po res res dolgem izbiranju in sprobavanju na koncu vzel Salewa Rapace GTX. na koncu sem zaradi svojih problemov enostavno moral razširiti problem in iti tudi v višje range, tako sem se na koncu odločal za La Sportiva Trango Leather, La Sportiva Trango Tech, Salomon Quest 4D in kot rečeno, Salewa Rapace GTX.
pri prvih je bil problem, da so bile tiste, ki so bile velikostno primerne, v predelu pete precej "mlahave", peta je posledično drsela gor in dol, pri pol številke manjših je bila peta ok, vendar sem spredaj z malo truda takoj imel prste v steni čevlja.
Trango Tech je na trenutke bil zelo ok, na trenutke pa sem čutil ščipanje v predelu, kjer sem imel poškodovan gleženj in me je to malo strašilo, čeprav bi se lahko skozi nekaj pohodov zadeva vnesla, ni pa nujno.
Quest 4D, kot že večkrat omenjeno v tej temi, me je skrbel podplat, čeprav so na nogi bili zelo solidni, morda zaradi platfusa v predelu osrednjega dela stopala malce preozki, a nič problematičnega.
iz obupa sem takrat potem še dal na nogo Salewa Rapace, takoj je bil prisoten občutek, da je to to. res, da so trši, a vseeno zelo udobni. večkrat sem jih preizkusil, z več različnimi nogavicami, z vsemi ni bilo problemov s ščipanjem, zato sem se odločil na koncu za te. glede na to, da sem bil ob pravem mestu na pravem času in sem jih dobil za enak denar, kot bi dobil Salomon Quest 4D, je bila odločitev na dlani.
sedaj sem bil na dveh pohodih - 1x Šmarna Gora za test in en daljši, cca. 13km pohod na Kucelj čez Malo Goro, kjer se mi je naredil manjši žulj na levi peti (trenutni problem je, da moram čevlje večkrat zavezati oz. zategniti, kot bi se med hojo še ulegal in se še malo mehča, plus, da se mi noga zna precej spotiti, kar bi tudi lahko bil vzrok žulja), a začuda ni oviral pri hoji oz. sem ga čutil le ob vzpenjanju. oprijem okoli glenžnja je izredno dober, prvič, odkar hodim v hribe zaupam v stablinost gležnja. podplat nudi zelo dober oprijem, predvsem pa "zaživijo" oz. se izkažejo ob skalnatih podlagah, kjer je občutek, kot bi hodil po ravnem, vseeno pa imaš občutek, kaj se pod podplatom dogaja. kot rečeno, se mi noga v čevlju precej spoti na začetku, potem vmes pa kot bi odprl ventilacijo in čevelj ni več tako vroč, je pa nogavica žal že precej vlažna. lahko tudi, da nogavica ni primerna, zato razmišljam, da bi kupil še Salewa nogavice (verjetno Salewa+Salewa da dobro kombinacijo).
trenutno mnenje je, da so čevlji, kljub žulju, svetlobna leta pred temi, ki sem jih imel sedaj, vsaj kar se tiče daljših tur (kljub žulju in kljub dejstvu, da sem bil že s starimi vseeno precej zadovoljen).
v soboto planirava še en daljši pohod, nisva se še odločila kam (Vogel ali Kamniško sedlo), vkolikor bo seveda tudi vreme, vsekakor še poročam.