Pohodniske palice

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Pocasi bo zacela sezon za taksne ali drugacne pogde v planine in iz njih, kjer pridejo zelo prav palice.
Kaksne palice predlagate ? Kaj naj pazim pri nakupu ? Ali so vse OK ?
A tiste teleskopske, ki jih je mozno spraviti na dolzino par 10 cm so OK?

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
A pri teleskopskih ni nevarno, da se "spravijo" med spustom v dolino. ?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

1. Palic ne kupuj v kakem diskontu. Na lastne oči sem videl, ko so se neke Lidl zadeve dobesedno zlomile med prvim spustom.

2. Zložljive so ql, zaradi trdnosti je bolje iz treh delov kot iz štirih. Dvodelne so pa že predolge.

3. Zelo priročno je, če je pod ročajem še 20-30cm gumiranega ročaja, kar omogoča, da palico hitro preprimeš. Primer:

contour_titanal_pohodne_palice_medium_643.jpg

4. Trakci so nepomembni. NIKOLI ne hodi s trakci okoli zapestja.

5. Zapiranje palic. Osnova je, da palico z vrtenjem zategneš. Malce dolgotrajno, ampak vedno drži. Priporočam. Sicer ima Black Diamond svoj mehanizem, kjer samo obrneš vzvod za 90 stopinj in palica prime. Super, samo v nizkih temperaturah se včasih zatika.

Primer:

04BD200093_Contour_InkBlue_Extended.jpg

6. Absolutno vzemi BREZ amortizerjev. Ni slabšega kot da med spustom ne veš točno, kdaj bo palica prijela. Poleg tega je to še ena stvar, ki se s časom obrabi in slejkoprej boš klel, ker bo ena palica prijela drugače kot druga. Preizkušeno. Po 1-2 sezonah so romale direktno v smeti.

Toliko na hitro. Je pa to stvar, ki ti lahko služi leta dolgo. Ne preveč šparat.

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Se popolnoma strinjam s tem, da so amortizerji popolnoma nepotrebni.
In tudi jaz toplo priporočam ročaj iz plute. dlani bistveno manj švicajo - oz. ročaji bistveno manj drsijo.

jernej - zakaj ne bi smela imeti trakcev okoli zapestij?? Jaz jih imam, sploh pri hoji navzdol in mi je fajn, ker se še nanje malo opiram.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Trakci so namenjeni temu, da ti palice ne "uidejo" (npr. pri smučanju), nikakor pa niso namenjeni, da bi se človek opiral nanje.

Še ena izkušnja iz prve roke. No ja, druge... samo gledal sem očeta, ki si je zlomil nogo zaradi teh ušivih trakcev. Predstavljaj si sestop, trakci okoli zapestij, hodiš s palicami. Na strmem terenu te naenkrat spodnese. Človek refleksno potegne roke nazaj, da bi preprečil padec. Tough luck, če imaš palice. Najprej je priletel direktno na hrbet, potem pa začel drseti, ker se ni mogel ničesar oprijeti z rokami (ja, palice so bile napoti). Preko manjšega previsa in čof. Na srečo je bil samo manjši zaprt zlom goleni.

Če padem, me boli za palice. Zaradi mene lahko ostanejo na gori. Glavno da se bom jaz ulovil na roke.

Tako da ti toplo, toplo priporočam, da opiranje na trakce po hitrem postopku opustiš.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
še moje izkunje s palicami:

- imel sem ene res čipširip, ker so bile reklamne in imele so amortizerje.
- kdaj amortizer dela sploh čutil nisem, pa sem ga probal tudi zaklenjenga. itak je palica tako mehka, da se cela zavibrira ob dotiku s tlemi
- po treh eazy turah se je sitem za zategovanje pokvaril (počila plastika) in tako palice niso bile več uporabne
- sedaj sem nabavil v hervisu mckinley za 30€. Edina pomankljivost, da se pri daljši močnejši obremenitvi kdaj katera zloži. Je že v štartu treba mal bolj zategnit. Ni pa to redni pojav na vsakih 100m!
- Dražje palce (ne vse) imajo avtomatski izmet paščkov, ko pride do krize
- Pri spusti je res boljš brez paščkov. Sem tudi sam že padel z njimi in takrat palco enostavno spustiš in greta vsak po svoje
- sistem zategovanja imajo dražje in cenejše zlo podoben (primerjal v hervisu), če ne celo enak (razen kake izjeme), razlika je vrjetno v materialih
- glede ročaja pa težko rečem. Sam imam sedaj kot neko peno. Se lepo prime, ne drsi, sam kak bo pa polet ob vročini pa bomo vidli. Sam naj ne bo kaka navadna trda plastika, to te pa zna še obžulit.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
jaz imam Leki pohodne palice, katere so me stale ca. 100€, vendar mi ni niti malo žal da sem za njih odštel "toliko" €, saj mi še sedaj po 4 sezonah služijo kot nove. Za seboj imajo vsaj 400 (če ne že 500) "pohodov" na Pohorje in še danes so tako fiksne kot so bile 1 dan nakupa. Sem pa sprobal tudi druge cheap palice, pa ni šans da jih kupim ko bodo šle te v pokoj, saj je razlika med 20€ palicami in temi dražjimi kot dan in noč. Že samo ogrodje je dosti kvalitetnejše, saj te cheap palice ružijo da jo čuješ kljub mp3 playerju, grif je bistveno slabši, tisti trakec za okoli roke je v hurcu (pri teh Lekijevih ga lahko bp odstraniš) itd....žal nikoli ne bom pozabil, da si je kolega kupil v Hervisu neke palice za 15€ in niso vzdržale niti enega celega pohoda, saj jih je preveč raztegnil, potegnil spodnji del ven, nakar jih več ni mogel sestavit nazaj, saj so padli ven neki navoji itd. tako da je lahko vrgel palice samo še v koš. Drugi primer pa je bil ta, ko se je punca kupila tudi ene cheap palice v Hervisu, da ko si hodil z njimi, je v njih non-stop nekaj cinglalo, kot da bi bil noter kakšen kamen, katerega pa ni šlo nikakor odstranit + tega pa so tako vibrirale, da te je bolela roka
smile-1.gif
....po vsem tem, sem tudi njej privoščil ene cenejše Leki palice, s katerimi pa ni problem, saj jih lahko bp razstaviš, ščistiš in sestaviš nazaj, ne da bi se pri tem "zmantral"....skratka ni jih čez Leki z gumijastim ročajem, saj jo poleti samo obrišeš in ne smrdi nič, medtem ko ti tista pluta vpije švic, kateri potem smrdi kot vrag. Plastika pa itak odpade.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Aja, še to.

Sam uporabljam Black Diamondove (žal ne vem imena - spredaj na sliki). Služijo že 5 let. Kot nove praktično, pa so bile že na tisočakih, dvatisočakih, tritisočakih, štiritisočakih, pettisočakih in šesttisočakih.

Zadaj na sliki so očetove Leki. Tudi super zadeva.

Kot so ti pa že drugi namignili... to so palice za okoli 100 evrov.
877074-IMG_5016(Medium).JPG

Priponke

• 877074-IMG_5016(Medium).JPG
    877074-IMG_5016(Medium).JPG
    49 KB · Ogledi: 437

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Razbremenitev sklepov in mišic nog pri sestopih ter mišic pri vzponih.

Če hodiš 10+ ur dnevno, še kako opaziš razliko.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
KSZ

Pred nakupom se pozanimajte, kako je z nakupom samo spodnjega segmenta , oz. špice.
To dvoje se rado polomi.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Jaz sem pa za 10 evrov kupil ene palice v Intersparu, ki so bile dobre za 10 vzponov potem pa se mi je odlomila neka plastika notri (so šle skupaj), doma so ble še ene zj*hane palice in sem samo premenal. Tko, da vse poceni tud ni slabo.

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Razbremenitev sklepov in mišic nog pri sestopih ter mišic pri vzponih.

Če hodiš 10+ ur dnevno, še kako opaziš razliko.

po ravnem pa pol nimajo učinka ?
Toliko sicer ne hodim se pa včasih nabereta kakšni 2-3 ure...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.362
2.739
113
Tud po ravnem ucinkujejo, ce ne drugega ker premikas tud ramenski obroc. Za vec pa si poglej nordijsko hojo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
+ tudi bolj stabilen si na spolzkem

Mene sicer palice po ravnem motijo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Enako. Po ravnem običajno hodim precej hitreje in palice ne pridejo do izraza.