Polaganje klik laminata.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Morda je prav, da se na tej točki zadeve razčisti.
Trditve o tem, da se lepi in da se ne lepi gredo vsekakor v smer, ko postaja zmeda popolna.
Od trditve, da se 'klik' lepi na tla, pa vse do tega da se sploh ne lepi in vmes nekaj zapisov, kako se lepi točkovno.
Torej:
Način sestave laminata je bil ob pojavu te talne obloge na tržišču le z utorom in peresom, spodaj je bila reža malenkost večja, zgoraj so se posamezne lamele stikale brez tolerance. Takšna talna obloga je predvidevala tudi ustrezno podlogo in je 'plavala' , torej so se posamezne lamele med seboj lepile, na tla pa ne. Zaradi delovanja materiala se je zahteval odmik od stene. Spodaj se je (in se še) polagala ustrezna plastična prevleka, nekaj zaradi zaščite pred talno vlago, nekaj zaradi dušenja zvoka. Takole je videti klasika:
klasik.jpg

Nekaj let za tem se je na trgu pojavil sistem KLIK, kjer lepljenje ni bilo predvideno, celo več, spominjam se prvih predstavitev, ko so proizvajalci odsvetovali nanos lepila v sestav. Razlog: ker je tudi ta 'klik' laminat narejen na lesni osnovi, se le-ta ob nanosu lepila lahko nekoliko napne, kar pa ne zagotavlja več enostavnosti spoja, kjer so posamezne tolerance manjše od 0,1mm. Takole pa je videti ta spoj z opozorilom:
klik2.jpg

Žal pa se je v zadnjem času pričel pojavljati tudi 'klik' laminat slabše kvalitete in s tem večjih toleranc, kjer se prednost tega sistema precej zmanjša.
Prav zaradi tega sem v svojem prvem prispevku pod to temo izrazil negativno mnenje o 'klik' laminatu.

Upam, da bo ta moj prispevek komu pomagal.

LP

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
sicer nimam laminata ampak parket na klik iz ene gradbene trgovine. parket narejn v nemčji, če se motim bukev. vzel sem najcenejšega, ker je za hobi sobo v kleti. talno gretje. dal spodaj peno, polozil parket in sedaj je že ene 4 leta in se ni nič razlezel ali kaj vem kaj. nič lepil. samo poližin na peno in zaklučil z obrobnimi letvami. ime tudi še drugje gotov parket - babnus . sicer ni na klik, je nek drug sistem, tudi samo pena in polžil. nič lepljenja, nič se ne še ni razlezel.
ima tast dve ali tri sobi z laminatom, tudi samo pena in položil. nič leplil pa po enih 7 letih še zmeraj vse drži in izgleda kot prvi dan

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
...
Žal pa se je v zadnjem času pričel pojavljati tudi 'klik' laminat slabše kvalitete in s tem večjih toleranc, kjer se prednost tega sistema precej zmanjša.
Prav zaradi tega sem v svojem prvem prispevku pod to temo izrazil negativno mnenje o 'klik' laminatu.

Upam, da bo ta moj prispevek komu pomagal.

LP

Ja, dober prispevek.

Težava torej ni v "kliku", ampak v kakovosti.
Razumem, da se kupuje najcenejše od najcenejšega, če gre za najemniške in ostale začasne rešitve, tudi sam se že kupil in polagal tak laminat, ampak ko gre za trajnejše rešitve, se pa tistih nekaj evrom hitro povrne

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kr neki kvadratov sem ga položil. vsi so bili med najcenejšimi.
vsi klik laminati imajo v profilu nekaj prstora (glej eno skico zgoraj).

skoraj pri vsakem se je na najbolj obremenjenem delu pojavil razmak, ki je bil na suho skupaj dan.
In ja, sem zato, da se ga malo zalepi med seboj!
Na tla ga ne bi lepil in tudi premalo odmika od stene sem že naknadno reševal, pa popravljal za "profiji".

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Jaz ga vedno lepim in vedno ga bom, zaradi te malenkosti pa res nočem reklamacij in vsak mesec k stranki hodit in ga brcati skupaj.

Zatakne se pri strankah ki so bolj pametni kot vsi parketarji na tem svetu skupaj in hočejo imeti vpasane radiatorske cevi, kakšno stopnico, omaro, nikakor T profil ampak L brez lufta.. in to pod vsakim pogojem. Tam pa potem nastane problem in tista ura dela se kar drago zaračuna
smile-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
jap... odvisno vse od kvalitete laminata. Te profili se na nekaterih trgajo že samo ob pogledu. Notri v profilu ostajajo kakšni majhni delčki papirja... praha... itd. potem pa skupaj ne gre. Ni fora samo v razmaki med dilami, ampak tudi po višini, kjer ostajajo robovi. Potem v copatih ali bos čutiš vsak rob. Odmiki od fiksnih delov strogo cca 10mm. Se kaj hitro zgodi, da ga dvigne. Zaključke obvezno prišraufati/lepiti v/na steno in ne v tla. Pač plavajoči poden, ki mu je vsaka fiksna stvar v napoto. Klik se naj ne bi lepil. Mogoče kakšne manše kose pri koncih ali pa manši pristori. In če ga polaga nekdo, ki ve kaj dela na ne bi bilo problemov. Torej, paziti na poškodbe profilov, da ni smeti v njih in ko enkrat zapre v nulo brez kakšnega posebnega nabijanja mora biri vse vredu.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Kaj pa klik parketi? Ima kdo izkušnje s parketi Wohkork?

26eur + ddv je parket, ki ima na spodnji strani že pluto.