Pojem gospodinjstva

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Mi zna kdo razloziti, kaksen je "birokratski" pojem "gospodinjstva"? Ce sta v hisi dve stanovanji (in je bilo drugo recimo narejeno kasneje kot prvo), po defaultu stejejo vse osebe v eno gospodinjstvo. Kaksne so sploh prednosti in slabosti, ce presaltas (?) na dve gospodinjstvi? Je povezano s tem, da imas locen prikljucek za elektriko, vodo, kanto (in poloznico od komunale etc.)...?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Mislim, da nič takega ne rabiš. Koruzniki se zaradi določenih ugodnosti (denimo cenejši vrtec) prijavljajo v ločenem gospodinjstvu na istem naslovu v istem stanovanju. Mislim, da nimajo ločenih števcev itd. Tega se sploh ne da kontrolirati in se ne kontrolira.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
dovolj je samo, da na upravni enoti "ločiš" gospodinjstva med sabo.

Primer, ki je bil pri nas. hiša, z enim priključkom, a vseeno dve gospodinjstvi. Mislim, da se je takrat lepo povedal, da nimamo skupi dohodkov in da si stroške pač delimo na pol in so ločil.

v tvojem primeru greš samo na UE in urediš to ločitev, za priključke pa boš moral potem dodati nove števce. Ena izmed prednosti je ta, da so ločeni dohodki. Recimo, da živiš s starši, imaš svojo družino in zaprosiš za otroški dodatek, se ti v dohodke šteje od vseh članov, ki ste v enem gospodinjstvu (mama, oče, ti, tvoja žena in otrok). Ko to ločite, se štejejo samo dohodki tvojega gospodinjstva (ti, žena in otrok).

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Skratka gre za stvar izbire in preferenc? So s to locitvijo povezani kaksni stroski, takse ipd?
Glede prikljuckov in teh zadev pa zadeva ni avtomatsko povezana (t.j. po locitvi gospodinjstev se ne bodo na vratih pojavljali razni od Elektra, komunale, RTV... in vsi hoteli, da se to loci ali dodatno placuje)?

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Mislim, da se danes večina teh prispevkov (vsaj RTV ziher) veže samo na priključek za štrom.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Ker tega nisem urejala jaz, ti težko rečem, ampak po moje, da kakšna upravna taksa je za plačat. Dvomim, da kaj drastičnega.

elektra, komunale, RTV-ja ne briga število gospodinjstev, ampak samo število oseb na enem priključku in da je to potem plačano.