Polaganje klik laminata.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Na vikendu bimoral položiti laminat na klik. Trgovec mi je rekel da se ta laminat ne sme lepiti z lepilom za les. Ker jaz osebno ne verjamem kaj dosti trgovcem, zdaj sprašujem vas, ali je to res in zakaj. Osebno sem mnenja da ne vidim ovire, ker so ti laminati sestavljeni tako da je spodnji rob pri kliku nalašč take oblike da bi se na njega lahko naneslo lepilo. Saj v tem primeru ne nanašaš lepila direktno v fugo in s tem preprečuješ da bi laminat popolnoma segel eden v drugega. Kaj pravite vi majstori?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ni razloga, da bi ga lepil. Pod laminat daš peno, če imaš talno pa "zigzak" karton in to je to.
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
'Klik' sistem je narejen tako zaradi tega, da lepljenje ni potrebno.
Vendar je po mojih izkušnjah bistveno boljši klasičen laminat in med seboj zlepljen.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Točkovno par kapljic lepila po dolžinskem spoju če je laminat bolj poceni sorte. Za dražje laminate koristilo ne bo škodovalo pa tudi ne. Uporabi lepilo za laminat.

Če daš preveč lepila, ki je na vodni osnovi in precej tekoče (večina klasičnih lepil za les) se lahko laminat napne kar ni ravno dobro. Pa tudi laminat načeloma nima fug, tako da ko stisneš skupaj dobiš lepilo na površino. Pucanje lepila vzame pa še več časa kot polaganje. Poleg tega če lepilo steče pod laminatom se lahko oprime podlage, če je laminat fiksiran na podlago pa tudi ni dobro!

Pri določenih specifičnih taktikah je potrebno tudi lepljenje klik laminata, recimo če ostane relativno majhen del (po dolžini ali širini) na koncu ali pa zaradi tehnologije "klika" ki ga moraš prijeti pod kotom večjim od 45 stopinj ki pa v nekaterih primerih ni možno (recimo pod radiatorjem oz. drugimi ovirami). V teh primerih se tudi uradno priporoča lepljenje.

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Če je na vodni osnovi se samo z mokro krpo obriše, če slučajno kje ven pogleda. Meni se je to v 10ih letih in ne vem koliko tisočih položenih kvadratnih metrov zgodilo ravno ene 5x. Seveda ni nujno da ga lepiš ampak, če že zase delaš.. naredi tako kot se zagre. Če ne vseh pa vsaj tiste ki so krajši od 30 cm.. kot je Utisevalec napisal.

Pravi klik sistem srečaš pri kakšni masivni 2 metra dolgi paneli, katerega moraš z dvo kilskim kladivom nabijat skupaj. Ta kartonski klik pri laminatu ki ga zlomiš z mezincem ni vreden imena klik.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Marlbolo malo pretiravaš, laminat je popolnoma brezveze lepit, saj ni predvidenega nič prostora za lepilo in potem pride do lomljenja laminata Če ga znaš pravilno polagat je klik sistem čisto dobro narejen in ko je položen ne bo popustil.
Izjema je seveda najcenejši laminat iz Bauhavsa, ki ga samo grdo pogledaš pa se že lušči gornja plast.
Ko omenjaš masivne panele pa niso pravilno narejeni, če jih moraš nabijat z macolo. In ne mešaj jabolk in hrušk.
Sem pa kakšen mesec nazaj gledal po televiziji ko so preizkušali vzdržljivost različnih vrst parketov in laminat, klase 31, tako da so čezenj drsali teško omaro, ženske so plesale z ostrimi petkami, metali kladivo ob tla, polivali z vodo
Rezultat me je prav presenetil, saj se je najbolje obnesel ravno laminat, kot edino pomankljivost so navedli da se ga neda popraviti tako kot parket..

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Na vikendu bimoral položiti laminat na klik. Trgovec mi je rekel da se ta laminat ne sme lepiti z lepilom za les. Ker jaz osebno ne verjamem kaj dosti trgovcem, zdaj sprašujem vas, ali je to res in zakaj. Osebno sem mnenja da ne vidim ovire, ker so ti laminati sestavljeni tako da je spodnji rob pri kliku nalašč take oblike da bi se na njega lahko naneslo lepilo. Saj v tem primeru ne nanašaš lepila direktno v fugo in s tem preprečuješ da bi laminat popolnoma segel eden v drugega. Kaj pravite vi majstori?

Ne ga srat z lepilom. Če je res poceni laminat, potem morda nekaj kapljic lepila na dolžinskem spoju - nikakor pa ne lepiti na tla! Po tleh položi ustrezno podlago, po možnosti uporabi še parno zaporo, da vlaga s tal ne bo prehajala na laminat. Priporočam kakšen Selitflex ali kaj podobnega...
Preden boš laminat polagal, ga nekaj dni pusti odležeti v prostoru, nato pa brezpogojno upoštevaj najmanj 10 mm diletacijsko režo do zidu...

Če rabiš kakšne pripomočke (klado, zagozde...), se oglasi, ti lahko posodim

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Laminat je vedno plavajoče položen, in sam po sebi je zelo trd. Bil sem priča ko je nekaj 100 kg železna omara oziroma skrinja iz `rudlna` padla nanj in ni bilo vidnih poškodb. Drugo je če bi bil recimo lepljen na tla. Je pa to splošno znano da je laminat med najtršimi.

Do kakšnega lomljenja naj bi prišlo? Če potegneš lepilo vzdolžno čez folc.. mah brezveze.
Ker si ravno iz Domžal, pojdi 1x na jogo tja blizu občine mislim da je stavba bivše metalke in si poglej kako laminat zleze. Za hec poglej in potem govori. Babe se dobesedno lomijo tam. Opazil boš tudi kako sem ga na koncih šraufal v beton. In ja popravljal sem za nekom ki ga ni lepil.

Vsa umetnost pri polaganju laminata je ta da ga NIKJER ne smeš fiksno vpasovati (vsaj pol cm od stene, raje več če letvica pokrije), ker je hudo občutljiv na vlago, Pa noben ki gre kupovat laminat ne gre recimo v Starmana in se skešira tist euro več kot je v bauhausu, ker na laminatu se pač špara. In to je zelo priporočljivo lepit skupaj.

Glede masivnih panel pa.. barlinek. Tam boš jebal ježa brez macole.
Se mi zdi da bom že kar prvi dan bannan tukaj zaradi izrazoslovja
smile-1.gif

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.008
6.183
113
Ne, ne.. Saj ga ne bi lepil na tla. Lepil bi deske med sabo. Mogoče bom dal kako kaplico dve ali tri po celi dolžini late. Valda pa pod njega gre tista mehka folija, al kak se ji že reče. Vikend je le čez zimo zaprt, posledično je več vlage in dolžinskega raztezanja in krčenja. Nebi rad da čez tri leta fuge postanejo velike. Imam pa laminat iz Merkurja, klasa 32.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Od stene mora biti vsaj 8mm, še bolje je 10. In ja, ker je občutljiv na vlago, je treba proti tlem narediti parno zaporo - tega pa skoraj nihče ne dela...
Pri Quickstep-u ni šans, da nastanejo špranje; seveda ni najcenejši

Marlboro

Pripravnik
18. apr 2012
83
0
6
Za parno zaporo je najcenejša in trotl zihr varijanta polivinil
smile-1.gif

Ampak potem ti gre vlaga v stene hehe

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Klasa 32 pomeni samo trdoto (kakovost) površine. Ni šans, da ti laminat odpre na "dolgem" spoju, če ga že odpre, ga odpre na "kratkem" dolžinskem spoju. Glede na povedano ti toplo priporočam, da di greš v OBI (pa drugi baubaui imajo tudi) pogledati Selitflex, ki je hkrati toplotna in "hidro" izolacija. Če poš polagal na "penco", potem daj čez še PE folijo

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Marlboro pravi:
Za parno zaporo je najcenejša in trotl zihr varijanta polivinil
smile-1.gif

Ampak potem ti gre vlaga v stene hehe

Tisto nekaj vlage, ki gre v stene, ne naredi škode - če gre za kapilarno vlago, je pa v vsakem primeru k...; ampak to potem ni več težava talne obloge

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@NigelM: vse kar si zapisal drži in takšne nasvete bi bilo treba upoštevati.

Podpišem pod vse!

LP

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Marlboro vem katero dvorano misliš. In kot si sam povedal si popravljal za nekom, ki ni laminat pravilno položil, verjetno je polomil klik spoje že med polaganjem. Mogoče še celo namerno, da je lažje delal, sem imel že priložnost videti takega mojstra pri delu. Če bi bil jaz naročnik bi ga samo nagnal.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Ni razloga, da bi ga lepil.

Hehe... tudi meni so vsi to govorili, nobeden pa mi ni znal razložiti zakaj pa ga ne bi? Tudi glede morebitnega razlitja tekočine je mislim da boljše, ali ne?
Skratka, pred slabim mesecem položil cca. 30m2 laminata na tisti malo debelejši karton, ki se zlaga skupaj in seveda sem tudi vsako desko zlepil po širini in dolžini... zaenkrat vse ok! Upam, da tako tudi ostane.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Ko smo renovirali dnevni prostor s kuhinjo pri starših, je na navodilih za laminat (en pocen šrot iz OBIja) pisalo, da tam, kjer se veliko hodi in v kuhinjah obvezno lepiš laminat. "Kapljica na 10 do 15cm" je pisalo. Mojster je bil brihten kot svinja "ne, nikoli, oni pojma nimajo, kaj pa fabrka laminata ve, kako se laminat polaga".

Laminat je lepo zlezu narazen, itak, pa smo ga potem per partes lepili po takratkih flehah. Lukno zbrcaš narazen, lepilo, zbrcaš nazaj, obrišeš. Zdaj je mir. Zbrcat pomeni s supergo vzdolžno ruknt po plošči laminata.

Svetujem: lepit, tam kjer se veliko hodi in obrača, torej vsaj povsod okoli kuhinjskega pulta in proti vratom!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Nisem vsega bral, ampak zaradi slabih izkušenj od drugih sem pri sebi v tisti edini sobici, kjer imam laminat, le tega lepil. Vzel sem navaden mekol v ta mali flaški, ker je bil najlažji za nanašanje. Nisem nič točkovno glumil, špico v fugo in po celem spoju sicer minimalno količino lepila. Zbasal skupaj, če je kje ven pogledalo sem sproti obrisal z vlažno krpo. Po dobrih dveh letih ni niti ene fuge odprlo.