Podjemna pogodba

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik vanmarkus pravi:
bom tuki vprašal
mi zna kdo povedat v čem je fora mandatne pogodbe? kakšne so razlike z podjemno pogodbo?

lp

Pri podjemni pogodbi si plačan za opravljeno delo, pri mandatni pogodbi si pa plačan za trud
wink-1.gif
.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Hvala za odgovor. Sem preletel zakon in presenečen ugotovil, da manjka kazenska določba za neupoštevanje tega člena. Tako, da bi mogoče lahko dejansko uporabljal zgolj en račun za zasebne in poslovne namene. Koliko je to pametno in kakšno bockanje z banko ter davkarijo bi prineslo tovrstno ravnanje pa je druga zgodba.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ko sem odpiral s.p. vem, da so me na davčni poslali najprej odpret TRR. Sem takrat rekel, da imam TRR že odprt (heh,podturit sem hotel osebni račun na Sparkasse), pa so me zavrnili, ker mora biti račun odprt na Ime Priimek s.p. ;-)

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Kazenskih določb jaz pri temu nisem študiral. Morda se kje skrivajo, morda v kakšnem od popravkov zakona, ki jih je kar nekaj.
Je pa dejstvo, da vsakogar, ki odpira s.p. učimo tudi glede uporabnosti tega drugega računa - jasna razmejitev med tem, kar lahko porabi in kar ni za porabo. Pri tistih, ki ne načrtujejo denarnega toka (in teh je žal zelo veliko) je to varovalka, da jim ne zmanjka denarja za davke in plačilo računov.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
kje si to videl oz razbral da od 2014?

Včasih se dejansko splača prebrat zakon, vključno s prehodnimi in končnimi določbami, ki se skrivaju na koncu zakona. Sam sem že cel teden prebiral in poslušal komentarje raznoraznih "novinarjev" na temo dodatne obdavčitve avtorskih pogodb in bog ne daj, da bi kdo preveril kdaj določeni členi zakona začnejo veljat.

Za avtorsko velja, kot je povedal SJTV1.