Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Temu lahko žal samo pritrdim
Če pa voziš še francoza, je pa še huje...
Mam opla, baje ni dost bolš
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Temu lahko žal samo pritrdim
Če pa voziš še francoza, je pa še huje...
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Daj rajši povej, kako zgleda tvoj tretji steber. Si varčeval na banki, vlagal v nepremičnine, sklade, delnice?
Odgovor si kar sam napisal...Citat:
Uporabnik alpine pravi:
danes dobiš za 10 evrov 10kg sladkorja, čez 5 let 5kg in čez 20 let 1kg, torej....kam vlagat?
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Veste kaj me je strah.
Da bo čez xy let ko se bo začel upokojevati prvi val upokojencev ki so dlje časa vplačevali v razne 2. In tretje stebre nekdo rekel da je v teh stebrih zaradi slabo h naložb v preteklosti in slabih odločitev samo še 10% vrednosti. Kaj bo takrat naredila slovenska ovca. Nekje sem bral da je alenka žnidaršič? (”ustanoviteljica prve pokojninsko al kaj že) ena izmed bogatejših slovenk, kljub temu da je v 90 začela z nakupom računalnika za nekaj 100Dem al kako že.
Kje so danes določeni bogati slovenci in njihova podjetja pa vemo.
Citat:
Uporabnik peters pravi:
Zlato pravilo varčevanja je, da je vsak mesec za hude čase treba na stran dati najmanj desetino prihodkov. Ne glede kako veliki ti prihodki so!
Kar pa se tiče pokojninskih sistemov, pa je pač tako: v Evropi se je pač uveljavila medgeneracijska solidarnost, kar pomeni, da se današnje izplačane penzije črpajo iz plačanih prispevkov zaposlenih. Torej bi bilo naenkrat nemogoče ukiniti plačevanje prispevkov, ker bi današnji upokojenci ostali brez penzij. No, ko so bili oni zaposleni, so njihovi prispevki šli za takratne upokojence. In seveda se pričakuje, da ko bomo mi v penziji, da se bodo naše pokojnine črpale iz takrat plačanih prispevkov. Hudič se skriva v pojavu, da je upokojencev vedno več (ker seveda tudi živijo vedno dlje), zaposlenih pa nič nič več, zato pač pokojnine padajo. In ker bo razkorak upokoncev proti zaposlenim vedno večji, bodo državne pokojnine vedno manjše. Ker pa živimo dlje, bo pa tudi treba delati dlje.
Z desetletji bomo verjetno prešli na ameriški sistem, kjer vsak svojo penzijo črpa iz svojih prihrankov in ne iz trenutno plačanih prispevkov. Če nisi nič prihranil, tudi penzije nimaš. Kako boš živel, ne briga nikogar, tudi države ne.
In kateri sistem je boljši? Oba ali noben, ker ima vsak svoje pomanjkljivosti. Pri obeh sistemih pa je skupno to, da bolje boš poskrbel zase, bolje ti bo.
Citat:
Uporabnik peters pravi:
@resolver, me veseli, da ti je bilo predavanje všeč. Verjamem, da ne bo imel prav nihče nič proti, če se boš ti upokojil pred 65. letom, če boš dovolj prišparal za življenje ali le pričakuješ črpati svojo penzijo recimo naslednjih 30 let (bog ti daj zdravja) iz plačanih prispevkov takratnih zaposlenih? Bi morali biti prispevki precej večji kot zdaj ali pa bi moralo biti krepko več zaposlenih. Se ti zdi, da je kateri od teh dveh scenarijev realno izvedljiv?
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
In pa onim, ki že danes težko shajajo, brez da bi LAHKO kaj privarčevali. Varčevanje je domena tistih, ki si to lahko privoščijo. Ja, prav je napisano, PRIVOŠČIJO.
Pa ne jamram, jest nimam kaj jamrat. Meni je OK. K sreči (še, in upam na najboljše) ne spadam v zgoraj napisano skupino.
Se pa seveda strinjam, če sam ne storiš ničesar zase, noben drug ne bo zate. Razen, če imajo kaj od tebe.
A je kjub temu treba pozabit na prvi napisani stavek ...
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
No tkole je, moj oče dela še pri 77. letih, pač zakonsko dovoljeno število ur, da zaslužek ne vpliva na odvzem oziroma zamrznitev mizerne penzije. Res pa delo ni ravno fizično.
Minimalna končna vsote je naznanka ravno zaradi tega, ker ne veš koliko časa boš še živel ko boš enkrat šel v "penzijo".
Po mojem vsaj 50k/osebo ob predpostavki da bodo penzije v prihodnosti nekje 300eur -
Glede višine penizij mislim, da je bilo nekje zapisano da boš pri sedanji neto plači 1k eur, dobil pol manj penzije, procent se pa seveda še manjša, tako da kdor si lahko privošči dajat vsak mesec nekaj na stran za stara leta, hvala bogu. Problem je pri tistih z minimalci, ki jim že sedaj nič ne ostane (no saj tudi srednjemu sloju ne ostane skoraj nič, ko odbiješ vse stroške vrtca in "brezplačnega" šolstva ...).
EDIT: tudi mene zanima kam bi bilo najpametneje vlagati za stara leta, razen "v štumf" ...