Podjetje d.o.o. in spletna prodaja izven EU

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Torej, zanima me, kako, kakšen je postopek glede oprostitve plačila DDV, če se gre za SPLETNO prodajo izdelkov klientom izven EU. V konkretnem primeru gre za Srbijo, plačilo pa vedno preko paypal. Dejavnosti sicer nimam jaz, a sem bil naprošen, da se pozanimam.
Jutri mislim klicati na finančno upravo, če tukaj ne dobim odgovora. A tudi v tem primeru bi raje videl kak vaš namig, da me po telefonu ne "naserjejo".
cool-1.gif

Skratka, izredno bom hvaležen za informacijo in se opravičujem, če je že kje na forumu podan odgovor. V tem primeru bom vesel za povezavo do teme, saj je sam ne najdem. A bom vseeno še poizkusil.
bonk.gif

LP

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Prodaja komu? Fizičnim osebam ali pravnim?

Na podlagi česa naj bi bila fizična oseba oproščena plačila ddv-ja? Da drži da lahko narediš povpračilo ddv-ja fizični osebi, sicer je več opcij ampak potrebno se je 100% zavarovati ker drugače boš ti plačal DDV na koncu. Isto velja za pravne osebe. Ti mu lahko izstaviš neto ceno, ampak še vedno mora roba iti izven EU, kar dokazuje sam izstop iz držav EU-ja. z tem ko mu na meji potrdijo obrazce itd...

Poleg tega je važno poreklo artikla EU ali izven EU (stopnja carine in obdavčitve ni ista), poleg tega lahko carina zahteva dokumente o poreklu blaga itd...

Zneski do 6.000 EUR potem nad tem zneskom EUR1 obrazec itd...skartka če si na tem področju laik svetujem da pokličeš kakšno podjetje za špedicijo in carino in ti bodo svetovali glede na njihove izkušnje izvoza izven EU...

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Govorimo za prodajo fizičnim osebam izven EU, zneski pa bi bili seveda manjši, saj so samo za osebno nego. Recimo do max 100 EUR. Vem da je pri ostalih konkurenčnih trgovinah v drugih državah EU tako, da se fizičnim osebam (kupcem) izven EU DDV sploh ne obračuna. Lahko navedem trgovine na nizozemskem, Irskem, Španiji, Portugalski. To so mi potrdili tudi Srbi.

Je Slovenija pri tem pač izjema?

Edit:
Hvala lepa za nasvet.
wink-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
@softi, hvala za informacijo! Tudi sam sem slišal, da se enostavno ne računa DDV, pač pa pošlje, a je treba imeti nek dokument, da je proizvod zapustil državo (EU). Za to pa šteje obrazec CN23 (morda tudi CN22).

O tem naj bi govoril 52. člen ZDDV-1 (katerega kot laik ne razumem popolno):

52. člen

(oproščene transakcije)

(1) Plačila DDV so oproščene naslednje tran­s­akcije:

a) dobava blaga, ki ga iz Slovenije odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Unije prodajalec ali druga oseba za njegov račun;

b) dobava blaga, ki ga iz Slovenije odpošlje ali odpelje v namembni kraj zunaj Unije kupec, ki nima sedeža na ozemlju Slovenije, ali druga oseba za njegov račun, razen blaga, ki ga prevaža kupec sam in je namenjeno za opremljanje, oskrbovanje z gorivom ali druge vrste oskrbovanja zasebnih čolnov, zasebnih zrakoplovov ali katerihkoli drugih prevoznih sredstev za zasebno rabo;

c) blago, dobavljeno pooblaščenim organizacijam, ki ga te izvozijo iz Unije kot del svojih človekoljubnih, dobrodelnih dejavnosti ali dejavnosti poučevanja, ki jih izvajajo zunaj Unije;

d) storitve dodelave blaga (premičnin), ki so bile pridobljene ali uvožene z namenom, da se na tem blagu opravi taka dodelava, vendar le v primeru, če naročnik nima sedeža na ozemlju Slovenije in če blago odpošlje ali odpelje zunaj Unije izvajalec ali naročnik ali druga oseba za račun enega od njiju;

e) opravljanje storitev, vključno s prevoznimi storitvami in pomožnimi storitvami, razen storitev, ki so oproščene v skladu z 42. in 44. členom tega zakona, če so neposredno povezane z izvozom ali uvozom blaga v smislu drugega in tretjega odstavka 31. ter uvozom blaga v skladu s prvim odstavkom 58. člena tega zakona.

(2) Pri dobavi blaga iz točke b) prvega odstavka tega člena, ki ga potnik prenaša v svoji osebni prtljagi, se oprostitev plačila davka uveljavlja na način vračila DDV, če so izpolnjeni pogoji iz 75. člena tega zakona.

(3) Pri dobavi blaga iz točke c) prvega odstavka tega člena se oprostitev plačila davka uveljavi tako, da se pooblaščenim organizacijam vrne plačani DDV.

6. Oprostitve v zvezi z mednarodnim prevozom

Še enkrat hvala, se pa priporočam za še kako informacijo.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Samo še ena malenkost, verjetno je potreben kak papir s spiskom vsebine pošiljke?

LP

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kar dobro hrani take dokaze, poznam enega, ki je precej izvažal, pa mu zdaj inšpektorji vihajo nosove nad tistim, kar je pošiljal preko dostavnih služb in hočejo nabiti DDV.

alana

Zelenc'
21. dec 2009
6
0
1
Pred kratkim mi je en računovodja dejal, da naša davčna nima vpogleda v PayPal in podobna spletna plačila, zato nekateri precej mutijo na ta račun. Srbija, ČG ... pa so itak daleč zadaj in nimajo pojma o spletnih plačilih, zato nekateri pri nas, ki se grejo spletno prodajo iz tega razloga ravno tam registrirajo podjetje.