pojem eksluzivnega uvoznika itd

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
za promocije, če misliš branda, ponavadi skrbijo proizvajalci.

Poglej malo TV...manj se vidi reklama od Špar, Mercator...vidi pa se dosti od Vichy, ariela, itd...

Steve

Guru
13. avg 2007
10.016
1.927
113
če se torej malo poglobiš v to, ugotoviš da je prosta trgovina znotraj eu še v povojih. če bi res veljal prosti pretok blaga (tisto o ljudeh vemo že en čas da ne drži), bi lahko vsak kupoval bilo kje in preprodajal robo naprej, brez da dobi štempl "sivi uvoz". tak pa si vezan na neke generalne uvoznike, ki so glavni krivci za to, da je večina cen pri nas krepko nad tistimi čez mejo. bilo katero. lahko bi na alterju odprli temo kje bi vsak napisal noter svoje izkušnje v smilslu: pri nas toliko ---> v tujini toliko. verjetno čudenju nebi bilo konca
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
zakaj si vezan, saj lahko nekdo to počne, kar si omenil. Veliko je raznih "s.p.-jev" ki hodijo v graz po robo, potem pa prodajajo naprej tu.

problem nastane pri garanciji, če se recimo uveljalja pri SLO serviserjih, saj je v večini primerov serviser tudi "generalni" uvoznik in potem jebe ljudi, koliko jih pač lahko, da recimo čaka do zadnega dne, da vrne zadevo, ali pa zahteva kakšne dokumente, itd...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Pa trg je prost!!! Kakšna ekskluziva neki? Mogoče za kakšne zelo specifične zadeve, drugače pa za klasično robo za maloprodajo ni šanse, da ti ne padajo padalci noter. Zato ker jaz kot d.o.o ali pa s.p., prav gotovo najdem prodajalca v Evropi, ki mi je pripravljen pradati to robo in jo jaz prodajam potem naprej v SLO.
Zdaj, če se mi to cenovno izplača, je pa druga zadeva.

Ni nujno...

Žal je res, da po zakonu velja prost pretok blaga, kapitala in delovne sile a v praksi razen za kapital ni tako. Mnogo podjetij si z ustreznimi pogodbami zagotovi "ekskluzivo" in celo, če se obrneš direktno na "ekskluzivnega" uvoznika za neko drugo državo ti le-ta noče oziroma ne more prodati kar si želiš. Poznam kar nekaj takih primerov (od polproizvodov do končnih produktov).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
saj to ni tako slabo, drugače pride do tega, da ima vsak "popoldanski s.p." in prodaja robo za sosede, itd... te prodajalce bi se moralo smatrati kot kupce in ne kot trgovce, ker je njihov mesečni pretok smešno mali. potem pa pride do tega, da nekdo, ki ima firmo, kupuje nekaj pri dilerjih in hoče "ceno za nadaljno prodajo", na koncu pa uporablja zadevo v pisarni, za lastno uporabo
smile-1.gif

vem, da en večjih dilerjev za HP, zahteva prvi nakup v višini 5000€, da sploh prideš not. Kar je OK.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Mene bolj motijo zadeve, kjer "ekskluzivni" zastopnik pri redkih ali skoraj neobstoječih substitutih svoj položaj izkorišča in drži (pre)visoko ceno.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
vprašanje če je interes komu to znižat, pri javnih naročilih še lepo nekdo dobi zraven par €€ v žep, pa so vsi srečni na koncu. al pa naročijo 100 laptopov, od tega jih dobi nekdo "ene par" za domov.

zakaj so pa vedno nastavljeni razpisi tako, da le točno določena roba ustreza zahtevam. glede cene, lahko verjetno pride nekdo manjši tudi zraven, a večja naročila so tudi nastavljena tako, da mora imeti podjetje že nekdo zgodovino, pa tudi nuditi garancijo...neka "s.p." ni šans da pride tu skozi.

zakonodaja tu se mora spremeniti, saj je verjetno prestara za moderni svet.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Se strinjam s tabo.
Pa to je točno to kar govorim. Pa zaradi mene se lahko reče temu tudi vijoličasti uvoz, ne samo sivi. Saj nek s.p. ali d.o.o., ko hoče po svoje uvažat, ne bo šel k proizvajalcu oz. "ekskluzivnim" zastopnikom v drugih državah, ker ga bodo le ti napotili na "ekskluzivnega" v Sloveniji. Šel bo do enega velikeka trgovca, ki bo prodal pač še njemu, po malenkost boljši ceni, kot pa jo dobi v SLO pri "ekskluzivnem". In to je vse. Če ta razlika v ceni zadovolji tega podjetnika, je to O.K. drugače pa hitro uvidi, da se to ne splača in jemlje robo pri "ekskluzivem"
Zdaj, kakšna je cenovna politika proizvajalca in "ekskluzivnih" me tukaj niti ne zanima.
Povdariti sem hotel samo to, da je trg "prost" in lahko nabaviš robo kjer koli hočeš. Seveda, še enkrat povdarjam, da to velja za večino robe za porošnjo, ne pa za kakšne specifične zadeve, da se ne bo kdo obesil na to.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
Paziti je edino potrebno na vse stvari, ki jih EU zahteva. Zadnič sem recimo ravno nekaj kupil, pri vaškem "veseljaku", ki se je zgleda lotil podjetništva...neko napravico za 12V razdelilec v avtu. In ta naprava nima ne CE, ne slovenskih navodil, ne garancijske izjave..hkrati je pa uvožena izven EU, saj je vir hrvaška.

zrelo za inšpektorja, a se mi ne da s tem ubadat. Nastaja pa problem, ker je vedno več takšnih in bog ne daj, da bi kdaj kdo naletel na slabo robo in bi ga to privedlo v življensko nevarno situacijo...naprimer kakšni polnilci za telefon ali pa baterije..to kar kliče po nesreči ob poplavi vse poceni kitajske robe, itd...

škoda, da inšpektorji ne preverjajo teh strani, jih bodo v kratkem kar morali...

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Ja, ja, absolutno. Pač je treba zadostiti vsem zakonskom pogojem, torej CE, garancija, navodila itd....
Samo potem postane razlika v ceni izredno majhna in je vprašanje, če se še splača mimo "ekskluzivnega". Zato pa je toliko takih čunga lunga podjetnikov s polnilci in baterijami, ampak to je tek na kratke proge, ker prej ko slej vsak na inšpektorja naleti. Ampak pridejo pa vedno novi in novi padalci, posledično je ponudbe vedno dovolj.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
točno tako, pa tudi kazni so tako smešno nizke, da se nekomu splača delati 1 leto, potem pa zapreti, pa bo imel profit.

mogoče bi bilo pametno vpeljati nekaj podobnega kot so "minimalne tehnične" zahteve za trgovine, tudi za spletne trgovine, al pa ne vem, obvezen pregled že v prvem mesecu po odprtju firme, itd...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Mene bolj motijo zadeve, kjer "ekskluzivni" zastopnik pri redkih ali skoraj neobstoječih substitutih svoj položaj izkorišča in drži (pre)visoko ceno.

Morda (oziroma zelo verjetno) je pa ta zastopnik moral precej vloziti, da si je sploh ustvaril trg in bi zdaj rad od tega nekaj zasluzil ? Saj se slisi fino, da ti nekdo drug to isto ponudi za manj denarja preko sivega uvoza, ampak se bo to zgodilo samo enkrat, potem bodo pa tisti, ki trg razvijejo, propadli, na novih segmentih pa ne bo vec robe ne od pozegnanega zastopnika (ki bi spet sel vlagat zasluzeno v trg), ne od sivega uvoznika (ker trg ne bo obstajal, ne bo razloga za uvoz, sam pa ne bo tvegal svojega denarja, ker ga spet lahko nekdo odstreli po istem postopku).

Po eni strani jih clovek razume, po drugi strani bi pa vsak rad imel nekaj cimcenejse. Bomo videli, kako se bo to obneslo. V bistvu se to ze zdaj dogaja, ko lahko dobis poljsko robo pri nekaterih trgovcih, pa ne opazam kaksnega silnega navdusenja nad tem (zaposleni se ne hvalijo s placami, kupci ne hvalijo robe, komu torej to sploh ustreza razen lastniku ?)..

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
No, explicitno pri proizvodih na katere sem mislil jaz ni čisto tako, kot predvidevaš. Se pa strinjam, da je v nekaterih primerih tudi tak primer zelo verjeten (oziroma poznam tudi take primere). Še več - imam osebno izkušnjo, ko smo s strokovno argumentacijo in prototipi določenim organom v okviru javne uprave dokazovali ustreznost določene svetovno sprejete tehnologije vs. tehnologijo, katero je razvilo neko slo podjetje. Če bi se JU odločila za tehnologijo slo podjetja bi imeli oni seveda primat.

JU se je pametno odločila in podprla dva svetovno podprta standarda. Posledica je bila, da je proizvajalec enega izmed teh v SLO preko "ekskluzivnega uvoznika" postal nelojalna konkurenca (omejeval tehnično podporo, dostop do informacij, razvojnih verzij ipd.).

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
recimo en primer, kar ga ne razumem najbolje... novi PS3 špil stane pri nas v trgovinah ali na spletu od 60 € pa do 69 €, hm v tujini ga lahko jaz fizično z računom kupim s poštnino vred med 40 in 50 €. + tudi fizični sprehod po tujih trgovinah niso cene nikjer tako visoke..kje so zdaj hakeljci? nesposobnost ali celo ignoranca naših uvoznikov?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Dve možnosti... višje nabavne vrednosti zaradi manjših naročenih/prodanih količin ali le višje marže.
Verjetno pa kombinacija obojega.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
monopol. glede na to, da se tega tako malo proda, je verjetno le en uvoznik, ki sam narekuje cene, seveda po "stari balkanski logiki".

luka51

Guru
16. avg 2007
14.560
5.876
113
marže ziher.

neverjamem da bojo proizvajalci delali take razlike. saj bi sami sebe s tem uničevali.
isto recimo z računom in garancijo dobil objektiv s poštnino vred iz anglije 160€ ceneje kot pri nas... nikkor 55-200vr

jh07

Pripravnik
22. jul 2007
236
0
16
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
recimo en primer, kar ga ne razumem najbolje... novi PS3 špil stane pri nas v trgovinah ali na spletu od 60 € pa do 69 €, hm v tujini ga lahko jaz fizično z računom kupim s poštnino vred med 40 in 50 €. + tudi fizični sprehod po tujih trgovinah niso cene nikjer tako visoke..kje so zdaj hakeljci? nesposobnost ali celo ignoranca naših uvoznikov?

Cene so dražje zaradi specifike trga in nabavnih zahtev proizvajalca. Uvoznik mora pri nas nabaviti veliko kvoto igric ...tudi tistih za katere ni velikega povpraševanja in se na koncu ne prodajo. Ta problem rešuje z večjimi maržami in tako pokriva luknjo oziroma skrbi za neko garancijo da na koncu ni -. Skratka ...BB ne mora nabaviti samo Fifa-e2010 in to je to....

kar se tiče ekskluzive je pa uradno ni in je ne sme biti. Dober primer je biv v Italiji ki je dobil lep sodni epilog za distributerja.
Na kratko: Italjanski trgovec je uvažal vozila VW iz D v I in je zaradi razlike v nabavni ceni nazaj uvažal ista vozila in jih ceneje prodajal v Nemčiji. Seveda mu je tovarna VW odvzela distribucijske pravice in mu nehala dobavljati vozila ter odgovorila da lahko vozila kupuje od ostalih uvoznikov v Italiji. Trgovec je tožil VW in tožbo na EU sodišču dobil, dobil je tudi lepo odškodnino..... Skratka na pritožbo VW je sodišče odgovorilo da je proizvajalec sam kriv za pogoje ki mu jih je dal in da trgovec s prodajo v ostalih državah EU ni storil nič prepovedanega.

drugače pa najbolje je pri nas prodajati stvari ki imajo urejene grancijske pogoje... Naprimer proizvajalec rač. opreme MSi ima EU grancijo tako da je naš servis dolžen popraviti naprimer laptop kupljen v EU. Asusu pa ima urejeno področno garancijo in velja le v drzavi v kateri je oprema kupljena.....
Če si izbereš proizvod ki ima EU garancijo samo še sprimtaš SLO navodila in to je to. Kje si ga ti kupil ni važno.
Za direktni nakup od proizvajalca pa je potrebno navadno zagotoviti zahtevam katere morajo biti za vse trgovce enake. Naprimer nakup opreme v vrednosti 50.000 EUR je pogoj da dobiš take nabavne cene kot jih ima drug uvoznik v SLO. Nikakor pa ne mora proizvajalev (v EU) reči da tebi ne bo nudi istih pogojev kot 'eks' uvozniku za SLO.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.347
7.061
113
Asus ima za nekatere modele mednarodno garancijo. Asus EEE recimo lokalno

Steve

Guru
13. avg 2007
10.016
1.927
113
no to je že eno področje ki bi ga bilo še treba malo uredit. prodajaš v eu? eu garancija in pika. zdaj pa se mora vsak potrošnik preden kaj kupi online pozanimat kakšno garancijo ima
stupid-1.gif