Pokvarjene mesnine od Kras-a

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Citat:
Uporabnik fijatovPES pravi:
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Lej, ne pravim da je vrhunska hrana, vendar jo občasno jem, tako kot tudi hrenovke, čeprav vem kako jih izdelujejo in kaj vse zmečejo not.
wink-1.gif

problem je v temu da NE VEŠ... ker če bi vedel bi kupoval take ki jih lahko ješ....

hrenovke ki so poceni so to kar praviš zmečejo kr nekaj noter... drage hrenovke so po večini primerov lahko tud kvalitetne... ni pa nujno da so dobre... ker ravno tisto sranje da tipičn okus hrenovke , MDM , SEPARAT, PIŠČANČJI MOM , PIŠČANČJI MDM v detajle pa ne bom šel
evil.gif

Poglej, vedno kupujem kvalitetne hrenovke (ustrezno dražje), nikoli pofla. Pred dolgimi leti sem bil na ekskurziji, kjer smo videli postopek proizvodnje hrenovk, tako da ne govori da ne vem.
evil.gif

Res pa je da se več ne spomnim kje točno smo bili, pa saj takrat neke izbire ni bilo.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz.

V bistvu nisem nikoli želel tega objaviti, ker je to konkretna antireklama - vendar je filozofsko gledano vsaka kritika konstruktivna in zato sledeče:

Že okoli 10 let ne kupujem suhih mesnin od Krasa, ker sem kar nekajkrat dobil od njih smrdljivo meso. Okoli leta 2000 v Lj v Merkatorjevi špeceriji na Zaloški, kjer sem vzel velik kos pršuta ( kilo, kilo in pol), kako je bilo zapakirano, se ne spomnim. Doma je v hladilniku zasmrdel že drugi dan in smo ga vrgli stran. Pršuta v kosu kar nekaj časa nismo več kupovali. V bistvu od nikogar, ne samo od Krasa.
Potem sem našel privat pršutarno v Vitovljah in še sedaj se rad vračam tja - s tem, da so mi odkrito povedali, da je zadeva sušena samo okoli 8 mesecev.

Okoli leta 2005, bila je neka nuja, sem zopet kupil od Krasa, tokrat neko suho salamo (dve salami), v Šparu. Doma, v pričakovanju gostov, ko smo pripravljali - evo, spet smrdi!

Drugi dan sva z ženo zadevo zapakirala in poslala nazaj v Kras - vrnili so nekaj salam in suhega mesa z opravičilom itd ... vendar od takrat ne kupujemo več od te firme.

Opravičilo gor ali dol! Če se to še celo zdaj dogaja, potem je prav, da povem svojo zgodbo, ker očitno niso v tem času nič naredili na kvaliteti! Pa sem res upal, da ne bo treba
rolleyes-1.gif
.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ko bi vi vedeli, koliko NaNO3 in NaNO2 (!!!) je v hrenovkah, pa polifosfatov, tega artikla že zdavnaj več ne bi bilo na trgu!
 

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
9
38
Hmmm.... verjetno imaš prav, vendar če hrenovke vsebujejo nedovoljene snovi (ali so celo dovoljene!?) ne vem kaj delajo inšpekcije ..
evil.gif
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

To so dovoljene snovi, v predpisanih koncentracijah. So pa dokazano škodljive.

Zakaj obdelujemo meso v solitru (NaNO3)? Npr. zato, da obdrži lepo in privlačno rdečo barvo.
Zakaj trinatrijevi polifosfati? Zato, da se stabilizirajo maščobe, ki jih je v tistem materialu za izdelavo hrenovk, posebne salame, tirolke, ... do amena preveč. Po domače jih pretvorimo v milo (žajfo!) .
Natrijev nitrit? Ne samo "dokazano kancerogen", ampak Kancerogen!

So postopki, s katerimi usmrajeno meso očistijo in zopet vrnejo nazaj v prodajo. Ena od uporabljenih snovi je formaldehid. Brez dileme, te izdelke dobivamo na trgovskih policah nazaj, vsak dan. Tisto meso je pa imelo na začetku bistveno drugačen datum predelave. Potem pa dodaš ščepec ojačevalcev okusa
smirk-1.gif
,

V glavnem, kot vsepovsod drugje je tudi tukaj biznis. In samo biznis!
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.662
3.167
113
v lokalni ostariji
če želiš imeti kvalitetne hrenovke moraš notri dat kvalitetno meso! obreznin 3. klase malo ali raje nič...
zanimivo da se vsi spotikajo ob hrenovke... a resnična "packarija" je "pizza šunka". tam pa mesa dejansko ni skorajda nič;)

fosfati, nitrati itd se dodajajo za vezavo, teksturo... pač kupci nočete "temnih" salam ampak lepih svetlo rdeče... in proizvajalci vam ugodijo.

mimgrede... tudi doma na kmetih eni veselo uporabljajo "mesarsko sol" in "mešanico za salame", "zapik"...;) pa boste rekli da kok je to dobr k je domače... (redki smo ki je ne uproabimo)...


v sloveniji je mučkanje z izvorom itd težko/nemogoče... se pa dogaja da se artikel prepakira... vendar samo trajni proizvodi...

ni nujno da je kras kriv... potrebno je vedeti, da izdelki najprej romajo v centralno skladišče,potem odpeljejo v trrgovine... in med transportom se zadeva lahko sfiži... dvomim da kras nima dovolj dobre interne kontrole kakovosti
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Die Tricks der Lebensmittelindustrie 2012 SloSubs H264 to poišč tam kot druge filme iščeš;)
 

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.717
411
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Die Tricks der Lebensmittelindustrie 2012 SloSubs H264 to poišč tam kot druge filme iščeš;)
Hvala, bom pogledal.
Sicer pa: zaenkrat bom še kupoval mesnine od Krasa, čeprav bom precej bolj previden pri vseh mesninah (ne zgolj od Kras-a).
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
Se včeraj pripeljem k tašči, pa nek tuj avto sredi vasi (rdeč megane) in v njem moški. WTF tukaj stojiš? Kmalu pride tuja ženska do avta (od sosedove hiše), po pogovoru z moškim, se odpravi še do druge sosede. Ko pridemo do tašče ugotovimo, da je bila tudi pri njej in da je kupovala suho meso.
Me prav zanima kaj je bilo res v ozadju (kak inšpektorat, ali pa kakšna izvidnica lopova. Škoda ker nisem zapisal registracije.
Pa sorry za drugič off, ne da se mi odpirati nove teme.
 
Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.276
7.052
113
pri taščici
Lj grb..... Še nisem doživel da bi naključno po hišah kupovali izdelke ko je sezona mimo, sploh pa ne suhomesnate. Tak izdelek se ”proda” na osnovi govorice in ne....
Sedaj ko še država išče dlako v jajcu ne bi bilo nič čudnega da bi ti ponudila storitev prekrška.