klimo na max. in en termometer v reže kjer ven piha. Jaz naredim to enkrat na leto sredi poletja in pride do 4,5st. Drugače pa nazaj na servis saj je verjetno še garancija.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Ne vem v cem je fora ampak povecini vsak, ko zacne enkrat drkat v sistem (kuponkoti, dofilavanje... vzdrzevanje klime) naslednje leto zacne zadeva zafrkavati.
Dokler dela, pusti. Moji toyoti se danes iz zracnikov hladi kot je treba (8C), yaris, letnik 2003. Pa samo olje menjam enkrat na leto od nakupa.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ksz:

še tukaj vprašam; po dopolnjevanju plina se sklopka konmpresorja večkrat vključi, preden začne klima delovati "normalno".
Pač sliši se tipični "cik" sklopke.
Zakaj prihaja do tega? Mehanik pravi, da je to normalen pojav...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Sej to je dosedaj tudi pri meni delalo ( in pri vseh dosedanjih avtomobilih )...mehanik ( recimo da mu zaupam, dosedaj je bil nonstop pošten) pravi, da ni panike, vkljub moji "grožnji", da če bo kompresor kmalu crknil, da ga ne mislim plačati.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Pravi da ne. Avto je bil včeraj še enkrat ( prvič po tem, ko mi je servisiral klimo) in pravi da je plina taoliko, kot ga mora biti.
Pravi tudi, da če bi ga bilo preveč, da ne bi hladilo. Klima pa hladi res učinkovito.

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Tudi sam ne vem zakaj kakrsni koli posegi v klimatsko napravo dokler le ta dela. Ali doma tudi v hladilniku plin menjate pa kompresor poslusate, pa s termometri kontrolirate temperaturo?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Zame je bil servis klime nujen,saj klima ni mogla normalno ohladiti kabino na 22, 23 stopinj. Sedaj kabino ohladi zelo hitro in toudi ki jo, klima nima težav z ohranjanjem temperature.

Berem pa tole:
http://www.bsntech.com/bsntech...onditioner.html

"So we hooked the hoses up and the high pressure climbed very rapidly when turing the A/C on. it hit 350 - then 375 - then 400 - then just shortly after, the compressor popped and shut off. Then high pressure then started going down - then the compressor kicked on again. So, the compressor was rapidly turning on and off still. As expected - the high pressure was too high.

Some of the freon was taken out of the vehicle and the guy said there most likely was some air in the line that wasn't helping things. After taking some out, the compressor stopped kicking on and off - and the high pressure then stayed fairly stable between 325 and 350 psi.

Test drive time!

Didn't even make it very far and the compressor started kicking on and off again! So, back to the hoses. This time, I revved the car up to about 1,500 to 2,000 RPM (since the Civic seems to idle at around 500 rpm). Sure enough, he said that the low pressure was being sucked down to about 20 PSI and the high-pressure was kicking way up again past 400 PSI.

So more was taken out until the high pressure would only be about 325 PSI at 1,500 RPM.

Alright - test drive again! It worked! That was the problem - it was simply over-filled. The car no longer cycled the compressor rapidly after taking some R-134a out of the system and it cools very well."

Se pravi, kot sem mu tudi sam rekel, preveč plina...
sprasujem se.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Jaz bi mu rekel naj par gramov ven spusti pa bo še vedno dobro hladila. Saj to ni tako natančno da mora biti do grama točno da dela. Meni ga je v desetih gotovo ušlo kar nekaj gramov pa hladi kot prvi dan. Pač mora biti tako kot pri olju med min in max.

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Mogoče je pa sam par dni za počakat, da se kaj pa vem spuca, no vsaj jaz sem imel tak občutek, ko sem jo po septembru vklopil prejšnji teden in sem misli, da je za na servis, včeraj pa je že nekako delala kot je treba... in ja mislim, da od 2005 ni bilo posega vanjo.
Klima sicer ni inverter in je zgolj osnovna. Zgodba je tudi meni malo čudna ampak se nekako tolažim dokler opravlja svoje delo.

dejvi

Fizikalc
30. avg 2010
1.324
0
36
maribor
jaz imam v novem avtu nastavljeno na 28 ali 27 stopinj in je več kot dovolj, zgleda da z leti res manj vse funkcionira, če dam na 25 piha prav ledeno ven,

lp

shift

Guru
20. jul 2007
9.929
2.341
113
za šankom
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
ksz:

še tukaj vprašam; po dopolnjevanju plina se sklopka konmpresorja večkrat vključi, preden začne klima delovati "normalno".
Pač sliši se tipični "cik" sklopke.
Zakaj prihaja do tega? Mehanik pravi, da je to normalen pojav...

preveč plina

shift

Guru
20. jul 2007
9.929
2.341
113
za šankom
večina novejših avtov ima problem z kondenzatorji.le ti začenjo spušati po 3-5 letih,narejeni so iz recikliranega aluja.stari avti so imeli kondenzator tako narejen da je zdržal živlejensko dobo avta,novejši sploh poznam primere pri p407 ga je po 4 letih požrlo.ostalo je samo ogrodje

terezijslo

Pripravnik
10. jan 2014
54
0
6
NI kej, tud proizvajalci klim so pogruntali, da se mora kej pokvarit, da lahko potem računajo popravila in nadomestne dele. Nekako tako lahko samo denar kroži
rolleyes-1.gif