Polnilni tok alternatorja,na klasičnem avtomobilu!

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Zanima me,koliko je približno polnilni tok alternatorja na enem klasičnem 1.9 diesel motorju iz grupe VAG.Mislim,da so vsi znamke Bosch.
Za vse odgovore se vsem vnaprej zahvaljujem.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Da fila,z 80 amperi
shocked-1.gif
,je to 100%.To se mi zdi namreč kar veliko.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.893
635
113
Citat:
Very large automotive alternators used on buses, heavy equipment or emergency vehicles may produce 300 amperes. Very old automobiles with minimal lighting and electronic devices may have only a 30 ampere alternator. Typical passenger car and light truck alternators are rated around 50-70 amperes, though higher ratings are becoming more common. Very large automotive alternators may be water-cooled or oil-cooled.
http://en.wikipedia.org/wiki/Alternator

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Z 80 amperi ti sigurno ne polni akumulatorja ampak je tolikšen max, tok, ki ga proizvede alternator. V avtu so še drugi el. porabniki (luči, radio, gretje zadnje šipe, el. ogledala, delovanje elektronike...). In vsaka od teh stvari pobere nekaj toka, in vse to napaj alternator.
Naj me kdo popravi, če narobe razmišljam.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Za akumulator je optimalni polnilni tok cca 1/10 kapacitete, torej naj bi se 60Ah akumulator polnil s 6A. Moraš pa vedeti da vsi el. porabniki vlečejo kar precejšen tok zaradi nizke napetosti (12V).
I=P/U

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Saj to me zanima,če bi priklopil med vožnjo gor porabnik,ki bi vlekel recimo ene 30A,a bi zmogel to alternator ali ne.Da mi nebi spraznilo akumulatorja.Seveda,zraven še morajo biti prižgane luči.TAko,da potem hitro prideš na ene 50A.Zmore to alternator polnit,ali ne?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik Realman pravi:
Saj to me zanima,če bi priklopil med vožnjo gor porabnik,ki bi vlekel recimo ene 30A,a bi zmogel to alternator ali ne.Da mi nebi spraznilo akumulatorja.Seveda,zraven še morajo biti prižgane luči.TAko,da potem hitro prideš na ene 50A.Zmore to alternator polnit,ali ne?

Če si kaj tehnično podkovan lahko probaš, rabiš samo en volt/amper meter ...

Zdej 30 A porabnik dodatno na sodobno serijsko vozilo ni nek hud problem ... recimo inverterji ipd. se priklapljajo tja do moči 1000+ W pa ni nekega hudega problema. Sej mislim da ima tudi cigaretni vžigalnik 30A varovalko .. tako da je namenjen konstantni porabi takega toka.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Pa saj vžigalnik ne dela skoz.

Varovalka za grelne svečke je na G2 D 50A.

Seveda dela ... ni samo vžigalnik ampak je tudi 12V vtičnica. Jst mam na njej 300W inverter pa dela BP.

Pa za večje tokove če se kaj priklaplja naj gre po svojem kablu (z varovalko) in direktno priklop na kleme akumulatorja!

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Inverterje poznam,in vem,da je 600W spraznil v dobri uri akumulator do te mere,da avto ni več zalaufal.Tako,da ti imaš lahko 300w inverter gor priklopljen,samo moraš vedeti,koliko je dejansko obremenjen nonstop,dvomim,da je skozi na 100%.Jaz bi pa rabil,vsaj ene 30A,da skozi laufajo,če ne še več,če bi šlo.Potem še pa luči,hitro je tam 50A kot sem napisal.Saj moral bi zmeriti,samo nimam instrumentov.Sem mislil,če ve kdo na pamet,koliko prenesejo ti sodobni alternatorji obremenitve.Ker če je res,tam 70 do 80A,kot je dal eden zgoraj link,potem ne bo problema.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
80A pomeni da je to njegova najvecja moc. Pise pa na vsakem altenatorju koliko ima nazivno moc in ce se prav spomnim ima pri tem avtomobilu 80A. ce bos priklaplal tako mocnega porabnika je potrebno obvezno tok vzet direkt z akumulatorja, ker ce so pretanki kabli se bodo cez cas pregreli.

Realman

Pripravnik
21. maj 2008
393
2
18
Saj tu neki imajo ja,med 70 do 80A.Samo nisem siguren,če to alternator prenese,če bi skozi laufal na 90% recimo.Ni nevarno,da se ga skuri.To bo res treba pretestirat,samo ne bi rad akumulatorja uničil,še manj pa alternatorja,tako za poskus.
17758-icon_confused.gif